Qualcomm verí, že jeho AI čipy porazia Intel na PC

Spoločnosť Microsoft predstavila na svojej konferencii Build nové počítače s umelou inteligenciou Copilot+, ktoré poháňajú čipy Snapdragon od spoločnosti Qualcomm

Tieto nové modely majú byť rýchlejšie ako počítače Mac od firmy Apple. Qualcomm sa totiž už roky usiluje o získanie pozície na trhu s notebookmi a teraz sa mu to môže podariť vďaka spolupráci s Microsoftom.

Očakáva sa, že v nasledujúcich 12 mesiacoch sa predá 50 miliónov počítačov s AI. To predstavuje významnú časť 250-miliónového trhu s počítačmi na celom svete.

Doteraz dominovala na trhu s počítačmi spoločnosť Intel, ktorej čipy sa používajú v počítačoch už od 80. rokov 20. storočia. Intel pritom nedávno oznámil, že v tomto roku plánuje dodať viac ako 40 miliónov počítačov s AI. To poukazuje na výzvu, ktorej bude Qualcomm čeliť.


Mrkni sa aj na toto: iOS 18 prinesie vylepšenia Siri a AI upozornenia


Firma sa bude musieť snažiť o zmenu situácie na trhu a presvedčiť používateľov, aby sa rozhodli pre počítače s čipmi Snapdragon. Tie sú zatiaľ dobre známe vo vlajkových lodiach smartfónov, no Qualcomm chce zjavne expandovať aj na ďalšie časti trhu.

Nové počítače používajú typ procesora, ktorý Intel a AMD neponúkajú, aspoň nie s rovnakou úrovňou možností a funkcií. Tento komponent je navrhnutý tak, aby urýchlil úlohy AI bez toho, aby negatívne ovplyvnil výdrž batérie.

Nový rad AI PC od Microsoftu má názov Copilot+ a obsahuje čipy od Qualcommu

Na výstave Computex v Taipei začiatkom júna predstavia svoje prvé modely počítačov s AI od Qualcommu aj spoločnosti Dell, Lenovo a Asus. To bude prvá a najlepšia príležitosť pre širokú verejnosť vyskúšať si, o čom všetkom sa tento týždeň hovorilo.


Tiež zaujímavé: Šéf Microsoftu nabáda: Prestaňme AI poľudšťovať


Čas ukáže, či sa novému hardvéru s AI podarí presadiť. Intel a AMD plánujú aktualizovať svoje produkty tak, aby podporovali softvér, ktorý využíva funkcie AI. V hre je aj Nvidia, popredný výrobca čipov pre servery, ktoré poháňali skok vo výkone AI.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár