ThinkPad X1 Nano váži pod 1kg a X1 Fold je skladací

X1 Nano s hmotnosťou pod 1kg a skladací Fold

Spoločnosť Lenovo™ s potešením predstavuje najnovší prírastok do prémiového portfólia X1, ThinkPad™ X1 Nano. Najľahší ThinkPad, aký tu kedy bol, s hmotnosťou iba 907 g predstavuje nový základ v oblasti výkonu a funkčnosti pri neuveriteľne ľahkej hmotnosti.

Ide o prvý ThinkPad od spoločnosti Lenovo založený na platforme Intel® Evo™ a poháňaný procesormi Intel® Core™ 11. generácie, X1 Nano ponúka najvyššiu rýchlosť a inteligenciu pri zachovaní vynikajúcej životnosti batérie. Ohromujúci obraz poskytuje 13-palcový 2K displej s úzkymi rámikmi. S pomerom strán 16:10, audiovizuálne schopnosti vylepšujú štyri reproduktory a štyri 360-stupňové mikrofóny. Pre skutočne pohlcujúci používateľský zážitok X1 Nano podporuje Dolby Vision a Dolby Atmos®. Najmodernejšie možnosti pripojenia poskytuje WiFi 6 a voliteľné 5G prináša vyššiu šírku pásma a zaistí nové úrovne efektivity počas neustáleho pripojenia a spolupráce v novom hybridnom pracovnom svete.


Prepojenie mozgu a počítača: Elon Musk ukázal prototyp Neuralink


Spoločnosť Lenovo dnes taktiež s potešením oznamuje, že prvý skladací počítač na svete, ThinkPad X1 Fold, je k dispozícii na objednanie. X1 Fold, vrchol technologickej inovácie, ponúka revolučnú kombináciu prenosnosti a všestrannosti. Definuje novú triedu výpočtovej techniky, ktorú umožňujú procesory Intel® Core™ s technológiou Intel® Hybrid a ktorú prináša inovačný program Project Athena od spoločnosti Intel. Spojenie známych funkcií, ktoré všetci poznáme zo smartfónov, tabletov a notebookov do jedného skladacieho počítačového zariadenia, navždy pretvorí spôsob, akým pracujete, hráte, tvoríte a spájate sa.

ThinkPad X1 Nano váži pod 1kg a X1 Fold je skladací

S voliteľným 5G sa môžete spoľahnúť na to, že rýchlosť vášho pripojenia je bezpečnejšia a optimalizovaná tam, kde je sieť k dispozícii a že ste lepšie chránení bezpečnostnými funkciami ThinkShield. Zistite viac o tom, ako je ThinkPad X1 Fold priekopníkom v novej triede: Trieda, ktorá mení celú situáciu

Najľahší ThinkPad, aký tu kedy bol

ThinkPad X1 Nano s hmotnosťou menej ako jeden kilogram je najľahší ThinkPad, aký tu kedy bol. Ide o jeden z najkomplexnejších ultraľahkých notebookov súčasnosti s najvyšším výkonom, displejmi, zvukom a zabezpečením.

  • X1 Nano je vybavený procesormi Intel® Core ™ i7 až 11. generácie s grafikou Intel® Iris® Xe a ponúka najlepšie procesory na svete pre tenké a ľahké notebooky, ktoré poskytujú až 2,7-krát rýchlejšie vytváranie obsahu, o 20 % rýchlejšiu pracovnú produktivitu a viac ako dvojnásobne rýchlejšie hranie hier a prehrávanie obsahu v rámci pracovných postupov oproti konkurenčným produktom.
  • Thunderbolt™ 4 ponúka rýchle pripojenie pomocou jediného kábla k napájaniu monitorov, úložiska a mnohých ďalších externých zariadení.
  • X1 Nano je prvý ThinkPad, ktorý obsahuje aktualizovanú sadu umelej inteligencie a biometrických bezpečnostných funkcií ThinkShield. Počínajúc od nového rozpoznávania hlasu a detekcie ľudskej prítomnosti, ktoré umožňujú prihlásenie bez dotyku a uzamknutie zariadenia, keď používateľ odíde, až po známu funkciu Match on Chip, čítačku odtlačkov prstov.
  • X1 Nano je možné predinštalovať pomocou operačného systému Windows 10 Pro alebo Ubuntu® Linux® OS. Obsahuje voliteľné 5G pre pripojenie pripravené na budúcnosť.
  • 13-palcový displej Dolby Vision 2K s pomerom strán 16:10 ponúka rozsiahle zobrazenia a 100 % sRGB zaisťuje jasnosť a presnosť farieb. K dispozícii sú tiež možnosti dotykového displeja.
  • Systém reproduktorov obsahuje štyri reproduktory s podporou Dolby Atmos pre pohlcujúci zvuk. V kombinácii so štyrmi 360-stupňovými mikrofónmi zaisťuje, že budete znieť hlasno a čisto pri hlasových hovoroch a videohovoroch.

Vďaka ultraľahkej hmotnosti, vysokému výkonu, brilantným displejom, úžasnému zvuku a možnostiam pripojenia budúcnosti je ThinkPad X1 Nano ideálnym notebookom pre hybridný pracovný svet. X1 Fold, inžinierske majstrovské dielo, však patrí do úplne novej triedy výpočtovej techniky. Predefinuje, čo si myslíme o zariadeniach a ako ich používame.

ThinkPad X1 Nano váži pod 1kg a X1 Fold je skladací

Zásadný posun v oblasti osobných počítačov

Po piatich rokoch jeho tvorby, je ThinkPad X1 Fold prvé zariadenie svojho druhu v novej triede osobných počítačov, ktoré posunie hranice a predefinuje spôsob, akým pracujeme s technológiami. Noste malé, používajte veľké. ThinkPad X1 Fold sa prispôsobuje novým hybridným modelom práce z domu a z kancelárie. Umožňuje priekopníkom prijať revolučné inovácie, ktoré posilňujú kreativitu, spoluprácu a zábavu a ktoré sa plynulo transformujú pre ich konkrétne potreby.

ThinkPad X1 Fold je teraz k dispozícii na objednanie vrátane voliteľného príslušenstva. Napr. Bluetooth klávesnica Mini Fold, ktorú je možné uskladniť a bezdrôtovo nabíjať vo vnútri zariadenia, alebo pero Lenovo Mod, aby si používatelia mohli robiť poznámky, komentovať alebo podpisovať právne dokumenty či stojan Lenovo Easel Stand pre ľahké umiestnenie na stôl na výšku alebo na šírku.

„Sme nadšení, že na trh uvedieme nie jedno, ale až dve neuveriteľné zariadenia, ktoré zmenia skúsenosti používateľov pri práci z domu, z kancelárie a odkiaľkoľvek inde,“ uviedol Christian Teismann, prezident divízie Commercial PC and Smart Devices Business.

„Sme hrdí na to, že používateľom poskytujeme priekopnícke zážitky z obrazovky spolu so zvukom/videom, s pripojením 5G, ultraľahkými a ultramobilnými produktmi pre nový hybridný pracovný svet.“


Aktualita: Playstation 5 sa ešte nepredáva a už je vypredaná


„Nadväzujeme na našu históriu spoločného inžinierstva so spoločnosťou Lenovo, aby sme podporili inovácie a priniesli na trh nové zážitky s počítačmi,“ uviedol Gregory Bryant, výkonný viceprezident spoločnosti Intel a generálny riaditeľ skupiny Client Computing Group.

„ThinkPad X1 Nano a ThinkPad X1 Fold, ktorých vývoj umožnil inovačný program Project Athena, sú príkladom nášho záväzku k inováciám v oblasti počítačov a poskytovania najlepších skúseností s notebookmi pri práci.“

ThinkPad X1 Nano váži pod 1kg a X1 Fold je skladací

Ovládajte a konfigurujte Lenovo počítačové skúsenosti pre koncových používateľov a pre IT adminov

Všetky produkty značky Think sú vybavené špecifickou verziou Vantage pre firmy. Na jeseň tohto roku v tomto smere prichádza inovácia. Commercial Vantage 1.2 je klientská aplikácia určená pre podnikových zákazníkov. Koncovým používateľom uľahčuje nielen aktualizáciu ich hardvérových nastavení, ale ponúka aj ovládacie prvky špeciálne pre IT adminov zodpovedných za správu viacerých zariadení pre ich spoločnosť. S touto verziou bude inštalačná veľkosť znížená na polovicu. Rozhranie bude zjednodušené tak, aby bolo ľahšie nájsť rôzne funkcie rýchlo.

V dnešnom svete, ktorý sa čoraz viac vyznačuje roztrúsenými a vzdialenými pracovnými silami, podporuje Commercial Vantage používateľa kdekoľvek sa nachádza. Pretože mu umožňuje prispôsobiť výkon batérie, nastavenie mikrofónu, displeja a fotoaparátu pre optimalizovaný audiovizuálny zážitok. Poskytuje tiež vyššiu bezpečnosť tým, že detekuje nedôveryhodné siete WiFi a automatizuje aktualizácie systému BIOS a firmvéru. Tým zaisťuje lepšiu ochranu zariadení pred vznikajúcimi hrozbami. Pre koncových používateľov sú aktualizácie systému hotové iba pomocou jedného kliknutia, bez toho, aby museli vyžadovať asistenčné služby IT pracoviska.


Úsmevné, no pravdivé: Deti by zarobili tisíce eur za ajťácku pomoc rodičom


Táto vylepšená používateľská skúsenosť nijako neobmedzuje IT manažment. S programom Commercial Vantage môžu IT admini udržiavať kontrolu nad každým zariadením Lenovo v ich výbave a rozhodovať sa, kedy Vantage skontroluje a nainštaluje jednotlivé aktualizácie. Do tejto verzie boli pridané zabudované ovládacie prvky admina. Tie umožňujú vzdialené spustenie a kontrolu nad aktualizáciou systému, aby sa zabezpečilo, že zariadenia budú udržiavané v aktualizovanom stave. To aj napriek tomu, že IT pracovníci nemajú prístup k fyzickému zariadeniu.

Cena a dostupnosť

ThinkPad X1 Fold bude dostupný v novembri (listopad) 2020 s cenou 4000 eur (cca 108 729 Kč) s DPH.

ThinkPad X1 Nano bude dostupný v 1. štvrťroku 2021. Cena ešte nie je stanovená.

Zdroj: TS

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár