RECENZIA: Lenovo Yoga Book 9 13IMU9. Dva monitory vždy so sebou

RECENZIA: Lenovo Yoga Book 9 13IMU9. Dva monitory vždy so sebou

Viete čo je lepšie ako jedna obrazovka? Dve obrazovky! Lenovo Yoga Book 9 je síce cenovo náročnejšou, ale úspešnou realizáciou tohto konceptu

Dva displeje a dizajn ktorý zaujme

Lenovo Yoga Book 9 13IMU9 zaujme už na prvý pohľad svojim precízne spracovaným kovovým telom. Kombinácia matného povrchu a lesklých hrán pôsobí prémiovo a vyhotovenie je naozaj kvalitné. Kľúčovou špecifikáciou Yoga Book 9 je jeho dvojica dotykových displejov, jeden pre každú polovicu notebooku.

Oba 13,3-palcové OLED displeje vyzerajú skvele s hlbokými úrovňami čiernej, živými farbami a jasom 400 nitov, ktorý postačuje pre väčšinu svetelných podmienok.

RECENZIA: Lenovo Yoga Book 9 13IMU9. Dva monitory vždy so sebou

Oba displeje majú rozlíšenie 2,8K, čo zaisťuje ostrý a kvalitný obraz a s pomerom strán 16:10 získate aj trochu viac vertikálneho priestoru. Displeje sú certifikované pre Dolby Vision, čo posúva kvalitu obrazu na úplne inú úroveň.

Jedinou nevýhodou je obnovovacia frekvencia, ktorá je len 60 Hz, ale keďže ide o zariadenie určené hlavne na kancelársku prácu, je to iba malé mínus.

RECENZIA: Lenovo Yoga Book 9 13IMU9. Dva monitory vždy so sebou

V režime notebooku, po otvorení a zapnutí, zobrazí zariadenie pracovnú plochu systému Windows na oboch displejoch, no ak sa dotknete ôsmimi prstami spodného displeja, premení sa na virtuálnu klávesnicu s touchpadom a dvoma tlačidlami myši.


Hoď očkom aj na toto: Mafia: The Old Country je Mafia 4. Tu je trailer


Písanie na dotykovej klávesnici je prekvapivo komfortné, aj keď skutočnú klávesnicu to nenahradí. V prípade, že potrebujete len touchpad, stačí sa spodného displeja dotknúť troma prstami. Takto vyvolaný touchpad možno umiestniť na displeji podľa potreby.

RECENZIA: Lenovo Yoga Book 9 13IMU9. Dva monitory vždy so sebou

K notebooku dostanete aj kompaktnú bluetooth klávesnicu a myš, spolu s aktívnym stylusom a skladacím stojanom. Na skladací stojan je možné pomocou magnetov pripevniť klávesnicu a na viacero spôsobov postaviť samotný notebook. Buď do podoby klasického notebooku, alebo môžete naplno využiť výhody oboch displejov.

RECENZIA: Lenovo Yoga Book 9 13IMU9. Dva monitory vždy so sebou

Pri používaní bez stojanu možno v režime notebooku položiť klávesnicu na spodný displej. Ak ju položíte na hornú polovicu displeja, na displeji sa zobrazí touchpad, ak na dolnú plochu, zobrazia sa prednastavené aktuality a počasie. Písanie na bezdrôtovej klávesnici a používanie myšky je aj napriek kompaktným rozmerom pohodlné.


Prečítaj si tiež: Biopočítač od FinalSpark tvorí ľudské mozgové tkanivo


Priložený stylus Lenovo Active Pen 3 so 4096 úrovňami prítlaku zaujme hlavne umelcov a umožňuje využitie zariadenia v podobe plnohodnotného zápisníka. S jeho pomocou možno vytvárať perfektné kresby (čo nie je môj prípad) a písanie s ním je priam návykové.

RECENZIA: Lenovo Yoga Book 9 13IMU9. Dva monitory vždy so sebou

Notebook je vybavený troma USB-C portmi, jedným na ľavej a dvoma na pravej strane. Nabíjanie je možné ktorýmkoľvek z týchto portov, čo zvyšuje pohodlie pri používaní zariadenia počas nabíjania. Po pripojení nabíjačky som si všimol nenápadný, ale príjemný detail – jemnú haptickú odozvu.

Po prejdení prstami po povrchu notebooku, je cítiť ľahké vibrácie. Tento malý, ale premyslený prvok pridáva na celkovom pocite z používania notebooku. Škoda však, že táto odozva súvisí iba s pripojením nabíjacieho kábla a nesignalizuje stav samotného nabíjania. Vibrácie neustanú ani po úplnom nabití batérie, no aj tak ide o príjemný detail.

Dostatok výkonu v tenkom tele

Notebook pod kapotou ukrýva procesor Intel Core Ultra 7 155U, spolu s 32 GB DDR5 RAM, zdieľanou grafickou kartou Arc Graphics a solídnym 1TB SSD diskom. Táto kombinácia hardvéru zabezpečuje bleskurýchlu prácu s aplikáciami a bezproblémový multitasking.

Windows 11 a aplikácie v ňom spustené bežali ako po masle, notebook s prehľadom zvládal aj náročnejšiu prácu v CAD programe alebo úpravu fotografií.


Zaujímavé: Cyberpunk 2077 žne úspech: CD Projekt hlási rekordný zisk


Jedinú nevýhodu spojenú s výkonom som zaznamenal v podobe citeľného zahrievania pri vyššej záťaži, kedy sa teplota procesoru blížila k hodnote 85 °C. Ide síce o teplotu v bezpečných číslach, no vzhľadom na tenké telo notebooku dochádza k zahrievaniu jedného z displejov.

Avšak aj pri vyššej záťaži a teplotách s tým spojenými, je notebook úplne tichý a keď mu doprajete oddych, teplota na povrchu sa rýchlo vráti do normálu.

Na svoje si prídu aj príležitostní hráči, keďže notebook bez problémov rozbehá aj menej náročné hry na hardvér, ako napríklad remaster Quake II alebo Age of Empires II: Definite Editon. V Cinebench procesor pri multi-core benchmarku získal skóre 6 461 bodov a v single-core 1613 bodov, čo je veľmi slušný výsledok.

Kvalita zvuku prekvapila

V pánte medzi displejmi sú osadené reproduktory Bowers & Wilkins, ktoré sa starajú o naozaj kvalitný zvuk. V praxi znie nastavenie reproduktorov veľmi dobre, s dostatočnou hlasitosťou a prekvapivo kvalitným podaním zvuku.


Nech ti neunikne: TEST: Lenovo LOQ 15IAX9I s grafikou Intel Arc je herný noťas za super cenu


Na pomery reproduktorov v notebookoch je kvalita zvuku na perfektnej úrovni aj pri vysokej hlasitosti, aj keď prirodzene neposkytuje také basy, aké môžete dosiahnuť s väčšími externými reproduktormi. No môžem povedať, že Yoga Book 9 má jedny z najlepších reproduktorov, aké som kedy počul v notebooku.

Webkamera, mikrofón a biometria

Ďalším príjemným prekvapením je webkamera. Výstup v hornej časti rámu displeja vytvára priestor pre 5-megapixelovú kameru, ktorá dokáže nahrávať video v rozlíšení až 1440p pri 30 snímkach za sekundu. Video je ostré aj pri slabšom osvetlení. Kamera zachytáva presné a sýte farby, ktoré vám pomôžu vyzerať čo najlepšie.

Zvuk sa zaznamenáva cez mikrofón s potlačením šumu, je čistý a zreteľný, no možno trochu plechový, takže na podcasty alebo YouTube odporúčam nejaký lepší bluetooth alebo USB-C mikrofón. Klasický 3,5mm jack na tele notebooku však nenájdete a na bežné videohovory je zabudovaný mikrofón viac než dostatočný.


Tiež zaujímavá recenzia: TEST: Lenovo Yoga AiO 9 je šelma s i9kou v masívnom 32″ monitore


Čítačku odtlačkov prstov tu výrobca neinštaloval, ale webkamera ponúka IR rozpoznávanie tváre pre Windows Hello, ktoré umožňuje prihlásiť sa a zamknúť systém pri priblížení a odchode od notebooku. Rozpoznávanie tváre funguje na jednotku, aj v tmavej miestnosti je odomknutie takmer okamžité.

Výdrž batérie

Lenovo udáva výdrž batérie po celý deň. Ak toto tvrdenie považujeme za pracovnú dobu počas dňa, možno ho považovať za pravdivé. Notebook bez problémov vydrží pri používaní jedného displeja bez napájania necelých 10 hodín v režime vysokého výkonu. Pri bežnej kancelárskej práci, písaní poznámok pomocou stylusu, dvoch konferenčných hovoroch a písaní pomocou bluetooth klávesnice, som sa na konci dňa dostal na 15% kapacity batérie.

V prípade že sa rozhodnete využívať oba displeje počas dňa, vtedy už nabíjačka príde vhod, keďže sa batéria do červených čísel dostane za necelých 5 hodín. Notebook síce nevydrží bez nabíjania celý deň ako je uvádzané výrobcom, ale aj tak je výdrž veľmi slušná. Takže keď si ráno cestou do práce zabudnete nabíjačku, neznamená to hneď problém.

Verdikt

Lenovo Yoga Book 9 je bezpochyby skvelým prírastkom do sveta notebookov. Jeho výnimočná kvalita obrazu na dvoch displejoch a zvuk, ktorý len tak pri notebookoch nenájdete, v kombinácii s excelentným výkonom robia z tohto zariadenia skutočne pozoruhodný kúsok, ktorý si zaslúži vašu pozornosť. Jedinou nevýhodou je daň za výkon v kompaktnom tele, v podobe citeľného zahrievania pri náročnejších úkonoch, ako je napríklad hranie hier.

Ak často cestujete a neviete si predstaviť prácu bez dvoch monitorov, alebo ste nadšenec používania stylusu, Lenovo Yoga Book 9 môže byť presne to, čo hľadáte. Treba však počítať s tým, že jeho prémiová výbava a spracovanie sa odrazili aj na jeho cene, ktorá sa pohybuje okolo 2 400 € / 60 000 Kč.

Ocenenie TOP Produkt

Výhody:

  • Kvalita obrazu
  • Kvalitné spracovanie
  • Perfektný zvuk
  • Spolu s bezdrôtovou Bluetooth klávesnicou, stylusom a myšou
  • Práca so stylusom

Nevýhody:

  • Zahrievanie v záťaži
  • Vysoká cena

Cena: 2 390 € / 60 000

Notebook Yoga Book 9 na recenziu poskytla spoločnosť Lenovo.

O autorovi

Marek Vančo
Marek Vančo

Pridaj komentár