Digitalizácia na Slovensku začína výrazne zaostávať

Digitalizácia na Slovensku začína výrazne zaostávať

Okrem kvalitnejšieho vzdelávania a jednoduchšieho podnikateľského prostredia sú pre zlepšenie konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky nevyhnutné aj zvýšenie odvahy a inovatívnosti firiem. Pripomína štúdia Európskeho centra pre digitálnu konkurencieschopnosť.

Sme na chvoste rebríčka

Slovensko urobilo v ostatných troch rokoch vo zvyšovaní digitálnej konkurencieschopnosti iba minimálne pokroky a prehĺbilo zaostávanie voči iných krajinám. Poukázala na to štúdia Európskeho centra pre digitálnu konkurencieschopnosť, ktoré skúmalo ako jednotlivé ekonomiky v uplynulých troch rokoch napredovali v transformácii poháňanej digitálnymi technológiami.

Spomedzi 37. štátov Európy a Severnej Ameriky sa Slovensko v rebríčku Európskeho centra pre digitálnu konkurencieschopnosť umiestnilo tretie od konca s negatívnym skóre -102. Horšie skočilo iba Albánsko a Chorvátsko. Na opačnom konci sa nachádza Bulharsko s pozitívnym skóre +130, nasledované Čiernou Horou a Francúzskom.

Digitalizácia na Slovensku začína výrazne zaostávať

Digitalizácia závisí aj na politike

Rebríček Digital Riser 2020 neporovnáva celkovú úroveň digitalizácie krajín, ale politiky pre podporu digitalizácie a jej dynamiku za ostatné tri roky. Namiesto aktuálneho stavu teda naznačuje progres v digitálnej transformácii, ktorá je kľúčová pre budúcu konkurenčnú schopnosť ekonomík.


Prečítaj si tiež: Elon Musk ukázal prototyp Neuralink


Okrem faktorov ako je nasadzovanie digitálnych technológii, dostupnosť pracovnej sily či kvalita vzdelávania a podnikateľského prostredia, štúdia Digital Riser 2020 podčiarkuje aj význam postoja firiem k podnikateľským rizikám a ich schopnosť inovovať.

S podnikateľským prostredím dokážu samotné firmy urobiť iba málo. Jednu vec však manažéri a podnikatelia majú vo svojich rukách, a to ochotu riskovať, inovovať a iniciovať svojimi aktivitami zmeny, ktoré majú potenciál rozvrátiť trhy alebo vniesť zásadné zmeny do existujúcich kategórii produktov či služieb,“ hovorí Vladimír Slezák, generálny riaditeľ spoločnosti Siemens s.r.o.

Schopnosť inovovať bude podľa V. Slezáka obzvlášť dôležitá v nasledujúcich mesiacoch a rokoch. Lebo tak ako všetky krízy, aj tá súčasná pandemická prinesú svetu viacero vynálezov, nových obchodných modelov a prosperujúcich start-upov.

Z veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch vzišli napríklad elektrické holiace strojčeky, autorádia či neoprén, ktorý bol jednou z najvýznamnejších inovácií minulého storočia. Počas poslednej finančnej krízy vznikli firmy ako Airbnb, Uber či Groupon. Malo by byť pre nás poučením, že investície do inovácií, výskumu a vývoja sa vyplácajú aj v časoch neistoty. Niekedy dokonca viac ako obvykle,“ dodáva V. Slezák.

Dobré príklady

Príkladom odvahy a vysokých podnikateľských ambícií je úspešný projekt integrácie autonómnych technológií do elektromobilu, ktorý tento rok prebehol na Strojníckej fakulte STU v Bratislave v spolupráci so spoločnosťou Siemens. Tím vývojárov s pomocou špecializovaného softvéru Siemens SimCenter premenil v priebehu niekoľkých mesiacov obyčajné vozidlo na autonómne. Následne otestoval, ako sa auto bez vodiča správa v množstve scenárov zo života.


Možno o tom nevieš: Playstation 5 sa ešte nepredáva a už je vypredaná


Na základe tohto projektu ohlásili začiatkom leta Strojnícka fakulta STU spolu so spoločnosťami Siemens, Mobility & Innovation a Slovakia Ring Agency zámer vytvoriť na Slovensku medzinárodné centrum pre výskum a vývoj inteligentných autonómnych vozidiel, alternatívnych pohonov a progresívnych konštrukcií dopravných prostriedkov.

Viac informácií o projekte vývoja prvého slovenského autonómneho vozidla, ktoré môže poslúžiť ako inšpirácia aj pre iných podnikateľov a firmy na Slovensku, je k dispozícii v nasledovnom videu:

Zdroj: TS

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár