HTC Vive Proton prinesie bezdrôtovú VR a AR

Vive

Firma HTC chystá nový VR headset Vive Proton. Zatiaľ ide o prototyp, ale odhady naznačujú, že HTC sa tiež vybralo cestou headsetov bez nutnosti využívať externé PC.

HTC Vive Proton má mať dve verzie

Novinku na poli bezdrôtových VR headsetov rozdelili na dva typy. Jeden je klasickým samostatným headsetom v štýle Oculus Quest s vlastným procesorom a batériou a druhý potrebuje využiť hardware smartfónu. Dôležité však je, že sa ďalší výrobca odhodlal upustiť od prepojenia externých zariadení s VR pomocou káblov.

Vive Proton je stále vo vývoji a konečný dizajn a technológia sa môže meniť. Už teraz je však jasné, že HTC chce z VR zariadenia urobiť maximálne kompaktný zážitok. Malé rozmery prototypu naznačujú, že headsety postupne prestávajú byť nepohodlné zariadenia s veľkou váhou.

HTC Proton

“Projekt Proton je prototypom budúceho zariadenia v štýle XR od spoločnosti HTC. Dúfame, že spätná väzba od komunity nám pomôže tento produkt vylepšiť, kým na ňom pracujeme,” povedal hovorca spoločnosti HTC.

Handtracking, malé rozmery a hardware v zadnej časti

Žiadne špecifikácie, ani dátum predaja HTC zatiaľ oficiálne neoznámilo. Vizualizácie sú len počítačovým renderom a finálny dizajn sa môže líšiť. O technológií môžeme len špekulovať. Render má kamery na snímanie pohybu a priestoru a je teoretická šanca, že handtracking (snímanie rúk) bude už postupným štandardom pre VR.

Vive Proton vyzerá kompaktne, ale stále to nie sú rozmery typické pre bežné okuliare. Vzdialenosť medzi šošovkami a displejom by sa však u HTC mohla výrazne skrátiť, čo by v konečnom dôsledku vylepšilo obraz. Môže za to aj rozhodnutie HTC umiestniť výpočtovú jednotku dozadu a nie do prednej časti, ako to doteraz mala väčšina komerčných VR zariadení. Predný priestor zostal len pre displej a šošovky.

HTC VR

Cena je tiež neznáma, ale HTC svoje headsety predáva s cenovkou minimálne 600 €. Kompaktný dizajn si vyžaduje nové technológie a ich vývoj bude musieť HTC zaplatiť. Zmena snímania polohy z 3DOF na 6DOF, ktoré HTC pre Vive Proton potvrdilo, by tiež mohlo cenu navýšiť. Otázne však je, či by takýto headset bol schopný konkurovať Questu od Oculusu.

Ak však menšie rozmery, absencia káblov a kvalitnejšie zobrazenie s dostatočnou knižnicou hier budú skutočnými výsadami nového HTC headsetu, VR nadšenci budú ochotní zaplatiť aj vyššiu sumu. Musíme si však počkať minimálne na rok 2021, kedže Vive Proton je ešte stále vo vývoji.

O autorovi

Pavol Kušnír
Pavol Kušnír
Kreatívny nadšenec a profesionálny tvorca nápadov s obrovským nadšením pre všetko herné, filmové, virtuálne a digitálne. Maniak do médií, technológií a komiksu s profi prístupom geeka. Svoj voľný čas trávi kdekoľvek, kde je zábava a priateľský challenge v zbieraní bodov či zachraňovaní princeznej.

Pridaj komentár