Mars: vyhrajte 10 000 $ za dizajn mesta

Mesto budúcnosti na Marse

Mars Society vyhlásila súťaž, a nie hocijakú. Za prvé miesto dostanete finančnú odmenu 10 000 $, za druhé 5 000 $, za tretie 2 500 $, potom 1 000 $ a 500 $ za štvrté, resp. piate. Stačí nadizajnovať mesto na Marse s populáciou 1 000 000 ľudí. Najlepšie návrhy dostanú svoje miesto aj v knihe o mestských štátoch na Marse.

Nestačí však nakresliť pár budov a nejaké cesty a užívať si tisíce dolárov. Mesto budúcnosti na Marse musí byť sebestačné s minimálnou závislosťou na importe zo Zeme. Takže z dizajnu musíte vynechať všetky sny o veľkých galaktických lodiach, ktoré prepravujú suroviny a cestujúcich. Ďalšou podmienkou je nutnosť zapracovať stabilnú kombináciu ľudskej práce, umelej inteligencie a robotiky.

Skleníky plné zemiakov a “Mekáč” za rohom

Nie úplne doslova, ale vaše mesto na Marse musí byť schopné vyprodukovať základné suroviny ako jedlo, látku, oceľ, sklo alebo plasty. Mesto ráta aj so spracovaním základných surovín a s 3D tlačou všetkého potrebného.

Cieľom kolónie ľudí na Marse je mať jedlo, oblečenie, prístrešok, energiu, základnú potravu, vozidlá a technológie pre celú miliónovú populáciu. Zo Zeme smiete do dizajnu mesta zaradiť iba vyspelú elektroniku a základné technologické komponenty.

Skleník na Marse

Poštovné na Mars bude drahé

Napriek sebestačnosti mesta bude potrebné občas niečo poslať na Mars alebo z neho. Nastavenie medziplanetárnej ekonomiky je rovnako dôležité. Ak sa totiž nájde na Marse niečo, čo na Zemi nie je a naopak, stane sa z toho pre jednu alebo druhú stranu veľmi cenný artikel. Využiť by sa dala technológia Space X alebo obdobný projekt dopravy budúcnosti.

Predpokladaná cena za dovoz z Marsu na Zem je 500 $ za kilogram a zo Zeme na Mars 200 $ za kilogram nákladu. Vášho úlohou pri dizajne mesta bude myslieť aj na ekonomiku, import a export a nastavenie hodnôt tak, aby nedošlo k hospodárskemu kolapsu.

Doprava na Mars

Mesto, ktoré navrhnete, nemusí byť na jednej spojenej ploche. Môžete prepojiť niekoľko menších miest alebo využiť okolité mesiace. Koniec-koncov, je to vaše mesto. A takto porota udeľuje body:

30 bodov za technický dizajn: Aké technické systémy použijete? Ako budú fungovať?
30 bodov za ekonomiku: Ako zabezpečíte ekonomickú úspešnosť?
20 bodov za kultúru, politiku a spoločnosť: Aká bude marťanská spoločnosť? Aké budú školy, umenie, športy? Aký bude vládny systém?
20 bodov za estetiku: Ako vytvoríte atraktívne miesto na život?

Na dizajne mesta môžete pracovať samostatne alebo ako tím. K dizajnu stačí pripojiť maximálne 20-stranový plán a výsledné návrhy odoslať do 30.06.2020. 10 najlepších autorov bude pozvaných na 23. výročné stretnutie Mars Society v Los Angeles v októbri 2020. V návrhu by vám mohla pomôcť napríklad táto publikácia, počítajúca s 1000-člennou populáciou.

Veľa šťastia pri kolonizovaní Marsu!

Zdroj: marssociety.org

O autorovi

Pavol Kušnír
Pavol Kušnír
Kreatívny nadšenec a profesionálny tvorca nápadov s obrovským nadšením pre všetko herné, filmové, virtuálne a digitálne. Maniak do médií, technológií a komiksu s profi prístupom geeka. Svoj voľný čas trávi kdekoľvek, kde je zábava a priateľský challenge v zbieraní bodov či zachraňovaní princeznej.

Pridaj komentár