Soundbar Trust Asto GXT618 – recenzia

Trust Asto

Možno práve riešite zvuk k svojmu PC či TV a hľadáte soundbar, ktorý ponúkne slušný zvuk za prijateľnú cenu. Čosi také by sa dalo očakávať od Trust Asto, ktorý osloví hlavne zaujímavou cenovkou. Splní však aj očakávania v oblasti kvality?

Dizajn a vyhotovenie

Asto je v porovnaní s konkurenciou veľmi ľahký a nie je ani veľmi rozmerný. S jeho umiestnením by preto nemal mať problém nikto. Konštrukcia je plastová, okrem prednej kovovej mriežky.

Soundbar stojí na dvoch nožičkách umiestnených po jeho okrajoch. Vďaka tomu vzniká pod ním medzierka, ktorú možno využiť pri niektorých monitoroch. Pokiaľ je stojan monitora plochý a zmestí sa pod Asto, ušetríte priestor na stole.

Trust Asto 01

Výrobca sa zrejme snažil všetko čo najviac zjednodušiť. Ovládanie je preto zhrnuté do jedného jediného otočného ovládača v pravej časti. Jeho pomocou zariadenie zapnete, vypnete a nastavíte hlasitosť. Jeho okraj je podsvietený modrou farbou (existuje tiež zelený variant), takže ho nájdete aj v tme a podsvietenie o čosi zvyšuje efektnosť dizajnu.

Pod ním svoje miesto našiel výstup na slúchadlá a vstup na mikrofón, takže ak ste mali niekedy problém s krátkymi káblami, týmto spôsobom ho možno vyriešiť.

Trust Asto 02

Pripojenie k zdroju zvuku je riešené pomocou dvoch káblov. Takže budete potrebovať jeden voľný port USB na napájanie a, pochopiteľne, jack 3,5 mm. V tomto prípade sú porty dva, na slúchadlá a na mikrofón.

Výhodu vidíme v priloženej redukci na cinch, takže pripojenie k tomuto typu portov, ktoré nájdete hlavne na televízoroch, nebude problém.

Trust Asto 03

Celkovo dizajn pôsobí elegantne a napriek jeho príjemnej cene sa netreba obávať, že by soundbar Asto vyzeral lacno. Nejaký ten žliabok či držiaky na káble v zadnej časti by potešili, hlavne, ak si potrpíte na káblový manažment na svojom stole.

Ako to znie?

Zvukovú charakteristiku zariadenia by sme mohli zhrnúť ako určenú pre menej náročného používateľa. Výškové frekvencie sú pekne ostré, stredy sú reprodukované prijateľne, no pokiaľ bažíte po výrazných basoch, tu si na svoje neprídete. Výrobca deklaruje spodnú frekvenčnú hranicu na hodnote 20 Hz, no nám to tak neznelo.

Reprodukcia je výhradne stereo, takže pokiaľ ste hráč a hľadáte priestorový zvuk, Asto vám ho neponúkne. No napriek tomu je jeho zvuk vhodný na hry, aj na počúvanie hudby.

Trust Asto 04

Rezervu sme objavili v oblasti hlasitosti. 12W soundbar dokáže zakričať celkom slušne, no pri nižších hlasitostiach je kvalita zvuku o čosi nižšia. Takže si treba pridať, no aj na hodnote približne 40% maximálnej hlasitosti nám prišiel výstup pomerne tichý.

Z istého uhla pohľadu je to dobré, keďže si môžete hlasitosť jemne dolaďovať podľa potreby, bez toho, aby na vás soundbar prudko “skríkol”, no na druhej strane aj na bežné počúvanie mu treba hlasitosť trošku “osoliť” aspoň na 45-50%. Kdesi tam sa začína vyššia kvalita zvuku a vyššia hlasitosť.

Trust Asto 05

Verdikt Trust Asto

Soundbar Trust Asto si vieme predstaviť hlavne v rukách menej majetného hráča, fanúšika filmov či hudby. Za ľudovú cenu ponúka férovú porciu zvuku. Fajnšmeker sa musí obzrieť inde, no pokiaľ nie ste veľmi nároční a nevyžadujete si prítomnosť hlbokých basov, budete spokojní. Zariadenie sme testovali dlhodobejšie, a tak môžeme zodpovedne konštatovať, že kvalita vyhotovenia je na veľmi dobrej úrovni. Dizajn pôsobí elegantne a chybičku má iba v tom, že výrobca nemyslel na káblový manažment.

Hodnotenie: 73%

Výhody:

  • elegantný dizajn
  • ľahká, kompaktná konštrukcia
  • férová kvalita zvuku pre menej náročného používateľa
  • kvalita vyhotovenia
  • redukcia jack na cinch
  • podsvietený ovládač
  • porty jack na slúchadlá a mikrofón
  • príjemná cena

Nevýhody:

  • neprítomnosť hlbších basov
  • na vyššiu hlasitosť treba výrazne pridať na ovládači

Parametre: výkon 12W (peak), 6W (RMS), impedancia 4 Ohm, frekvenčný rozsah 20Hz – 20kHz, napájanie USB, vstupy/výstupy – jack 3,5mm, redukcia na cinch, rozmery 7,5 x 7 x 47 cm, hmotnosť 700g

Cena: 31 EUR

Produkt na recenziu poskytla spoločnosť Trust.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Komentárov: 2

  1. Jirka hovorí: Odpovedať

    Moc děkuji za recenzi, vždy je kvalitní a detailní, a řekne výrazně o daném produktu mnohé…jste šikovní, velmi rád sleduji vše, co recenzujete, a musím smeknout…jen tak dál…

    1. Peter Vnuk hovorí: Odpovedať

      Super, Jirko, ďakujeme! budeme sa snažiť tento štandard udržať a vylepšovať 🙂

Pridaj komentár