AI hudba ohrozuje kreativitu. Billie Eilish, Nicky Minaj a ďalší sa boja

AI hudba ohrozuje kreativitu. Billie Eilish, Nicky Minaj a ďalší sa boja

Americká umelkyňa Tift Merritt sa pridáva k ďalším hudobníkom, ktorí bijú na poplach. AI hudba vraj ohrozuje a nahrádza ich tvorbu

Americká speváčka a skladateľka Tift Merritt, nominovaná na cenu Grammy, kritizuje spoločnosť Udio za to, že umelá inteligencia skopírovala jej hudobný štýl. Podľa jej slov nejde o žiadnu prelomovú technológiu, ale o obyčajnú krádež.

V apríli (duben) sa Merritt pripojila k ďalším umelcom ako Billie Eilish, Nicki Minaj či Stevie Wonder a podpísala otvorený list, v ktorom varujú, že AI hudba môže ohroziť ľudskú kreativitu.

V júni Sony Music, Universal Music Group a Warner Music zažalovali spoločnosti Udio a Suno za porušenie autorských práv. Tieto spoločnosti tvrdia, že ich technológia neporušuje žiadne autorské práva a žaloby sú len pokusom o potlačenie menších konkurentov.


Bude ťa zaujímať: Podpíš petíciu Stop Killing Games proti zabíjaniu hier


Suno a Udio tvrdia, že zakazujú používateľom vytvárať skladby, ktoré by napodobňovali známych umelcov, no nahrávacie spoločnosti ich obviňujú, že zneužili ich katalógy na trénovanie svojich systémov.

Mitch Glazier, generálny riaditeľ asociácie amerického hudobného priemyslu RIAA, povedal:

„Žaloby dokumentujú nehanebné kopírovanie nahrávok s cieľom zaplaviť trh lacnými imitáciami a odčerpať poslucháčov a príjmy skutočným ľudským umelcom a skladateľom.“

Tieto prípady nastoľujú nové otázky pre súdy, vrátane toho, či by zákon mal urobiť výnimky pre AI pri používaní materiálov chránených autorským právom na vytvorenie niečoho nového.


Pozri sa aj na toto: TEST: Honor 200 Lite je ľahký a elegantný 5G smartfón


Niektoré nároky v prípadoch týkajúcich sa autorských práv na AI by mohli závisieť od porovnania výstupov systému AI s materiálom, ktorý bol údajne zneužitý na jeho trénovanie. To si vyžaduje druh analýzy, ktorá už bola výzvou aj pre sudcov a poroty v podobných prípadoch.

Zložitosť hudby, ktorá zahŕňa melódiu, harmóniu, rytmus a ďalšie prvky, môže sťažiť určenie, kedy boli porušené časti skladby chránenej autorským právom, v porovnaní s prácami, ako sú písané texty. Umelci ako Katy Perry a Ed Sheeran sa v minulosti úspešne ubránili obvineniam z porušenia autorských práv vo svojich vlastných piesňach. Obvinenia z kopírovania hudby tu totiž boli aj pred umelou inteligenciou. Teraz však budú musieť prísť nové pravidlá a nástroje na analýzu.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár