Philips 278E8QJAB/00 recenzia monitora

Philips 278E8QJAB/00 titulka 02

V tomto období sa asi mnohí z vás snažia zohnať zaujímavý darček a nový monitor sa určite počíta medzi tie vzrušujúcejšie. Nie každý si však môže dovoliť drahé širokouhlé monitory, alebo taký kus dokonca vôbec nepotrebuje. Preto sme pre vás objavili 27″ model Philips 278E8QJAB/00, ktorý je určený pre stredne náročného používateľa a ponúka veľa muziky za dobrú cenu.

Philips 278E8QJAB/00 celkový pohľad

Vzhľad a konštrukcia

Dizajn je pomerne nenápadný, no k dobru treba pripočítať minimálne rámiky okolo zobrazovacieho panela. Kovový stojan držiaci váhu celého zariadenia má polkruhovú základňu, čo vyzerá dobre a je to aj stabilné riešenie. Monitor možno naklápať podľa horizontálnej osi, škoda len, že nie je nastaviteľný tiež výškovo.

Philips 278E8QJAB/00 zboku

Celá zadná časť monitora je lesklá, takže pôsobí elegantne a nebudete sa musieť za model hanbiť keby bola exponovaná. Porty výrobca umiestnil do stredu zadnej časti a nesnažil sa ich, navzdory trendom, za každú cenu čo najviac schovať.

Philips 278E8QJAB/00 porty

Vďaka tomu sú výborne prístupné a dobrú správu máme aj pre majiteľov starších grafických kariet a káblov. Okrem moderných digitálnych DisplayPort a HDMI tu nájdete aj staručké rozhranie VGA. Väčšina ho už asi nevyužije, no napríklad zberateľ starších strojov sa poteší. V kancelárskych, ale možno aj iných podmienkach zasa oceníte zadný zvukový vstup jack a výstup na slúchadlá.

Parametre a funkcie Philips 278E8QJAB/00

Philips 278E8QJAB/00 poskytuje kombináciu rozlíšenia FullHD a frekvencie 60fps. Preto bude vyhovovať aj majiteľom stredne a menej výkonného herného počítača. Na vyššie rozlíšenia a frekvencie totiž stále treba nadpriemerné výkony, takže ak sa nechystáte na dobrodružnú výpravu do sveta 2K či 4K, tu si prídete na svoje.

Philips 278E8QJAB/00 celkový pohľad 01

Obrazovka poskytuje formát 16:9 a je mierne zakrivená. Pri tomto formáte a rozmere monitora to nemá až taký výrazný efekt, ako pri ultraširokých modeloch, no aj tak je zakrivenie príjemné. Hlavne v hrách tvorí pocit širšieho priestoru a obklopenia obrazom prostredia.

Philips 278E8QJAB/00 zakrivenie

Hráčov môže potešiť aj technológia SmartResponse, ktorá mení rýchlosť odozvy monitora v závislosti od režimu, takže v honbe za hernými víťazstvami bude pre nich výhodnejšie si túto odozvu zrýchliť. SmartContrast je zasa technológia, ktorú si treba vyskúšať. Niekomu sadne a niekomu nie. Ide o typ dynamickej zmeny podsvietenia podľa typu scény. Napríklad v tmavších scénach filmu sa zníži intenzita podsvietenia, aby bola čierna černejšia.

Philips 278E8QJAB/00 menu

Menu a obraz

Ovládanie menu OSD je riešené pomocou štvorsmerového ovládača, ktorý ľahko nahmatáte v strede spodnej časti zadného krytu monitora. Spredu vďaka tomu dizajn pôsobí čisto a úhľadne. Takéto ovládanie je pomerne intuitívne a dá sa naň rýchlo zvyknúť.

Menu je prehľadné a pokiaľ sa nechcete hrabať vo všetkých možnostiach, je možné vyvolať aj jeho sekcie na zmenu hlasitosti či jasu. Takisto poteší aj možnosť vyvolať ponuku s prednastavenými profilmi.

Philips 278E8QJAB/00 rýchle menu

Tu si nastavíte parametre obrazu podľa toho, aký obsah máte práve na obrazovke. Ako môžete vidieť na obrázku, nechýba ani herný režim a oceňujeme tiež možnosť redukcie modrého svetla. Tento režim vám urobí službu hlavne večer pred spaním. Modrá zložka sveteľného spektra totiž blokuje tvorbu melatonínu (spánkový hormón) a môžete mať problémy so zaspávaním. Aktiváciou príslušného režimu sa tomuto problému vyhnete.

Philips 278E8QJAB/00 NFS

Spokojní sme boli aj v otázke homogenity podsvietenia. Menšia rezerva je v okrajových oblastiach zobrazovacieho panela, no v ostatnej časti je rovnomernosť dobrá. Páčili sa nám tiež dobré pozorovacie uhly či už pri zmene vertikálneho alebo horizontálneho uhla pohľadu. V otázke vernosti farieb si môžete nastaviť niektorý z režimov teploty. Je to pomerne bežné nastavenie, no treba zdôrazniť, že v tomto prípade je monitor aj naozaj schopný zobrazenia týchto teplôt a rôznych sýtostí farieb.

Philips 278E8QJAB/00 Zaklínač 3

Verdikt Philips 278E8QJAB/00

Model sa nám celkovo páči a vieme si ho veľmi dobre predstaviť ako častú mainstreamovú voľbu. Ako sme naznačili už v úvode článku, poteší hlavne bežného používateľa, ktorý chce väčší monitor s natívnym rozlíšením FHD. Hráčom s jednou grafickou kartou by mala takáto voľba vyhovovať. Pripojovacie porty sú dobre prístupné, menu OSD prehľadné a dobre ovládateľné a zakrivenie je užitočné hlavne v hernom svete, no podvedome ho využijete isto aj pri sledovaní filmov. Nevýhodu vidíme v absencii výškového nastavenia stojanu monitora a v slabšom podsvietení pri okrajoch panela. Vyzdvihnúť treba aj nastaviteľné farby, ktoré vedia zájsť od nenápadných studených až po sýte teplé odtiene. Celkovo nám teda Philips naservíroval výborný mix s perfektným pomerom ceny a výkonu.

Hodnotenie: 91%

Ocenenie TechGuru TOP monitor

 

Výhody:

  • nenápadný, no príjemný čistý dizajn
  • tenký rámik
  • stabilný kovový stojan
  • dobre zvládnuté menu OSD
  • pripojenie cez VGA pre staršie PC
  • kvalitné podané nastaviteľné farby
  • režim s redukciou modrého svetla
  • SmartResponse a SmartContrast
  • výborný pomer ceny a úžitku

Nevýhody:

  • slabšie podsvietenie na okrajoch panela
  • absencia výškového nastavenia stojana

Parametre: 27″ LED panel VA 60Hz, 16:9, 8-bit farby, 3000:1, 250cd/m2, 4ms odozva, rozlíšenie FHD 1920×1080, porty HDMI, DP, VGA, reproduktory 2x3W, Flicker-Free, pozorovacie uhly 178°, rozmery 620 × 470 × 189  mm

Cena: 202 EUR

Produkt na recenziu zapožičala spoločnosť Philips.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár