OpenAI zneškodnila 5 dezinformačných AI kampaní

OpenAI zneškodnila 5 dezinformačných AI kampaní

Spoločnosť OpenAI prerušila päť skrytých operácií, ktoré sa snažili zneužiť jej modely umelej inteligencie na vykonávanie dezinformačných aktivít na internete

Tieto kampane pochádzali z Ruska, Číny, Iránu a Izraela a zameriavali sa na manipuláciu verejnej mienky a ovplyvňovanie politických výsledkov v rôznych globálnych otázkach, ako je konflikt v Gaze, ruská invázia na Ukrajinu, voľby v Indii, politika v Európe a USA.

Páchatelia hrozieb používali modely umelej inteligencie na generovanie krátkych komentárov, dlhších článkov v rôznych jazykoch, vymýšľali mená a životopisy pre účty na sociálnych sieťach. Tieto operácie sa nespoliehali výlučne na materiál generovaný umelou inteligenciou, ale zahŕňali aj manuálne písané texty alebo memy kopírované z internetu.


Zaujímavý článok: Secrets of Grindea: Úspešná hra, ktorá vznikala 13 rokov


Správa spoločnosti OpenAI je najnovšou, ktorá vyvoláva obavy o bezpečnosť a potenciálne zneužitie technológie generatívnej umelej inteligencie, ktorá dokáže rýchlo a ľahko vytvárať text, obrázky a zvuk podobný ľudskému. Spoločnosť OpenAI v reakcii na tieto obavy vytvorila Výbor pre bezpečnosť, ktorý povedú členovia predstavenstva vrátane generálneho riaditeľa Sama Altmana.

Spoločnosť Meta Platforms vo svojej štvrťročnej bezpečnostnej správe uviedla, že na svojich platformách Facebook a Instagram našla obsah pravdepodobne generovaný umelou inteligenciou, ktorý sa používal na zavádzanie.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár