Climate Impulse: Revolučné lietadlo na vodíkový pohon sa chystá na cestu okolo sveta

Climate Impulse: Revolučné lietadlo na vodíkový pohon sa chystá na cestu okolo sveta

Švajčiarsky bádateľ Bertrand Piccard a jeho tím vo francúzskom Les Sables-d’Olonne vyvíjajú lietadlo na vodíkový pohon s názvom Climate Impulse

Cieľom tohto projektu je uskutočniť prvý nonstop let okolo sveta za deväť dní, pričom lietadlo bude poháňané výhradne zeleným vodíkom.

Piccard (pre fanúšikov Star Treku – áno, tá zhoda mien je zaujímavá), známy svojimi priekopníckymi letmi okolo sveta balónom a lietadlom na solárny pohon, verí, že vodík predstavuje budúcnosť leteckej dopravy. Tvrdí, že lietadlá na solárny pohon nie sú praktické pre komerčné letectvo kvôli veľkým a ťažkým batériám, ktoré by boli potrebné pre väčšie modely.

Projekt Climate Impulse má demonštrovať potenciál zeleného vodíka ako udržateľného paliva pre letectvo. Piccard je presvedčený, že tento projekt dokáže, že dekarbonizácia letectva je možná.


Prečítaj si tiež: RECENZIA: Motorola Edge 50 Ultra má 16 GB RAM, 144 Hz a 1 TB úložisko, no pritom super cenu


Climate Impulse sa vyznačuje unikátnym dizajnom, ktorý sa výrazne líši od tradičných lietadiel. Lietadlo bude postavené okolo dvoch veľkých nádrží na kvapalný vodík, pričom každá nádrž bude mať vlastnú prednú vrtuľu a chvost.

Konštrukcia má byť sústredená na dizajn dvoch nádrží na vodík.

Najväčšou technickou výzvou je udržanie kvapalného vodíka pri extrémne nízkej teplote počas celého deväťdňového letu. Tím preto vyvíja revolučné tepelné nádrže, ktoré by mali zabezpečiť, aby palivo zostalo v kvapalnom stave.


Bude ťa zaujímať: AI hudba ohrozuje kreativitu. Billie Eilish, Nicky Minaj a ďalší sa boja


Konštrukcia lietadla sa spolieha na pokročilé materiály a technológie. Projekt spolupracuje s vedeckou spoločnosťou Syensqo na vývoji týchto špičkových systémov. Výstavba Climate Impulse má trvať dva roky a predchádzali jej ďalšie dva roky intenzívneho výskumu, vývoja a dizajnu, ktoré podporili spoločnosti Airbus a Capgemini.

Napriek výzvam je tím Climate Impulse optimistický a verí, že všetko pôjde podľa plánu. V čase, keď svet hľadá spôsoby, ako znížiť emisie uhlíka, predstavuje vodíkové lietadlo odvážny krok smerom k zelenšej budúcnosti letectva.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár