Čínski roboti sú čoraz lacnejší, ale kvalita je otázna

Čínski roboti sú čoraz lacnejší, ale kvalita je otázna

Čínski roboti, hlavne tí humanoidní, by sa mali stať vo svete popredným artiklom. Na svetovej konferencii robotov v Pekingu Čína predstavila lacnejšie a inovatívnejšie komponenty pre ich výrobu

Napriek pokroku však niektorí odborníci upozorňujú, že priemysel ešte musí zlepšiť spoľahlivosť svojich produktov.

Spoločnosť Wisson Technology napríklad vyvinula flexibilné robotické ramená, ktoré sú poháňané pneumatickými umelými svalmi a 3D tlačenými plastmi. Táto technológia umožňuje znížiť cenu robotických ramien až na desatinu ceny tradičných ramien. Podľa investora spoločnosti by sa tieto ramená mohli použiť aj v humanoidných robotoch.

Yi Gang, zakladateľ spoločnosti Ti5 Robot, ktorá sa špecializuje na integrované kĺby, poukázal na problémy so spoľahlivosťou produktov v dodávateľskom reťazci robotiky. Kvôli vysokej miere chybovosti dokáže jeho spoločnosť vyrábať iba obmedzené množstvo produktov.


Tiež zaujímavé: Mafia: The Old Country je Mafia 4. Tu je trailer


Čínske úsilie v oblasti robotiky podporuje aj prezident Si Ťin-pching, ktorý zdôrazňuje rozvoj nových výrobných síl v technológii. V Číne, ktorá je najväčším trhom pre priemyselné roboty na svete, sa čoraz sofistikovanejšie technológie využívajú v tradičných odvetviach, ako je výroba, automobilový priemysel, poľnohospodárstvo, vzdelávanie, zdravotníctvo a služby v domácnosti.

Roboti Galaxea R1 s dvoma ramenami.

Prečítaj si aj toto: BLOG: Bude to ako v „Ja, robot“? Do roku 2040 má po svete chodiť miliarda humanoidných robotov


Gao Jiyang, zakladateľ start-upu Galaxea AI, ktorý sa zameriava na hardvér pre roboty a umelú inteligenciu, vidí pokrok v robotike aj vďaka rozmachu inteligentného riadenia. Podľa neho je autonómne riadenie kombináciou umelej inteligencie a áut, ktoré sú tiež typom robotov.

Na záver konferencie premiér Li Qiang zdôraznil dôležitosť implementácie smerníc prezidenta Si Ťin-pchinga o význame robotického priemyslu. Li označil roboty za dôležitý ukazovateľ technickej inovácie a sily špičkovej výroby a vyzval na udržanie stability dodávateľského reťazca a pokrok na medzinárodnej scéne.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár