AQ M24 BT recenzia – reprosústava pre náročných za dobrú cenu

repro AQ M24BT

Pred časom sme boli pozvaní do sídla výrobcu českých audio produktov s názvom AQ – Acoustique Quality. Nakukli sme do výroby, kde si dávajú záležať na poctivej ručnej práci. Dnes vám prinášame recenziu na aktívnu reprosústavu AQ M24 BT, ktorá je výnimočná tým, že okrem pripojenia k počítaču či TV zvládne aj bezdrôtové pripojenie k smartfónu.

Vyhotovenie

Každý fajnšmeker audiofil vie, že kde je drevo, tam je lepší zvuk.

V tomto prípade nejde o nejaké plastové debničky, ktoré by sa snažili hrať na niečo, čo nie sú. Model M24 vychádza z veľmi úspešného predchodcu M23 a nesnaží sa vás ohúriť extravagantným dizajnom. Už z jeho minimalizmu cítiť, že má sústava vysoké sebavedomie.

AQ M24 BT recenzia pohľad zhora

Ide o dva poctivé kvádre s drevenou konštrukciou, ktoré si môžete zaobstarať vo dvoch farebných variantoch. Pokiaľ vám nevyhovuje klasická hnedá, možno sa vám do interiéru lepšie hodí čierna. My sme testovali hnedú verziu.

Primárny reproduktor je vybavený multifunkčným ovládačom, ktorý slúži na nastavovanie hlasitosti, voľbu vstupu a aktiváciu či deaktiváciu napájania. Okrem toho tu nájdete tiež jednu LED v tvare značky AQ, ktorá farbou signalizuje režim, v ktorom sa reproduktory nachádzajú.

Pripojenie a konfigurácia

Zostava má zabudovaný vlastný zosilňovač a menovitý výkon 2 x 30 W. Konfigurácia je stereo a repráky sú dvojpásmové. Fanúšikovia basov sa však vôbec nemusia obávať neprítomnosti subwoofera. Nechýba totiž basreflex a sústava “ťahá” zospodu od 50 Hz.

Na základné pripojenie je v balení priložený kábel bez koncoviek, ktorý sa do ľavého, čisto pasívneho reproduktora pripája cez pružinové svorky. Ak vám lepšie vyhovuje aktívny reproduktor umiestnený vpravo, stačí vymeniť kanály na kábli, ktorý vedie zo zdroja zvuku a má koncovky typu cinch. Napájanie je riešené adaptérom, ktorý taktiež zapojíte do aktívneho reproduktora.

Všetko je teda jednouché a zapojí to aj amatér.

Ako sme už spomenuli, debničky sú dvojpásmové – sú vybavené 5″ stredobasovým meničom s polypropylénovou membránou a výškovým reproduktorom s neodymovým magnetom a 1″ kalotou.

AQ M24 BT recenzia zapojenie

Zaujímavé je, že kábel, ktorý je súčasťou balenia, výrobca označuje za testovací a odporúča prejsť na vyššiu kvalitu od firmy audioquest. Pri našej návšteve vo výrobe sme sa práve vďaka chalanom z audioquestu presvedčili, že na kvalite káblov naozaj záleží a rozdiel môže byť počuteľný pri kábli za 800 000 Kč (cca 32 000 €) a 1 200 000 Kč (cca 48 000 €), to je však už celkom iná cenová a výkonnostná kategória. Tu nám krásne poslúžil aj priložený kábel a meniť ho budú asi iba top fajnšmekri.

Napokon spomenieme to najpútavejšie – sústava je vybavená modulom bluetooth, ktorý sa aktivuje prepnutím vypínača do polohy, v ktorej kontrolná LED svieti na modro. Vtedy možno repráky vyhľadať pomocou mobilného telefónu, notebooku či tabletu a pripojiť sa na ne. Tzv. párty režim dokonca umožňuje pripojenie dvoch takýchto zariadení, takže si môžete napríklad s kamarátom vzájomne púšťať  a kritizovať skladby.

AQ M24 BT recenzia bez krytu

Skúsenosti z testovania

Konečne sa dostávame k tomu, ako to znie. Že máte dočinenia so špičkovou kvalitou zistíte najmä na tichých hudobných pasážach. Ako sme už spomenuli, pravý reproduktor obsahuje vlastný zosilňovač a je to počuť.

Zvuk je čistý, frekvencie pekne oddelené a vzájomne sa neovplyvňujú.

AQ M24 BT recenzia detail

Vychutnáte si jemné výšky, zreteľné stredy aj silné presné basy, nech už obľubujete akýkoľvek hudobný žáner. Sústavu vysoko ocenia aj hráči, hlavne pre detailnosť reprodukcie. V hrách potrebujete počuť každý krok svojho oponenta, a to vám AQ M24 BT umožnia. Detailnosť zvuku možno rozlíšite aj v hudobných skladbách, ktoré poznáte a zrazu v nich počujete aj to, čo ste na menej kvalitných reprákoch nepočuli.

Spomenúť treba aj dosiahnuteľnú hlasitosť, ktorá je naozaj vysoko. S touto sústavou si nielen vychutnáte akčný film, ale aj ozvučíte väčšiu párty. Zvuk je sýty, čistý a bez skreslenia aj pri naozaj vysokej hlasitosti.

Komfort používania podčiarkuje diaľkový ovládač, na ktorom si asi najčastejšie budete regulovať práve hlasitosť. Tu sa dostávame k nevýhode, ktorú sme odhalili. Nastavovanie hlasitosti na ovládači “skáče” po príliš veľkých skokoch. Priamo na aktívnom reproduktore je regulácia o niečo plynulejšia.

Verdikt AQ M24 BT

Takúto sústavu ocení hlavne ten, kto si zakladá na kvalitnom zvuku. Či ste fanúšikom ezoterickej relaxačnej hudby, metalu, klasiky alebo akéhokoľvek žánru, vychutnáte si hutný a frekvenčne bohatý zvuk. Takisto hráči po pripojení k počítaču už nebudú chcieť používať slúchadlá. Možnosť pripojiť dva mobilné telefóny je tá povestná čerešnička na torte. Vďaka nej si na párty budete môcť vzájomne predvádzať svoj hudobný vkus. Príliš veľké skoky v nastavovaní hlasitosti nenarušia dojmy zo špičkového zvuku a komfort diaľkového ovládača sme prosto museli oceniť. Keď si vezmeme cenu a hodnotu, ktorú za ňu dostanete, AQ M24 BT sú jednoznačne bezkonkurenčné reproduktory a odporúčame ich každému vrátane náročného poslucháča. Považujeme ich za ideálnu voľbu pre audiofila i hráča.

Hodnotenie: 96%

TechGuru ocenenie TOP produkt

Ocenenie udeľujeme hlavne za: čistotu reprodukcie a pomer cena/hodnota

Výhody:

  • špičkovo čistá a sýta reprodukcia
  • krásne oddelené frekvenčné pásma
  • zvukové detaily v hrách aj hudbe
  • minimálne skreslenie na maximálnej hlasitosti
  • drevené vyhotovenie
  • informačná LED
  • šikovný diaľkový ovládač
  • bluetooth modul
  • možnosť pripojiť dva smartfóny naraz
  • zabudovaný zosilňovač
  • výborný pomer cena/hodnota

Nevýhody:

  • trochu krátky kábel na aktívnom reproduktore
  • zmena hlasitosti na diaľkovom robí veľké skoky

Parametre: konfigurácia 2.0 stereo, bluetooth, reproduktory: basový 5″ – polypropylénová membrána, výškový 1″, menovitý RMS výkon: 2× 30W, harmonické skreslenie zosilňovača: < 0,3% v pásme 50Hz – 18kHz, vstupy: 2× RCA (cinch), bassreflex, spotreba (off/normálna/maximálna): 0 / 10 / 70 W, rozmery: 160 × 296 × 215 mm, hmotnosť (L/P): 3,6 / 3,7 kg

Cena: 233 eur / 7 490

Produkt na recenziu poskytla spoločnosť AQ. Kúpiť si ich môžete priamo na tomto odkaze.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Komentárov: 2

  1. Mato hovorí: Odpovedať

    Vzhladom na to, ze tato recenzia sa nachadza linkom na SK heureke, napisem sem moje skusenosti s tymito reprosustavami vo vybave s bluetoothom. SKLAMANIE.
    Zvuk je naozaj zivy, precizny. Ak ich porovnavate s nejakymi lacnymi plastovymi PC repracikmi znacky GE..US alebo CR…TIVE, budete pravdepodobne krochkat blahom. Ale ak ideme porovnavat porovnatelne, cize v danej cenovej kategorii, tam su skoro stratene. Autor tohto clanku pise velmi tendencne a povedal by som, ze tie repraky ani nepocul, iba na zaklade verejnych informacii spisal PR clanok. Inak by sa nemohol vyjadrovat o “dreve” pripadne o tom, ako to “taha od spodu” a nie je treba subwoofer. To su uplne nezmysly. Absencia basov je uplne zretelna a povazujem ju za najvacsiu slabinu tychto reprosustav. Nieco, co hra basy od 50Hz, pritom na urovni -6dB sa nemoze nazyvat ani studiovym, ani pre audiofilov, ani ziadne podobne privlastky, pretoze hraju nevyvazene. Bez takychto a podobnych privlastkov a za cenu kdesi okolo 100€ by som ich chvalil. Ale takto nie. Za takuto cenu uz zacinaju entry level reproduktory hifi znaciek a tie su zvukovo uplne inde.

    1. Peter Vnuk hovorí: Odpovedať

      Ďakujeme za názor, keďže to bolo dosť osobné, až vysoko urážlivé, zareagujem v rovnakom duchu a nebudem si dávať servítku pred ústa:

      1. reproduktory sú štandardu HiFi, asi si si nevšimol
      2. ak nemáš dostatočné basy, chyba je buď medzi stoličkou a monitorom alebo máš chybný kus či na nič zdroj zvuku
      3. je to drevo, to je fakt, na tom nemáš čo spochybňovať… ak nerozoznáš drevo od plastu, za to ja nemôžem
      4. výraz “hifi značky” je totálny nezmysel, HiFi je norma, ktorú musí zariadenie splniť, aby sa mohlo touto “nálepkou” pýšiť, to je ako keby si pri monitoroch hovoril o “4K značkách”
      5. rozprávaš o cene pri sústave za 230€ ako keby to bola nejaká pálka, skús 50 000€, to je cena, zjavne nemáš predstavu o cenách audio produktov… ty by si chcel entry level HiFi drevené bedne za 100€, okay… 😀 nechcel by si aj Mercedes S class za 10 000€?

      Dobrá rada: Pohraj sa s ekvalizérom, skontroluj zapojenie, pripoj to na nejaký normálny zdroj zvuku a nie kryštálku tety Agáty a uvidíš. Ak to ani potom nebude hrať dobre, reklamuj. Tie reproduktory sú VYNIKAJÚCE aj v porovnaní s drahšími a na tom trvám. Samozrejme, že to nie je to, čo dostaneš za spomínaných 50k, ale aj tak je to super a drvivá väčšina bude s nimi vysoko(!) spokojná.

Pridaj komentár