Elon Musk ukázal prototyp Neuralink

Neuralink

Začiatkom roka sme vás informovali o tom, že Elon Musk pracuje na prepojení ľudského mozgu a počítača. Projekt nesie názov Neuralink a podľa vizionára má slúžiť na zvýšenie inteligencie v boji proti budúcej nadvláde umelej inteligencie.

Najskôr medicína, potom sa má stať sci-fi realitou

To však nebude hneď možné. Najskôr bude Elon potrebovať súhlas úradov s umiestňovaním umelého implantátu do ľudského tela. Takže prvotným účelom bude zdravotné využitie. Implantát má slúžiť ľuďom, ktorí vďaka úrazu či vrodeným poruchám a postihom nedokážu pohybovať niektorou časťou tela či celým telom.

A nielen to, okrem paralýzy by mohlo byť cieľom poraziť slepotu a hluchotu. Možno aj elektrochemické nestability spôsobujúce duševné choroby ako depresia. Potenciál je veľký, otázka znie, či sa to všetko uskutoční.

Neuralink prototype

Keď sa preukáže, že implantát dokáže takéto úžasné veci, príde na rad prepojenie ľudskej mysle a počítača. Pomyselné dvere už budú otvorené.

Na prezentácii sme konečne mohli vidieť prototyp prvého pokusu, ktorý vidíte na obrázku. Má obsahovať niekoľko čipov a dokáže bezdrôtovo prenášať dáta z elektród v mozgu do počítača po tom, ako ich skomprimuje. Disk, ktorý Elon nazval “the link” má hrúbku lebky a údajne krásne sadne na povrch mozgu. Dostane sa tam cez navŕtanú dieru do lebky, ktorá je potom uzavretá špeciálnym lepidlom. Áno, znie to trochu desivo.

“Aj teraz by som mohol mať v sebe Neuralink a ani by ste o tom nevedeli,“ povedal Musk.

Implantát má momentálne 1000 kanálov a dokáže čítať informácie približne z rovnakého množstva neurónov. Toto číslo chce Musk zvyšovať násobkami 100, 1000 a napokon 10 000.

Praktická stránka

Možno sa zamýšľate nad tým, že takéto zariadenie bude potrebovať napájanie. Podľa miliardára bude napájané bezdrôtovo pomocou indukčnej cievky. Používateľ implantátu si ho teda bude nabíjať napríklad pred spaním.

Praktické má byť aj prípadné odňatie implantátu, takže v prípade, že technológia pokročí, nemal by byť problém implantovať novšiu verziu. To je problém, ktorému čelíme už dávnejšie. Zastarané implantáty ponechané v telách ľudí, ktorí by na ich výmenu museli podstúpiť príliš náročné operácie.

Prečo potrebujeme Neuralink?

Už teraz je jasné, že veľká časť populácie bude zo strachu z priameho prepojenia človeka a technológie proti. To však Muska určite nezastaví okrem iného aj preto, že sa obáva vývoja v oblasti umelej inteligencie. Pred nejakým časom mal výmenu názorov na túto tému aj s Markom Zuckerbergom, zakladateľom Facebooku, ktorý naznačil, že by situáciu nevidel až takú čiernu. Musk na to reagoval tým, že Mark zjavne do tejto témy veľmi nevidí.

Keď sa na situáciu pozrieme objektívne, umelá inteligencia je už teraz na takej úrovni, že dokáže vykonávať jednoduché úkony, ktoré by sme ešte pred nedávnom považovali za doménu ľudského mozgu. Napríklad rozpoznávanie obsahu obrázkov, spoznávanie osôb podľa tváre, diagnostika v medicíne či komponovanie hudby. Je teda jasné, že vývoj bude pokračovať a technológia sa bude zdokonaľovať.

Neuralink robot
Prototyp robota, ktorý má inštalovať Neuralink do mozgu.

Čo nám možno hrozí

Zásadný pokrok nastal pomerne nedávno s príchodom umelých neurónových sietí, ktorých fungovaniu sme sa venovali podrobnejšie v článku o príchode Singularity. Bez toho, aby sme zapájali vedeckú fantastiku možno konštatovať, že človek je tvor nepoučiteľný a aj keď bude množstvo projektov, kde sa bude umelá inteligencia vyvíjať kontrolovane, isto sa nájde nejaký “objaviteľský” hlupák, ktorý jej bude chcieť dať do rúk nejakú moc alebo ju využiť ako zbraň.

Opäť zdôrazníme, že na to netreba veriť katastrofickým scenárom hollywoodskych sci-fi trhákov, aby sme pochopili, že v prípade, že tu bude umelá inteligencia so schopnosťami prevyšujúcimi tie ľudské, môže sa vymknúť kontrole. Duplom, ak zdedí ľudské vlastnosti, ako je túžba po moci, snaha ovládať ostatných, vyniknúť a prirodzená potreba žiť slobodne.

Neuralink má byť zbraňou v tomto boji. Má prepájať ľudský mozog so strojmi, takže bude možné vyhľadávať a spracovávať informácie v spolupráci s počítačmi. Ako presne to má v praxi vyzerať a spolupracovať s naším vedomím, to nevieme. Či bude stačiť pomyslieť na nejakú informáciu a vyhľadá sa na internete, alebo to má fungovať inak… ktovie.

Zatiaľ tu máme prvotný medicínsky význam projektu s cieľom pomôcť postihnutým. Tí, ktorí rozumejú po anglicky si môžu vychutnať Muskovu prezentáciu v nasledujúcom videu.

“Je dôležité, aby sme na úrovni druhu prišli na to, ako koexistovať s umelou inteligenciou a dosiahli s ňou istú symbiózu.” tvrdí Elon Musk. “Týmto spôsobom bude osud sveta v rukách spoločnej vôle ľudí na Zemi. A to môže byť ten najdôležitejší cieľ, ktorý toto zariadenie dosiahne.”

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

1 Komentár

  1. Vlado hovorí: Odpovedať

    Neuralink mi pripomina toto… https://stargate.fandom.com/wiki/Revisions

Pridaj komentár