Krajiny sa snažia o vlastné AI modely. Ťaží z toho NVIDIA

Krajiny sa snažia o vlastné AI modely. Ťaží z toho NVIDIA

Nvidia zaznamenáva rastúci dopyt po svojich čipoch, ktorý je spôsobený nielen rozmachom generatívnej AI v podnikoch a vládach, ale aj snahou jednotlivých krajín vytvoriť si vlastné AI modely v ich jazykoch

Podľa finančnej riaditeľky Nvidie, Colette Kressovej, krajiny, ktoré vyvíjajú vlastné AI modely a aplikácie, prispejú k príjmom spoločnosti v nasledujúcom fiškálnom roku (končiacom v januári 2025) približne 10 až 30 miliardami dolárov. To je nárast oproti predchádzajúcej prognóze, ktorá hovorila o jednociferných sumách v miliardách.

Kressová uviedla, že krajiny po celom svete majú záujem o vlastnú generatívnu AI, ktorá by dokázala začleniť ich jazyk, kultúru a dáta. Ako príklad uviedla Japonský národný inštitút pre pokročilú priemyselnú vedu a technológiu, ktorý buduje superpočítač AI s tisíckami grafických procesorov Nvidia H200.


Prečítaj si tiež: Čínski roboti sú čoraz lacnejší, ale kvalita je otázna


Vlády sa tiež obracajú na AI ako na nástroj na posilnenie národnej bezpečnosti. Analytik IDC Shane Rau zdôrazňuje, že modely AI sú trénované na dátach a pre politické subjekty, najmä národy, sú ich dáta tajné a jednotlivé modely musia byť prispôsobené jedinečným politickým, ekonomickým, kultúrnym a vedeckým potrebám.

Tento trend vytvára pre Nvidiu ďalšie príležitosti rastu a aj keď po zverejnení aktuálnych hospodárskych výsledkov jej akcie zatiaľ neposilnili (predpovede hovorili o možnom zdražení až o približne 10%), pohľad do budúcnosti tohto technologického giganta v tejto chvíli pôsobí veľmi pozitívne.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár