AKTUÁLNE: Po celom svete zlyhávajú počítače. Letiská, banky aj obchody majú problémy

AKTUÁLNE: Po celom svete zlyhávajú počítače. Letiská, banky aj obchody majú problémy

Po tom, ako počítače v rôznych inštitúciách po celom svete začali vypadávať, zavládol chaos. Príčinou „modrej obrazovky smrti“ však nie je kybernetický útok

Aktualizácia antivírusového softvéru Falcon Sensor od americkej spoločnosti CrowdStrike spôsobila v piatok 19. 7. 2024 rozsiahly výpadok počítačových systémov po celom svete. Softvér, ktorý je široko používaný na ochranu pred hekermi, spôsobil pád systému Microsoft Windows a zobrazenie modrej obrazovky smrti.

Výpadok zasiahol rôzne odvetvia a krajiny. Na letiskách v Španielsku došlo k prerušeniu prevádzky, zatiaľ čo americké letecké spoločnosti American Airlines, Delta Airlines, United Airlines a Allegiant Air museli zrušiť lety pre komunikačné problémy. V Austrálii výpadok zasiahol banky a médiá, vrátane televízneho kanálu Sky News, ktorý musel prerušiť vysielanie.


Prečítaj si tiež: Živá koža na robotoch? Vedci vyčarovali úsmev na tvári minirobota


Problémy hlásili aj vlády Austrálie, Nového Zélandu a niekoľkých štátov USA. Odborníci varujú, že oprava problému môže trvať niekoľko dní, pretože postihnuté počítače musia byť aktualizované manuálne.

CrowdStrike už identifikovala príčinu problému a pracuje na jeho odstránení. Spoločnosť vydala návod na ručné vyriešenie problému, ale jeho implementácia je nielen časovo náročná.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár