Humor je vážna vec. Tech-firmy sa snažia vytvoriť vtipnejšie četboty

Humor je vážna vec. Tech-firmy sa snažia vytvoriť vtipnejšie četboty

Anthropic, xAI a ďalšie spoločnosti zaoberajúce sa umelou inteligenciou považujú humor za dôležitú vlastnosť svojich služieb

Výskumníci spoločnosti DeepMind nedávno skúmali, ako môžu četboty pomôcť komikom pri písaní vtipov.

Zistili, že komici považujú AI za nevýraznú, neoriginálnu a príliš politicky korektnú. Niektorí komici však uviedli, že AI bola užitočná pri tvorbe prvého návrhu.

Anthropic tento týždeň vydal nový model AI, Claude 3.5 Sonnet, ktorý je podľa spoločnosti výrazne lepší v chápaní nuansy a humoru. V jednej z nedávnych ukážok OpenAI používateľ rozpráva vtip najnovšej verzii GPT s povoleným hlasom, aby zistil, či ho nástroj ocení. Četbot sa zasmeje, hoci možno nie celkom presvedčivo.


Prečítaj si tiež: TEST: Motorola moto edge 50 Pro. Dynamický dizajn, výborný foťák a bleskové nabíjanie


Pre technologické spoločnosti je humor vážna vec, pretože sa snažia vyvinúť konverzačných četbotov, ktorí budú nielen schopní riešiť zložité otázky, ale budú aj dostatočne príjemní na to, aby s nimi používatelia chceli komunikovať doma aj v práci.

Daniela Amodei, prezidentka a spoluzakladateľka spoločnosti Anthropic, uviedla, že hoci Claude ešte nie je taký dobrý ako komik, ktorého by ste chceli vidieť za peniaze, určite sa zlepšil.


Zaujímavé: Meta odkladá trénovanie AI na dátach Európanov. Takto sa odhlásite


Niektorí odborníci sa však obávajú, že snaha o vtipnejšiu AI by mohla viesť k zvýšeniu potenciálneho poškodenia niektorých skupín. Juliette Love z DeepMind upozorňuje, že humor môže byť polarizujúci a hranica medzi vtipným a urážlivým je pre rôzne publikum rôzna. Preto je dôležité minimalizovať toto riziko, potenciálne na úkor humoru.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár