Asus ZenBook Pro UX550V recenzia

Asus ZenBook UX550V titulka

Spoločnosť Asus zamierila modelom ZenBook Pro UX550V na zákazníka, ktorý chce ultraľahký notebook vhodný na prácu aj na hry. Zasiahla svoj cieľ?

ZenBook Pro UX550V recenzia 14

Dizajn a konštrukcia

Ako sme už naznačili, UX550V možno zaradiť medzi ultraľahké prenosné počítače.

Jeho hmotnosť 1,8kg je naozaj veľmi príjemná a nevyžiadala si žiadne kompromisy v oblasti výkonu.

Dostupné sú dve farebné vyhotovenia. Okrem klasického čierneho je k dispozícii aj modré, ktoré sme testovali.

ZenBook Pro UX550V recenzia

Konštrukcia je celokovová, takže by mal stroj čosi vydržať aj v trochu drsnejších podmienkach. Kombinácia farby a lešteného kovu dáva notebooku veľmi elegantný vzhľad, ktorý je jemne doplnený podsvieteným logom ASUS na kryte displeja.

ZenBook Pro UX550V recenzia 02

Ten je obklopený minimálnymi rámikmi, takže sa dizajnérom podarilo vytvoriť menší notebook aj so zachovaním štandardnej 15,6″ palcovej uhlopriečky. Klávesnica je vybavená trojstupňovým podsvietením bielej farby a touchpad obsahuje aj snímač odtlačkov prsta s podporou Windows Hello.

ZenBook Pro UX550V recenzia 03
Ten malý štvorček na touchpade vpravo hore je snímač odtlačkov prstov.

Neveľmi príjemne nás prekvapila výbava portmi. Výrobca sa prispôsobuje moderným trendom a na ľavej strane mašiny nájdete dva porty USB-C Thunderbolt, to by bolo v poriadku. Problém nastane iba vtedy, ak budete chcieť pripojiť viac ako dve zariadenia s klasickým portom USB 3, ktorých je zatiaľ veľmi veľa. Stačí, aby ste namiesto touchpadu používali myš a zostáva vám iba jeden klasický port. Niekomu to asi bude stačiť, nám pri testovaní nestačilo.

ZenBook Pro UX550V recenzia 04
Jack na slúchadlá a mikrofón je združený a nechýba čítačka pamäťoviek.

Niektorým používateľom by mohla vadiť aj neprítomnosť eternetového portu, počítač pripojíte k internetu výhradne bezdrôtovo. Keby ste však predsalen trvali na kábli, môžete si dokúpiť redukciu USB na LAN.

ZenBook Pro UX550V recenzia 05

Z pohľadu dizajnu model UX550V zaujme aj audio subsystémom. Ten dostala na starosť firma harman/kardon a už pri prvom pohľade na notebook si každý všimne umiestnenie výškových reproduktorov neštandardne pri spodných rohoch klávesnice.

ZenBook Pro UX550V recenzia 06

V prednej časti zariadenia našli svoje miesto informačné LED, ktoré našťastie nesvietia príliš výrazne, takže pri večernom používaní nevadia.

Konfigurácia UX550V

Zopakujeme, že minimálne rozmery a hmotnosť notebooku nijako neubrali na výkonnosti. Procesor je štvorjadrový Intel Core i7-7700HQ s Turbo Boost do 3,8GHz a sekunduje mu 16GB RAM, takže veľmi slušný základ na akékoľvek pracovné i nepracovné úlohy.

Úložisko je v tomto modeli také, aké by v modernom ľahkom notebooku malo byť. Výrobca siahol po 512GB SSD a už ho nedopĺňal o žiadne hlučné, pomalé a energeticky náročné klasické disky. Konečne …

Hráčov poteší nasadenie grafiky typu NVIDIA GTX1050Ti so 4GB VRAM. Nie, že by to bol nejaký výkonnostný drak, no na to, že notebook nie je priamo určený do hernej sféry je to fajn voľba. Aký má výkon v hrách? Dozviete sa neskôr.

ZenBook Pro UX550V recenzia 15

Skúsenosti z testovania

Model Asus ZenBook UX550V sme si vyskúšali z každej strany a pekne v praxi. Zobrali sme ho so sebou na dovolenku a presvedčili sme sa reálnym používaním, či nám dobre poslúži. Poslúžil.

Najviac sme si pochvaľovali jeho nízku hmotnosť. Udržať ho v jednej ruke nebude problém ani pre dámy.

Čo sa týka výdrže batérie, výrobca uvádza do 10 hodín, nám sa podarilo pri bežnej, nie veľmi výkonnostne náročnej práci a sledovaní videí na Youtube (ktoré už náročné je, a hej, bola to super dovolenka! 🙂 ) dosiahnuť približne 4 hodiny prevádzky na jedno nabitie. To je veľmi dobrý výsledok. Nabíjanie je zasa rýchle, za hodinku nabijete väčšinu kapacity batérie, takže sme boli veľmi spokojní.

ZenBook Pro UX550V recenzia 13

Veľkú pochvalu si zaslúži aj zvukový subsystém. Ako jeden z mála notebookov ponúka model naozaj kvalitný zvuk vhodný aj na počúvanie hudby.

Napriek subtílnemu vyhotoveniu dokáže vylúdiť aj slušné basy a na počúvanie hudby nebudete musieť siahať po slúchadlách. Kvalitný a hlasitý zvuk vidíme ako jednu z veľkých výhod modelu.

Chladenie nám ukázalo dve tváre. Je mimoriadne tiché a ak hľadáte naozaj tichý model notebooku napr. na večernú prácu, tu ste na správnej adrese. Na druhej strane pri záťaži v hrách sme sa dostali na vyššie teploty, takže efektivita nie je ideálna.

ZenBook Pro UX550V recenzia 16
Teplota CPU žiaľ zachádza dosť vysoko a teplotu GPU sa nám nepodarilo namerať.

Zmienku si zaslúži aj displej, ktorý nás oslovil príjemnou sýtosťou farieb a širokými pozorovacími uhlami.
ZenBook Pro UX550V recenzia 09

Vďaka už spomenutým tenkým okrajom zaberá panel až 83% displejovej časti.

ZenBook Pro UX550V recenzia 17

Výkon v hrách

Tento aspekt sme veľmi podrobne neskúmali, keďže si UX550V budú asi kupovať skôr “nehráči” a grafika schopná prevádzkovať hry je viacmenej príjemný bonus. Nedalo nám však neotestovať aspoň výkon v Zaklínačovi 3, aby ste si ho mohli porovnať s inými – aj hernými – notebookmi na našom webe.

ZenBook Pro UX550V recenzia 12

Na maximálnych nastaviteľných detailoch v natívnom rozlíšení displeja, čiže v FHD, sme skonštatovali, že hra bola dobre hrateľná na stredných detailoch. Na maximálnych sme mali priemerne iba 20 fps a maximálne 24 fps, čo je pod hranicou hrateľnosti. Po znížení na stredné detaily sme sa pohybovali priemerne na 40 fps a maximálne na 44 fps, čo sú už prijateľné hodnoty.

Verdikt Asus ZenBook UX550V

Celkovo nás výrobca týmto modelom mimoriadne potešil. Ide o model, ktorý osloví veľmi široký okruh používateľov. Vďaka kombinácii štíhleho a ultraľahkého tela, špičkových parametrov, mimoriadne kvalitného zvuku a schopnosti prevádzkovať hry sa isto uchytí v rukách mnohých. Možno pre študenta ide o drahší model, no pomer ceny a získaného úžitku je naozaj výborný. Keď si k tomu ešte pripočítame elegantný dizajn a dobrú výdrž batérie, dostaneme skvelý univerzálny notebook, ktorý má len malé nevýhody. Výbava portov nebude stačiť každému, webkamera je nekvalitná a slabšie chladenie veľmi nepoteší hráčov. Naopak poteší všetkých ostatných, ktorým ide o jeho tichosť.

Hodnotenie: 93%

Ocenenie TechGuru TOP laptop

Ocenenie udeľujeme hlavne za veľmi nízku hmotnosť a výborný zvuk.

Výhody:

  • elegantný dizajn
  • celokovové vyhotovenie
  • mimoriadne nízka hmotnosť
  • vynikajúci zvuk s vysokou hlasitosťou
  • naozaj tiché chladenie
  • dobrý pomer cena/parametre
  • snímač odtlačkov v touchpade
  • kvalitný displej s tenkými rámikmi (7,3mm)
  • výborná batéria – veľa vydrží, rýchlo sa nabíja
  • 512GB SSD

Nevýhody:

  • slabšia výbava v oblasti portov
  • chladenie nie je veľmi účinné
  • webkamera s rozlíšením iba 640x480p

Parametre: štvorjadro Intel Core i7-7700HQ 2,8 – 3,8GHz a 6MB cache, RAM 16GB DDR4 2400MHz, úložisko 512GB SSD PCIe, 2x USB-C Thunderbolt 3.1 Gen 2, 2x USB 3.0 Gen 1, 1x HDMI, 1x spojený audio jack, 1x micro SD čítačka, klávesnica s 3-stupňovým podsvietením, zvuk harman/kardon – 4x repro, snímač odtlačkov, webkamera VGA, batéria 8-článkov LiPol 73 Wh, rozmery 1,89cm (výška) x 36,5 cm (šírka) x 25,1 cm (hĺbka), 1,8kg

Cena: cca 1300 (môže sa líšiť podľa konfigurácie)

Notebook na recenziu poskytla spoločnosť Asus.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár