Hráči na Steame prešli na Windows 11. Trvalo to veľmi dlho

Hráči na Steame prešli na Windows 11. Trvalo to veľmi dlho

Po takmer troch rokoch od svojho uvedenia na trh v roku 2021 sa Windows 11 na Steame dočkal titulu najpoužívanejšieho operačného systému

Podľa najnovšieho prieskumu Steam Hardware Survey tvorili počítače s Windows 11 v auguste 49,17 % všetkých zariadení, zatiaľ čo podiel Windows 10 klesol na 47,09 %.

Tento posun je prirodzeným dôsledkom toho, že nové herné počítače sa predávajú s predinštalovaným Windows 11, čo postupne znižuje podiel starších operačných systémov. Je zaujímavé porovnať tento vývoj s nástupom Windows 10, ktorý sa stal dominantným systémom na Steame už za jeden rok, hoci v tom čase mal na trhu len 34 %.

Treba upozorniť, že prieskumy Steam Hardware Survey sú dobrovoľné a anonymné, takže poskytujú len odhad, nie presné údaje o používaní jednotlivých systémov. Napriek tomu je zrejmé, že Windows 11 si postupne získava priazeň hráčov a jeho pozícia na vrchole rebríčka je zaslúžená.


Bude ťa zaujímať: RECENZIA: Lenovo Yoga Book 9 13IMU9. Dva monitory vždy so sebou


Prieskum Steam Hardware Survey ponúka aj ďalšie zaujímavé štatistiky, napríklad o rastúcom počte počítačov s čínskym jazykovým nastavením alebo o voľnom mieste na pevných diskoch hráčov. Tieto údaje môžu byť užitočné pre vývojárov hier aj pre samotných hráčov.

Windows 11 teda konečne dosiahol cieľ stať sa najpopulárnejším operačným systémom na Steame. Hoci mu to trvalo dlhšie ako jeho predchodcovi, jeho víťazstvo je nepopierateľné.

A čo vy? Už ste prešli na Windows 11? Nie, tento článok nebol sponzorovaný Microsoftom 🙂

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár