Xpeng sľubuje lietajúce auto do roku 2026

Xpeng sľubuje lietajúce auto do roku 2026

Čínska spoločnosť Xpeng oznámila, že plánuje dodať svoje prvé lietajúce auto zákazníkom v roku 2026

Tento ambiciózny cieľ predstavil Brian Gu, spoluprezident spoločnosti, v rozhovore pre CNBC.

Lietajúce auto, ktoré pripomína asi skôr menší nákladiak, bude k dispozícii na predobjednávku už tento rok. Spoločnosť Xpeng AeroHT, ktorá je súčasťou skupiny Xpeng, vyvinula špeciálne vozidlo nazvané Land Aircraft Carrier, ktoré v sebe ukrýva dvojmiestny elektrický dron. Tento dron sa dokáže oddeliť od vozidla a vzlietnuť.


Prečítaj si tiež: Sheldon bude spokojný. Vedci vyvinuli detektor sarkazmu


Xpeng je presvedčený, že unikátne vozidlo bude úspešné, pretože je určené na použitie mimo mestských oblastí, v malebných oblastiach, kde spoločnosť plánuje spolupracovať s miestnymi samosprávami na vytvorení špeciálnych zón pre lietanie.

V súčasnosti auto s dronom prechádza certifikačným procesom na čínskom úrade pre letectvo. Spoločnosť pôvodne plánovala dodať lietajúce auto už v štvrtom štvrťroku 2025, ale tento termín sa mierne posunul.


Zaujímavé: SoftBank chce AI na upokojenie nahnevaných zákazníkov. Tí posielajú zamestnancov kľačať


Brian Gu tiež uviedol, že pre počiatočné použitie futuristickej novinky nebudú cestujúci potrebovať špeciálnu licenciu. Tá bude potrebná až pri lietaní v blízkosti mestských oblastí.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár