PlayStation 5 Pro sa blíži. Tu je všetko, čo o nej vieme

PlayStation 5 Pro sa blíži. Tu je všetko, čo o nej vieme

Sony zatiaľ oficiálne neoznámila príchod konzoly PlayStation 5 Pro, ale čoraz viac indícií naznačuje, že by sme sa mohli dočkať vylepšenej verzie súčasnej generácie už čoskoro. Sony by mohla konzolu predstaviť už tento mesiac

Hoci Sony zatiaľ mlčí, šíria sa zvesti o tom, že nová konzola, nazývaná interným kódovým označením Project Trinity, by mohla ponúknuť vyšší výkon, najmä pokiaľ ide o snímkovú frekvenciu, upscaling a ray-tracing. Očakáva sa, že by mohla byť uvedená na trh koncom roka 2024.

Jedným z najväčších lákadiel novej konzoly má byť podpora rozlíšenia 8K, čo by bol významný krok vpred oproti súčasnej generácii. Okrem toho sa očakáva, že PS5 Pro bude vybavená vlastnou technológiou upscalingu od Sony s názvom PlayStation Spectral Super Resolution, ktorá by mala zabezpečiť ešte lepšiu kvalitu obrazu pri nižších rozlíšeniach.


Prečítaj si tiež: Grafiky NVIDIA RTX 5000 prinesú 36 GB pamäť a vysokú spotrebu


Ďalším dôležitým vylepšením má byť výrazný nárast výkonu grafickej karty, ktorá má podľa uniknutých informácií výkon 33,5 teraflopov. To umožní nielen plynulejšie hranie pri vyšších rozlíšeniach, ale aj výrazne lepšie vizuálne efekty, najmä pokiaľ ide o ray-tracing, ktorý je známy svojou náročnosťou na hardvér.

PS5 Pro bude vybavená aj rýchlejším procesorom a väčším úložiskom, pravdepodobne 2 TB SSD. To by malo zrýchliť načítavanie a umožniť inštaláciu väčšieho množstva hier naraz.

Takto by mohla vyzerať Playstation 5 Pro v 3D podľa uniknutých 2D náčrtov. Zdroj: YouTube

Pokiaľ ide o dizajn, uniknuté informácie naznačujú, že PS5 Pro by mohla mať podobný vzhľad ako PS5 Slim. Má byť tiež tichšia a lepšie chladená ako základná konzola Playstation 5, čo by určite ocenili mnohí hráči.

Hoci Sony zatiaľ oficiálne nepotvrdila cenu, niektoré zdroje naznačujú, že by sa mohla pohybovať okolo 600 dolárov / 540 € / 13 500 Kč. Je však možné, že vzhľadom na nedávne zvýšenie cien súčasnej PS5 kvôli inflácii by mohla byť vyššia.

Kým niektorí hráči možno zvažujú, či počkať na Playstation 5 Pro, iní môžu byť spokojní so súčasnou PS5 alebo PS5 Slim, najmä vzhľadom na pravdepodobne vyššiu cenu Pro verzie. Rozhodnutie, či čakať alebo nie, teda závisí od individuálnych potrieb a preferencií každého hráča. Ak však túžite po najnovších technológiách a najlepšom možnom hernom zážitku, PS5 Pro by mohla byť tou správnou voľbou.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár