Recenzia: Last Train Home je mrazivá cesta domov

Vašim cieľom v Last Train Home nie je vyhrať vojnu, ale dostať sa od nej čo najďalej. Dostať sa domov

Last Train Home sa dá popísať ako zmes survival, RPG, taktických prestreliek a príbehu na základe skutočných udalostí.

Strastiplná cesta československých légií z východného frontu domov obrneným vlakom, priamo cez chaos ruskej občianskej vojny, ktorá zúri medzi bolševikmi a bielou armádou. Nemôžu ísť na západ, pretože ich vlasť je stále vo vojne s Centrálnymi mocnosťami, vydajú sa teda na tisíce kilometrov dlhú cestu na východ do Vladivostoku, so zámerom nalodiť sa na loď domov.

Príbeh hry je inšpirovaný skutočnými skúsenosťami týchto československých legionárov. Je cítiť, že pre vývojárov z českého štúdia Ashborne Games bolo dôležité, aby zážitky vykreslili v rámci možností čo najviac autenticky. Príbeh je rozprávaný predelovými hranými videami, ktoré perfektne vtiahnu do príbehu a do samotnej hry.

Preto nastupovať, váš posledný vlak domov je pripravený vyraziť na mrazivú cestu Sibírou.

Recenzia: Last Train Home je mrazivá cesta domov

Herné mechanizmy a hrateľnosť

Last Train Home má tri základné prvky hrateľnosti: rozhodovanie, stratégia a riadenie zdrojov. Počas misií môžete nájsť nových vojakov, ďalšie zdroje a suroviny. Na výrobu lepších a sýtejších jedál pre vašich vojakov sú potrebné potraviny. Kov a drevo slúži na výrobu vybavenia, modernizáciu a opravu vlaku, zatiaľ čo uhlie je palivom.


Keď dočítaš: Slováci stále ešte viac používajú SMS ako Messenger


Na vlakových staniciach je možné obchodovať s vybavením, zdrojmi a spotrebným materiálom. Prebytočné suroviny môže hráč predať tiež v malých dedinkách, ktoré objavuje počas cesty.

Recenzia: Last Train Home je mrazivá cesta domov

Vaše rozhodnutia sa líšia v dôležitosti a výsledku. Budete postavení pred menej významné dilemy, ktoré povedú napríklad k rozšíreniu dialógu, zatiaľ čo iné vám môžu priniesť jedlo a suroviny navyše, zraniť jedného z vašich vojakov, alebo sa dokonca môže nakaziť chorobou, čo znamená problém pre celú posádku.

Recenzia: Last Train Home je mrazivá cesta domov

Najdôležitejšie sú príbehové rozhodnutia. Počas hry som mal napríklad viackrát na výber, či budem ďalej pokračovať na sever alebo juh. Každá z možností predstavovala určité výhody a nevýhody a je len na hráčovi ktorým smerom sa vyberie.

Obrnený vlak

Legionári sa medzi jednotlivými destináciami a misiami presúvajú pomocou obrneného vlaku. Hru síce začínate presne v takom aj s delostreleckým vagónom, no okolnosti vás oň čoskoro pripravia a vy si budete musieť vystačiť so základnou mašinkou a štyrmi vagónmi, ktoré tvoria základ pre budúce vylepšenia.


Čítanie na potom: Herná recenzia Hunt: Showdown – Prežijete do konca?


Tieto vylepšenia sú nevyhnuté pre prežitie a bezpečnosť vašich vojakov. Hlavne v pokročilejších štádiách hry je priam nevyhnutnosťou mať aspoň obytné vagóny zateplené a s pieckou na kúrenie, lebo vojakom bude zima, následkom čoho ochorejú a nebude možné ich nasadiť do boja.

Ďalej je možné vagóny rôzne modernizovať, čím sa zníži ich poruchovosť a zvýši odolnosť voči útokom. Vylepšenie samotnej lokomotívy má za následok jednak zvýšenie jej odolnosti, ale aj možnosť zapriahnuť viac vagónov. Do vlakovej súpravy si môžete zaobstarať rôzne vagóny, napríklad kuchynský, dielenský alebo nemocničný vagón.

Recenzia: Last Train Home je mrazivá cesta domov

Rýchlosť vlaku možno regulovať, alebo ho zastaviť, čím sa vlastne presúvate po hernej mape. Okrem režimu zastavenia, má režim vpred a rýchlo vpred, kedy ide na maximálnu rýchlosť, ale spotreba uhlia je skutočne enormná. Pre tento najrýchlejší chod som nenašiel uplatnenie, keď som sa chcel niekam dostať rýchlejšie, tak som radšej využil možnosť zrýchlenia času.


Prečítaj si tiež: Polda 2 remástr prichádza a my ho otestujeme


Čo sa týka samotného času, ten hrá doslova proti vám. Preto keď s vlakom stojíte a nevykonávate žiadne opravy, čas odporúčam zastaviť. Je to z toho dôvodu, že čím dlhšie stojíte, tým je vyššia pravdepodobnosť že sa stanete terčom útoku červenej armády, čo má zvyčajne nepekné následky v podobe poškodenia niektorej časti vlakovej súpravy a nejedného zraneného legionára.

Misie a aktivity na mape

Plnením misií sa postupne posúvate ďalej v príbehu v hry. Náplň misií je rôznorodá a prakticky sa nestretne s nejakou opakujúcou sa činnosťou. Pred samotným vstupom do misie si môžete vybrať až desať členov tímu. Počet je ale dobré voliť podľa odporúčaní v popise misie, lebo nie vždy je výhodné voliť maximálny počet vojakov do tímu.

Každý legionár jednak spotrebúva muníciu a každá výprava ich unavuje, čo míňa staminu. Preto sa môže ľahko stať, že na ďalšiu misiu, kde už naozaj bude potrebné nasadiť celý tím, jednoducho nebude dostatok bojaschopných vojakov.

Počas samotnej misie existuje niekoľko spôsobov, ako nakloniť misky váh vo váš prospech. Vaši legionári môžu prejsť do stealth režimu, ktorý umožňuje vykonávať tiché zabíjanie na blízko. Túto možnosť je dobré využívať všade tam kde je to možné, nakoľko to šetrí muníciu, ktorej je nie vždy dostatok.

Aj keď som stealth režim využíval veľmi často, nevedel som sa preniesť cez skutočnosť, že je veľmi zjednodušený a autori k nemu pristupovali dosť povrchne, čo je škoda. Keď v tichosti zabijete nepriateľa, jeho telo okamžite zmizne a vy si nemusíte robiť starosti s tým, že ho jeho súdruhovia nájdu.


Bude ťa zaujímať: TOP 5 hier z druhej svetovej vojny, ktoré vo vás zanechajú stopu.


Taktiež nie je problém niekoho v tichosti zabiť v zornom poli iného nepriateľa a ten len spozornie, ide preskúmať čo sa stalo a keď sa váš legionár dokázal ihneď ukryť, tak za krátku chvíľu na celú vec zabudne a robí akoby nič. Tu sa dostávame k umelej inteligencii, ktorá je miestami fakt na mizernej úrovni a nepriatelia sa dosť často správajú doslova hlúpo.

Počas misie máte k dispozícií taktický pohľad, kedy môžete hru pozastaviť, čím sa zvýraznia jednotky a vy môžete naplánovať kroky a následne opäť spustiť čas. Táto funkcia je užitočná, keď potrebujete napríklad rýchlo rozmiestniť legionárov na obranné pozície v prípade útoku.

Keď váš vlak disponuje delostreleckým vozňom, je možné poskytnúť podporu prostredníctvom delostreleckých úderov počas misie. Ak sa postupom času (opäť) dopracujete k delostreleckému vozňu, delostrelecká podpora vie vyriešiť mnohé situácie počas misie.

Na konci misie príde stručná rekapitulácia, kde vidíte prehľad splnených úloh, spotrebovanú muníciu a lekárničky. Taktiež je možné prideliť členom tímu medaily, čím získajú extra skúsenostné body.

Mapa ponúka aj aktivity v rôznych oblastiach. Napríklad v lesoch, kde je možné loviť zver a ťažiť drevo alebo v oblasti jazier, odkiaľ vojaci prinesú koše plné rýb.

Pri vstupe do niektorej z týchto sekcií musíte mať aspoň trojčlenný tím. Neovládate ho priamo, ale výsledok takejto výpravy je závislý od náhody a zloženia danej jednotky, keďže každý legionár disponuje jedinečnými schopnosťami.


Skús aj toto: TIP na darček: Motorola Edge 40 Neo. Vodeodolnosť, 144 Hz a 12 GB RAM za túto cenu?


Potreby a vlastnosti legionárov

Legionári majú individuálne potreby a vlastnosti. Medzi ne patrí vytrvalosť, zdravie a morálka. Stamina sa vyčerpá, keď pošlete vojaka preskúmať oblasť (keď práve nie je na misii). Zdravie sa dopĺňa prostredníctvom spotrebného materiálu a ak sa vyčerpá, vojak zomrie.

Ak morálka klesne príliš nízko, vojaci môžu opustiť vlak a hráč ich nadobro stratí. Morálku je možné zvýšiť pomocou vecí, ako je napríklad alkohol, ale je tu šanca, že sa na ňom stanú závislí.

Vlastnosti legionára ovplyvňujú, ako je efektívny pri danej úlohe a negatívne alebo pozitívne menia jeho reakciu v určitých situáciách. Legionár s vlastnosťou lovec môže získať extra jedlo z jazier a lesov.

Iné vlastnosti, ako napríklad chorobnosť znamenajú, že vojak s väčšou pravdepodobnosťou ochorie. Niektoré vlastnosti môžu tiež zefektívniť vojakov v konkrétnych zamestnaniach, alebo určovať smer niektorých rozhovorov.

Role a zručnosti

Vojaci môžu prevziať rôzne role, vrátane nebojových, ale najprv musia splniť požiadavky, ku ktorým sa dopracujú pomocou skúseností. Každý legionár má súbor štatistík, ako je obratnosť, inteligencia, charizma a podobne. Napríklad doktor potrebuje aspoň šesť bodov inteligencie a guľometčík aspoň päť bodov kondície a štyri body obratnosti.


Aj toto si pozri: Samsung Galaxy S23 FE štartuje. Má vlastnosti vlajkovej lode za dostupnejšiu cenu


Zatiaľ čo všetci vojaci majú na začiatok stanovené množstvo štatistík, hráč môže po zvýšení úrovne pridať body k ľubovoľnej požadovanej štatistike.

Legionári si postupne odomykajú pasívne a aktívne schopnosti. Medik úrovne 1 sa môže liečiť a stabilizovať, ale na úrovni 5 má 50% šancu, že pri liečení nevyčerpá lekársku súpravu.

Príkladom pasívnej schopnosti je väčšia šanca zasiahnuť cieľ. Aktívne schopnosti sú špeciálne zručnosti, ktoré môžu legionári vykonávať počas boja. Sniper môže získať schopnosť „Kritický výstrel“, čo je zabitie jedným výstrelom. Toto je veľmi užitočné,  hlavne keď máte viacero takýchto vojakov v tíme a kombinujete túto schopnosť so zastavením času a plánovaním.

Chybičky krásy

Okrem už spomínanej nízkej úrovne AI, som sa počas plnení misií stretol len s malým množstvom bugov. Tie spočívali hlavne v zlom pathfindingu vojakov, ktorých keď pošlete na nejaké miesto, vyberú sa úplne iným smerom. Alebo vám oznámia, že sa na dané miesto nedokážu dostať.

S touto chybou som sa stretol skutočne zriedka, len pri dvoch misiách. Raz sa mi stalo, že postava jedného z legionárov bola zamrznutá a len sa kĺzala po mape počas celej misie a tento vojak bol prakticky nepoužiteľný. Vojaci síce dokážu preskakovať ploty, ale v prípade že je pred nimi zákop, vlezú doň len po danej cestičke.


Nech ti neunikne: TIP na darček: Herná klávesnica Logitech G Pro X TKL Lightspeed


Toto je dosť otravné hlavne v misiách, kde je potrebné dobiť nejakú opevnenú pozíciu a zákopy sa tiahnu cez celú obrazovku. Taktiež pathfinging vozidiel riadený AI nie je dobre zvládnutý a vozidlá s definovanou trasou sa niekedy správajú zvláštne, hlavne keď narušíte ich trasu.

Recenzia: Last Train Home je mrazivá cesta domov

Toto sú ale chybičky, čo sa vyskytovali vzácne a nijako zásadne nekazia zážitok z hry. Dosť obťažujúce sa mi však zdajú pomerne dlhé načítavacie časy uložených pozícií.

Niektoré misie sú dosť náročné a teda načítanie uloženej pozície pri nepodarenom postupe je dosť časté. Ľahko sa môže stať, že polovicu času pozeráte na načítavaciu obrazovku. Ešte že tie obrázky na tejto obrazovke sú umelecky zvládnuté na jednotku a je sa teda aspoň na čo pozerať.

Grafika a zvuková stránka

Dabing je na veľmi dobrej úrovni a priam vdýchne život každej postave. V hre je možné nastaviť český dabing, ktorý je na prekvapivo dobrej a profesionálnej úrovni. Nie je vyslovene český, veľakrát tam zaznie aj slovenčina, čo taktiež umocňuje zážitok z hry.


Ďalší tip na článok: HONOR Magic V2 a jeho fotoaparát s pokročilou umelou inteligenciou


Celkovo je kvalita zvuku veľmi dobrá, hudba je fantastická a niekedy počas bitiek priam až epická. Hudbu považujem za jednu z najsilnejších stánok hry.

Recenzia: Last Train Home je mrazivá cesta domov

Vizuál je na dobrej úrovni, aj keď určite by sa v súčasnosti našli aj graficky príťažlivejšie hry. Efekty počasia ako napríklad dážď a sneh sú naozaj pekné a vy môžete sledovať ako pouličná lampa osvetľuje jednotlivé kvapky, ktoré dopadajú do blata alebo na kamennú dlažbu.

Taktiež svetelné efekty, efekty počasia a explózie sú naozaj podarené a taká delostrelecká salva je pastva pre oči.

Recenzia: Last Train Home je mrazivá cesta domov

Verdikt Last Train Home

Aj napriek nedostatkom je Last Train Home veľmi podarená hra, ktorá určite stojí za vašu pozornosť. Jednak kvôli kvalitám, ako aj preto, že veľmi pútavo podáva príbehy a osudy československých legionárov pri ich zúfalej snahe dostať sa domov.


Keď dočítaš, mrkni na toto: Herná recenzia Total War: Pharaoh – cesta faraóna


Last Train home zobrazuje kus našej histórie a toto spracovanie je naozaj precízne. Hlavne čo sa týka rozprávania príbehu. Vôbec by nebolo na škodu, keby v budúcnosti uzrelo svetlo sveta viacero hier s podobnou tématikou, nie len takéhoto žánru.

Klady:

  • Dopad jednotlivých rozhodnutí
  • Grafika a zvuková stránka hry
  • Perfektný dabing
  • Manažment vlaku
  • Rôznorodé misie

Zápory:

  • Nevyužitý potenciál stealth
  • Slabá AI
  • Dlhé načítavacie časy
Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


Pridaj komentár