Šéf Microsoftu nabáda: Prestaňme AI poľudšťovať

Šéf Microsoftu nabáda: Prestaňme AI poľudšťovať

Satya Nadella, generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft, vyjadril svoj názor na vnímanie umelej inteligencie. Podľa neho by sme ju nemali poľudšťovať a pripisovať jej ľudské vlastnosti

V rozhovore pre Bloomberg Television Nadella zdôraznil, že umelá inteligencia je nástroj, nie skutočná ľudská inteligencia. Používanie slovies a podstatných mien pri opise AI, ktoré sú typicky vyhradené pre ľudí, považuje za nevhodné.

Jeho komentár prichádza v čase, keď sa v technologickom priemysle vedie diskusia o tom, do akej miery by mali byť služby umelej inteligencie poľudštené. Spoločnosť OpenAI, blízky partner Microsoftu, nedávno predstavila hlasového asistenta schopného vyjadrovať emócie a porozumieť im.

Táto prezentácia vyvolala rozporuplné reakcie a niektorí ju prirovnali k dystopickému filmu Ona.


Prečítaj si tiež: Deadlock: Valve pracuje na novej hero strieľačke inšpirovanej Dota 2 a Team Fortress 2


Nadella sa vyjadril aj k samotnému názvu „umelá inteligencia“. Myslí si, že by bolo vhodnejšie ju nazvať „odlišná inteligencia“, aby sa zdôraznil rozdiel medzi ľudskou a umelou inteligenciou.

V minulosti sa technologické firmy často snažili poľudštiť svoje AI programy, dávali im ženské mená a vlastnosti, aby sa ľudia s technológiou cítili príjemnejšie. Aj Microsoft v minulosti vydal niekoľko konverzačných a AI programov s ľudskými menami ako Tay a Cortana.


Mrkni sa aj na toto: Xpeng sľubuje lietajúce auto do roku 2026


Tay mala na sieti X (vtedy ešte na Twitteri) simulovať mladé dievča a konverzovať s používateľmi. V priebehu veľmi krátkej doby ju ľudia naučili reagovať rasisticky a diskriminačne. Firma projekt Tay následne ukončila a prípad poukázal na to, že pokiaľ sa AI učí priamo z internetu a od ľudí, ide o veľké riziko.

Riaditeľ Microsoftu dnes verí, že ideálny vzťah medzi človekom a umelou inteligenciou je taký, že AI slúži ako užitočný nástroj, keď ho človek potrebuje. Poľudšťovať ju však budeme vždy, asi záleží hlavne na tom, akým spôsobom.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár