TEST: Honor 200 Lite je ľahký a elegantný 5G smartfón

Novinka Honor 200 Lite je 5G smartfón nižšej strednej triedy, ktorý sa môže pochváliť pôsobivými funkciami za konkurencieschopnú cenu

Dizajn a konštrukcia

Hneď po rozbalení ma naozaj prekvapila nízka hmotnosť telefónu, ktorá je len 166 gramov. Táto hodnota bola dosiahnutá použitím plastových materiálov, čo však v danej cenovej kategórií nie je možné považovať za mínus.

Spolu s hrúbkou 6,8 mm tu máme smartfón, ktorý sa pohodlne drží v ruke, nekĺže sa a o ktorom vo vrecku takmer neviete.

TEST: Honor 200 Lite je ľahký a elegantný 5G smartfón

Aj napriek plastovému vyhotoveniu je konštrukcia pevná a dobre spracovaná. Obdĺžnikový modul fotoaparátu je skrytý za sklom s ozdobným lemom.

Jeho vystúpenie je pomerne veľké, čo je ale pochopiteľné vzhľadom na tenkú konštrukciu. Jedinou nevýhodou je akákoľvek ochrana voči prachu a vode, takže pozor na prašné a vlhké prostredie.

Honor 200 Lite

Čítačka otlačku prsta je umiestnená na boku v ľahko dostupnom tlačidle napájania. Reaguje bezchybne a okamžite, stačí len letmý dotyk a telefón je odomknutý.


Prečítaj si tiež: Rusko plánuje vybudovať vlastnú vesmírnu stanicu ROSS


Displej ktorý zaujme

Telefón disponuje veľkým 6,7″ AMOLED displejom s naozaj tenkým rámikom, s rozlíšením 1080 × 2412 pixelov a frekvenciou 90 Hz. V jeho hornej časti sa nachádza oválny výrez pre predný fotoaparát a senzory, ktorý sa môže softvérovo zväčšiť a poskytovať informácie napríklad o nabíjaní či prehrávaní hudby.


TIP na čítanie: TOP 5 skvelých seriálov, o ktorých ste (skoro) určite nepočuli – časť tretia


Jas a čitateľnosť displeja je perfektná aj vonku na priamom slnku a pozorovacie uhly sú taktiež dobré. Rozhodne mu nie je čo vytknúť a patrí k prednostiam telefónu.

Fotoaparát

Pre nadšencov fotografovania ponúka Honor 200 Lite všestranný kamerový systém. Hlavný snímačom má rozlíšenie 108 MPx, dopĺňa ho 5 MPx širokouhlý objektív a 2 MPx makro objektív na detailné zábery.

Objektív disponuje svetelnosťou f/1.8 a ostrením pomocou fázovej detekcie scény. Teleobjektív tu nenájdete, o priblíženie sa stará vysoké rozlíšenie hlavného snímača fotoaparátu.

Honor 200 Lite

Čo sa týka kvality snímok hlavného fotoaparátu, tie uspokoja skôr nenáročného používateľa. Pri dobrých svetelných podmienkach dostanete kvalitné a ostré snímky, avšak pri slabšom svetle sa objavuje zrnitosť a kvalita snímok je nižšia.

Sklamaním je makro kamera, s ktorou kvalitnú snímku skrátka nevytvoríte. Nahrávať videá je možné maximálne vo Full HD a to len pri 30 snímkach za sekundu, čo považujem za mínus, nakoľko smartfóny v tejto cenovej kategórií už mávajú schopnosť nahrávať v 4K.

Fotografie vytvorené pomocou Honor 200 Lite

Na prednej strane sa nachádza 50MP selfie kamera so svietivosťou f/2.1, s ktorou je možné vyhotoviť kvalitné a ostré snímky, takže selfie maniaci si prídu na svoje.


Mrkni sa aj na toto: Japonskí vedci dosiahli rekordnú rýchlosť internetu: 50 TB/s


Zvuk

Na spodnej strane telefónu sa nachádza len jeden reproduktor, ktorého kvalita zvuku príliš neprekvapila. Hlavne pri vyššej hlasitosti znie dosť plechovo a podanie basov je prakticky nulové.

TEST: Honor 200 Lite je ľahký a elegantný 5G smartfón

Na počúvanie hudby alebo sledovanie videí a filmov bude lepšie použiť bluetooth slúchadlá. 3,5mm jack tu nenájdete, čo ale dnes prekvapí asi málokoho.

Výkon a software

Softvér, na ktorom beží Honor 200 Lite, je založený na najnovšom systéme Android 14 s nadstavbou MagicOS 8.0. Tá prináša širokú škálu vylepšení a funkcií, ktoré zvyšujú celkový výkon telefónu a predlžujú životnosť batérie.

Napríklad režim úspory energie a inteligentná správa výkonu efektívne regulujú spotrebu energie, čím zaisťujú dlhšiu výdrž telefónu na jedno nabitie.


Niečo pre hráčov: Herný TEST: Men of War II je skvelé pokračovanie originálu


Určite poteší aj dobrá optimalizácia, vďaka ktorej sú všetky aplikácie a úkony príjemne svižné, čomu dopomáha aj 8 GB RAM a úložisko s kapacitou 256 GB.

Batéria a nabíjanie

Honor 200 Lite má 4 500 mAh batériu, s ktorou som sa ku koncu dňa pri bežnom používaní dostal na 30 až 40% kapacity, čo vôbec nie je zlé.

Avšak pri hraní hier, dlhšom používaní GPS alebo častom fotení, sa k večeru kapacita batérie dostane do červených čísel. Podporované je 35W káblové nabíjanie, vďaka ktorému telefón nabijete za necelú hodinu, ale nabíjačku si musíte dokúpiť alebo vlastniť, nakoľko nie je súčasťou balenia.


Potom si prečítaj: SpaceX chce ročne realizovať 120 štartov. Konkurencii sa to nepáči


Verdikt Honor 200 Lite

Honor 200 Lite je solídny telefón vo svojej cenovej kategórii, ktorý zaujme dizajnom, skvelým displejom a používateľským prostredím MagicOS 8.0. K tomu, aby bol kráľom vo svojej kategórii, mu bránia slabiny v oblasti kvality zvuku a fotoaparátu.

Bežní používatelia, ktorí hľadajú vyvážený a cenovo dostupný smartfón, sú na správnej adrese. Ak hľadáte všestranný smartfón, o ktorom vo vrecku vďaka jeho nízkej hmotnosti ani nebudete vedieť, Honor 200 Lite je skvelá voľba.

Výhody:

  • Skvelý displej
  • Hmotnosť len 166 gramov
  • Svižný chod systému

Nevýhody:

  • Slabá kvalita fotiek za horšieho svetla
  • Nahrávanie videí len vo Full HD
  • Slabší reproduktor

Cena:  319 € / 7 990

Smartfón na recenziu poskytla spoločnosť Honor.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Marek Vančo
Marek Vančo

Pridaj komentár