Meta odkladá trénovanie AI na dátach Európanov. Takto sa odhlásite

Meta odkladá trénovanie AI na dátach Európanov

Spoločnosť Meta sa rozhodla pozastaviť svoje plány na trénovanie systémov umelej inteligencie pomocou dát európskych používateľov

Tento krok prichádza po tlaku zo strany regulačných orgánov, najmä írskeho Úradu pre ochranu údajov (DPC) a britského Úradu pre informácie.

Meta plánovala využiť verejný obsah na Facebooku a Instagrame na trénovanie svojich AI modelov, vrátane obsahu z komentárov, interakcií so spoločnosťami, aktualizácií statusov, fotografií a ich popisov.

Tieto zmeny mali nadobudnúť účinnosť 26. júna (červen), ale vyvolali kritiku zo strany organizácie NOYB („none of your business“ – „do toho ťa nič“), ktorá podala 11 sťažností v jednotlivých krajinách EÚ s tvrdením, že Meta porušuje rôzne časti GDPR.


Bude ťa zaujímať: Microsoft odkladá spustenie AI funkcie Windowsu pre obavy zo špehovania


Meta sa pri obhajobe svojich krokov opierala o ustanovenie GDPR nazvané oprávnené záujmy, tvrdiac, že jej konanie je v súlade s predpismi. Toto nie je prvýkrát, čo firma použila tento právny základ na svoju obranu, v minulosti tak urobila aj pri obhajobe spracovania údajov európskych používateľov na cielenú reklamu.

Kritici poukazujú na to, že Meta sťažila používateľom možnosť odhlásiť sa zo zdieľania svojich údajov (v prípade Instagramu tu).

Spoločnosť síce informovala používateľov o pripravovaných zmenách, ale tieto upozornenia nie sú dostatočne viditeľné. Navyše, používatelia nemôžu svoje údaje jednoducho odhlásiť zo zdieľania, ale musia vyplniť formulár s námietkou, je na spoločnosti Meta, či túto žiadosť akceptuje.


Hoď očkom aj na toto: Musk svoje obrovské odmeny z Tesly dostane. Nebude to ale ľahké


V aktualizovanom blogovom príspevku Stefano Fratta, riaditeľ spoločnosti Meta pre globálne vzťahy v oblasti ochrany osobných údajov, vyjadril sklamanie nad rozhodnutím DPC. Zároveň však ubezpečil, že spoločnosť je pevne presvedčená o súlade svojho prístupu s európskymi zákonmi a nariadeniami.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár