Rodiny obetí školského masakru v Uvalde (USA) žalujú spoločnosti Meta, Microsoft a Blizzard

Rodiny obetí školského masakru v Uvalde (USA) žalujú spoločnosti Meta, Microsoft a Blizzard

Rodiny obetí streľby na základnej škole v texaskom Uvalde podali dve žaloby proti spoločnostiam Meta, Microsoft, Activision Blizzard a výrobcovi zbraní Daniel Defense

V žalobách sa tvrdí, že tieto spoločnosti spolupracovali na marketingu nebezpečných zbraní pre ľahko ovplyvniteľných tínedžerov, ako bol aj strelec z Uvalde. 24. mája (květen) 2022 vtrhol do Robb Elementary School 18-ročný ozbrojenec a zastrelil 19 detí a dve učiteľky. Išlo o jeden z najtragickejších školských masakrov v histórii USA.

Spoločnosť Daniel Defense údajne využívala Instagram a videohru Call of Duty na propagáciu svojich útočných pušiek medzi dospievajúcimi chlapcami, zatiaľ čo Meta a Microsoft túto stratégiu podporovali nedostatočným dohľadom a nezáujmom o následky.


Prečítaj si tiež: NASA plánuje vybudovať na Mesiaci železnicu FLOAT


Podľa jednej zo žalôb, podanej na súde v Los Angeles, spoločnosť Meta umožnila výrobcom zbraní priamy prístup k maloletým prostredníctvom Instagramu bez adekvátneho dohľadu. Ďalšia žaloba podaná na súde v Uvalde obviňuje spoločnosť Daniel Defense z cieleného zamerania reklamy na dospievajúcich chlapcov s cieľom získať celoživotných zákazníkov.

Právnik zastupujúci rodiny obetí, Josh Koskoff, uviedol, že medzi konaním týchto spoločností a streľbou v Uvalde existuje priama súvislosť. Spoločnosti obvinenia popierajú.


Smutná správa: ICQ končí po 30 rokoch. Áno, ešte to existovalo


Táto žaloba je ďalšou v sérii právnych krokov, ktoré podnikli rodiny obetí masakru v Uvalde. Začiatkom týždňa oznámili žalobu proti takmer stovke policajtov, ktorí sa podieľali na zbabranom zásahu počas streľby. Rodiny tiež dosiahli dvojmiliónové vyrovnanie s mestom Uvalde.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár