Elon Musk chce postaviť supervýkonný AI superpočítač

Elon Musk chce postaviť AI superpočítač

Elon Musk má veľké ambície v oblasti umelej inteligencie a plánuje vybudovať AI superpočítač, ktorý by mal byť v prevádzke do jesene 2025

Elon Musk, prostredníctvom svojej spoločnosti xAI, oznámil plány na vybudovanie najvýkonnejšieho superpočítača na svete, ktorý by mal byť v prevádzke do jesene 2025. Masívny stroj bude využívať grafické procesory od spoločnosti Nvidia a jeho cieľom je prekonať veľký klaster čipov spoločnosti Meta.

Spoločnosť xAI získala v novom kole financovania ďalších 6 miliárd dolárov, pričom Musk osobne investoval 750 miliónov dolárov. Po tomto kole financovania má xAI hodnotu 24 miliárd dolárov, a to aj napriek tomu, že zatiaľ vydala „iba“ četbota s názvom Grok.


Prečítaj si tiež: BLOG: Bude to ako v „Ja, robot“? Do roku 2040 má po svete chodiť miliarda humanoidných robotov


Musk plánuje využiť tieto výpočtové zdroje na posilnenie operácií v spoločnosti xAI. Klaster GPU Nvidia H100 bude poháňať tento superpočítač, ktorý Musk označil za výpočtovú gigatováreň. Tieto GPU sú nevyhnutné pre firmy zaoberajúce sa AI na trénovanie ich veľkých jazykových modelov. Musk údajne investorom povedal, že klaster xAI bude viac ako štyrikrát väčší ako klaster spoločnosti Meta.


Čo je to klaster?

Klaster je skupina počítačov alebo serverov, ktoré sú prepojené a spolupracujú na zvýšení výkonu a spoľahlivosti.


xAI si už prenajíma servery s približne 16 000 čipmi Nvidia od spoločnosti Oracle. Je možné, že rozšíri svoju spoluprácu s touto spoločnosťou, ktorej spoluzakladateľom je Larry Ellison, Muskov priateľ, aby postavila superpočítač a v nasledujúcich rokoch prenajala ďalšie cloudové servery.


Mrkni sa aj na toto: 90. roky ožívajú v Riki Ivo Ninja Musicput 2024


Ciele firmy xAI sú ambiciózne, keďže superpočítač Stargate za 100 miliárd dolárov, ktorý stavajú Microsoft a OpenAI, by mal začať fungovať až v roku 2028.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár