Sheldon bude spokojný. Vedci vyvinuli detektor sarkazmu

Sheldon bude spokojný. Vedci vyvinuli detektor sarkazmu s umelou inteligenciou

Výskumný tím z Univerzity v Groningene v Holandsku oznámil vytvorenie modelu umelej inteligencie, ktorý zvládne detekciu sarkazmu

Model bol trénovaný na videoklipoch, textovom a audio obsahu z amerických sitkomov ako Priatelia či Teória veľkého tresku. Výskumníci využili databázu MUStARD, ktorá bola predtým anotovaná iným tímom z USA a Singapuru.

Po tréningu na týchto dátach dokázal model detegovať sarkazmus v neoznačených dialógoch s takmer 75% úspešnosťou. Ďalšia práca s využitím syntetických dát údajne ešte zlepšila presnosť modelu, tieto výsledky však zatiaľ neboli publikované.


Tiež zaujímavé: ChatGPT má nové jadro. GPT-4o zvládne text, reč aj video


Matt Coler, výskumník z laboratória pre rečovú technológiu na Univerzite v Groningene, vyjadril nadšenie nad výsledkami a ambíciu ďalej ich zlepšovať.

Člen výskumného tímu Shekhar Nayak poukázal na potenciálne využitie tejto technológie pri zlepšovaní interakcie AI asistentov s ľuďmi prostredníctvom detekcie negativity alebo nepriateľstva v hlase.


Toto máš prečítané? Umelá inteligencia sa učí rozumieť ľudským emóciám


Záujem o detekciu sarkazmu pomocou AI sa objavuje aj v iných výskumných projektoch, napríklad v programe SocialSim amerického ministerstva obrany, ktorý sa zameriava na klasifikáciu sarkazmu v textoch na sociálnych sieťach a v online médiách.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár