V Číne dosiahli samojazdiace nákladiaky Inceptio rekord

V Číne dosiahli samojazdiace nákladiaky Inceptio rekord

Čínsky startup Inceptio Technology oznámil, že jeho autonómne nákladné vozidlá najazdili už 100 miliónov kilometrov bez nehôd, čo je rekord v odvetví autonómnej diaľkovej logistiky

Vlastný systém spoločnosti pokrýva 83 % čínskych diaľnic. K tomuto míľniku prispelo celkovo 1 864 vodičov, ktorí jazdili na ťažkých nákladných vozidlách s úrovňou autonómie 2+ a 3.

Generálny riaditeľ Inceptio, Julian Ma, uviedol, že do konca apríla presiahol komerčný nájazd všetkých ťažkých nákladných vozidiel s technológiou Inceptio 100 miliónov kilometrov, čo je zatiaľ najväčšie komerčné nasadenie autonómnych nákladných vozidiel na svete.


Prečítaj si tiež: AKTUÁLNE: Slnečná búrka ohrozuje satelity Starlink a spôsobuje polárnu žiaru


Spoločnosť pracuje na začlenení umelej inteligencie do svojej technológie, aby dosiahla rýchlejšie a inteligentnejšie reakcie pri riadení. Rozšírila tiež spoluprácu s výrobcami automobilov a teraz spolupracuje s Dongfeng Commercial Vehicle, China National Heavy Duty Truck Group a Foton Motor Co.


Bude ťa zaujímať: Umelá inteligencia sa učí rozumieť ľudským emóciám


Zaujímavosťou je, že systém Inceptio dokáže pokryť 90 % až 99 % trás diaľkovej prepravy, ktoré majú zvyčajne 1 000 až 1 500 kilometrov. Vodiči musia prevziať riadenie iba na zvyšných 1 % až 10 % trasy.

Spoločnosť sa teraz zameriava na medzinárodnú expanziu a plánuje vstúpiť na trhy ako Japonsko, Brazília, Európa a Blízky východ.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár