TEST: Honor 90 dýcha na krk vlajkovým lodiam

TEST: Honor 90 dýcha na krk vlajkovým lodiam

Na Honor 90 sme boli veľmi zvedaví, pretože už na papieri vyzerajú jeho parametre výborne. 200 MP foťák, 512 GB úložisko či 5000 mAh batéria? Fíha…

V dnešnej početnej konkurencii asi nie je ľahké zaujať, no tomuto modelu sa to určite darí. Najviac sme boli zvedaví na kvalitu foťáku, ktorý v rámci trendu zvyknú výrobcovia zveriť do rúk umelej inteligencie (AI). Keď sa k tomu pridá 200 MP rozlíšenie, môžeme dostať zaujímavý výsledok, ale nepredbiehajme.

Dizajn je klasický „honorovský“

Z pohľadu dizajnu ide o telefón s edge displejom s rozlíšením 2664 × 1200p a frekvenciou 120 Hz. To je aktuálne asi najlepšie riešenie, ak vám ide o maximálne využitie prednej časti telefónu (93,3%) a zároveň čo najostrejší a najplynulejší obraz. Panel je typu AMOLED s uhlopriečkou 6,7″ a hustotou bodu 436 ppi, takže krásne ostrý.

V otázke hmotnosti patrí Honor 90 k tomu lepšiemu, čo aktuálne môžete kúpiť. Hmotnosť 183 gramov je príjemná a telefón sa pritom veľkosťou vôbec nemusí uskromňovať. Skôr naopak – patrí k tým väčším modelom.

TEST: Honor 90 dýcha na krk vlajkovým lodiam

Zadná časť sa môže pochváliť nielen pôsobivým dizajnom a zaujímavými farbami, ale tiež príjemným povrchom, ktorý na prvý pohľad pôsobí síce hladko, ale v skutočnosti je dostatočne drsný na to, aby sa vám telefón nešmýkal v ruke ani bez ochranného obalu.

Skúsili sme farbu emerald green a jej perleťový finiš pôsobí elegantne a zároveň prémiovo.

TEST: Honor 90 dýcha na krk vlajkovým lodiam


Prečítaj si tiež: TEST: Lenovo Yoga AiO 9 je šelma s i9kou v masívnom 32″ monitore


512 GB úložisko a silný procesor

Ide o model strednej triedy a preto neprekvapí, že jeho srdce netvorí ten najvýkonnejší vlajkový Snapdragon. Je však iba o stupienok nižšie. Ide o Snapdragon 7 Gen 1 Accelerated Edition, takže o výkon v hrách sa netreba obávať. Vyskúšali sme napríklad mobilnú verziu Need for Speed a fičalo to krásne a na edge displeji sú hry akési subjektívne lepšie.

TEST: Honor 90 dýcha na krk vlajkovým lodiam

Oceňujeme, že má model 512 GB verziu, v ktorej sa nám dostal do rúk. Kapacita by mala stačiť na nakrúcanie videí aj fotografovanie, na ktoré je Honor 90 pomerne výrazne zameraný.

TEST: Honor 90 dýcha na krk vlajkovým lodiam

Celkovo môžete naraziť na tri verzie telefónu. 256-gigabajtová má buď 8 alebo 12 GB RAM a 512-gigabajtová má vždy 12 GB RAM. To je kombinácia, ku ktorej nikto nemôže mať námietky napriek tomu, že ide o smartfón strednej triedy a nie vlajkovú loď, ktorá by si za podobné parametre vypýtala dvakrát viac peňazí.

12 GB RAM na beh aplikácií je viac ako dosť a niekto toľko nemá ani v stolovom PC…


Nech ti neunikne: Displej HONOR Magic6 Lite odoláva poškriabaniu a nezničí vašu peňaženku


Fotoaparát s umelou inteligenciou je tu dôležitý

Možno konštatovať, že Honor 90 je univerzálny mobil, ktorý sa hodí prakticky do každej ruky. Na druhej strane ho nemáme problém nazvať fotomobilom, keďže má v tomto smere skutočne bohatú výbavu. Zadný snímač s rozlíšením 200 MP dopĺňa predný 50-megapixelový. Asi si všimnete, že to je rozlíšenie, ktoré je u mnohých konkurenčných modelov na hlavnom zadom foťáku.

Navyše môžete 4K video natáčať rovnako vpredu aj vzadu, takže už nemusíte premýšľať nad tým, ako máte telefón otočený, keď váš kamarát práve vyvádza nejakú kravinu, ktorou sa musíte pochváliť na sociálnej sieti.

Zabudovaná umelá inteligencia nám poslúžila hlavne v nájdení správnej perspektívy pre zábery a menšiu nedokonalosť sme zaznamenali iba v oblasti vernosti farieb, hlavne pri sýtej červenej a umelom osvetlení. Za tým však môže byť práve snaha AI vylepšovať všetko, čo uvidí.

Generatívna AI v MagicOS vám však umožní oveľa viac ako iba bežné fotenie. Dá vám napríklad možnosť vytvoriť z vytvorených obrázkov a natočených videí automatické videoklipy. Všetko smeruje k zjednodušeniu práce s nasnímaným materiálom.

Ak máte viacero zariadení Honor, môžete si medzi nimi vďaka Honor Connect prenášať telefonické hovory, upozornenia, súbory či videá. To sa zíde napríklad, ak radi voláte pri práci s notebookom.

Pochválime aj kvalitu 200-megapixelových záberov. Honor 90 zachytí skutočne drobné detaily. Keďže však takáto fotka má vyše 50 MB, nemôžeme vám ju z technických príčin ukázať v plnej kvalite, len takto:

Snímanie v supermakro režime dáva takéto výsledky (je to list rastliny):

List lopatkovca v supermakro režime úplne zblízka

Galéria fotografií vyfotených pomocou Honor 90:

Čo sa týka výdrže telefónu, nemali sme možnosť ju riadne otestovať, keďže sa dodáva bez nabíjačky. Vyžaduje si nabíjačku Honor 66W SuperCharge, ktorú sme nemali poruke, ale batéria s 5000 mAh by mala modelu poskytnúť dostatočnú výdrž a rýchle nabitie súdiac podľa ostatných modelov značky.

Verdikt Honor 90

Celkovo považujeme Honor 90 za super telefón pre každého a za dobrú cenu. Skutočne ponúka výbavu hodnú vlajkovej lode za cenu strednej triedy a je ideálnym riešením pre človeka, ktorému sa nechce míňať tisíc a viac eur za smartfón, ktorý oproti H90 neponúkne prakticky nič naviac.


Keď dočítaš: Herná recenzia: Polda 2 remástr je sranda ako za starých čias


Najväčšiu radosť budú mať fanúšikovia častého fotenia a nakrúcania videí. Získajú nielen silný nástroj na ich tvorbu, ale aj na ukladanie, spracovanie pomocou AI a prípadné zdieľanie na sociálnych sieťach. To všetko je zabalené v elegantnom dizajne s kvalitným AMOLED edge displejom a frekvenciou 120 Hz. Menšiu slabinu sme odhalili v kvalite zvuku reproduktora pri prehrávaní hudby, tá náročnejšiemu poslucháčovi asi nebude stačiť a siahne po slúchadlách. To je však iba detail v inak vynikajúcom celku.

Klady:

  • elegantný dizajn
  • živé a dynamické farebné vyhotovenia
  • kvalitný ostrý AMOLED edge displej
  • vysoký výkon
  • kvalitný nielen zadný, ale aj predný foťák
  • 512 GB / 12 GB RAM
  • pomer hodnota/cena

Zápory:

  • zvuk reproduktora neohúri
  • foťák občas uletí pri červenej farbe
  • nabíjačka nie je súčasťou balenia

Cena: 600 € / 12 000

Smartfón Honor 90 na recenziu poskytla spoločnosť Honor.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár