Minulosť a budúcnosť OS Android – časť 1.

Možno to niektorí z vás ani netušia, keďže je OS Android tak dobre etablovaný, no jeho existencia nesiaha ďalej ako čosi cez dekádu späť. Systém prišiel v časoch, kedy vo svete pôsobilo niekoľko ďalších OS a asi len málokto by mu predpovedal takú úspešnú budúcnosť, aká ho čakala.

Z konkurentov ako Symbian, BlackBerry, Palm OS, webOS, Tizen či Windows Phone si dnes už Android nemusí robiť ťažkú hlavu. Jediný, kto mu skutočne konkuruje je iOS od Apple a po rokoch možno povedať, že si od seba udržiavajú úctivý odstup.

Každý má svojich fanúšikov a zákazníkov a aj keď možno od seba občas “odpisujú” (nie možno a nie občas, ale pssst!), nezdá sa, že by medzi Google a Apple v tomto smere vládla nejaká veľká nevraživosť. Tá panuje hlavne medzi používateľmi.

Ako to všetko začalo

Za vznikom tohto OS stojí spoločnosť Android Inc., ktorú v októbri 2003 založili Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears a Chris White. Vtedy ešte nešlo o záležitosť Google.

Minulosť a budúcnosť OS Android
Zakladatelia Android Inc.

Andy Rubin sa vtedy vyjadril v tom zmysle, že chceli vyvinúť „chytrejšie mobilné zariadenia, ktoré viac zohľadňujú polohu a záujmy svojho používateľa“.

Zaujímavé je, že v roku 2013 Andy verejnosti prezradil, že Android mal byť pôvodne OS pre digitálne fotoaparáty. Mal zlepšiť ich vlastnosti, no už v tom čase bol ich predaj na ústupe. Preto sa vo firme rozhodli, že by mal byť ich systém umiestnený v mobilných telefónoch.


Nezabudni sa zapojiť do našej súťaže o Fractal Design Celsius+ S28 Prisma tu:

>> Facebook<<

>>Instagram<<


Ešte predtým, v roku 2005, však na scénu prišla spoločnosť Google a tá zrejme zmenila celú budúcnosť tohto OS. Odkúpila Android Inc., pričom pôvodní zakladatelia zostali na palube a pokračovali vo vývoji Androidu.

Zámer bol poskytovať výrobcom mobilov Android ako otvorený a bezplatný operačný systém s licenciou open-source, pričom zarábať plánovali na službách, ktoré bude OS poskytovať, a to vrátane aplikácií. To bolo zásadné rozhodnutie a zrejme práve otvorenosť platformy a univerzálna použiteľnosť na rôznych zariadeniach jej zabezpečila veľkú budúcnosť.

Konkurencia robí zdravý trh

V roku 2007 priniesla firma Apple na trh prvý iPhone, no Google zatiaľ pracoval na Androide ešte nejaký čas v tajnosti. Nie však veľmi dlho, keďže už po pár mesiacoch zrejme spoločnosť pochopila, že bude potrebné iPhonu konkurovať a čo najrýchlejšie.

Minulosť a budúcnosť OS Android
Takto vyzeral prvý iPhone. Je to ten vpravo… 😉

Tak Google sformovala zoskupenie zvané Open Handset Alliance. Boli v ňom výrobcovia telefónov ako Motorola, HTC, Sony, ale aj výrobcovia inej elektroniky ako Samsung, LG, NVIDIA, mobilní operátori, výrobcovia čipov (Qualcomm, Texas Instruments…) a mnohí ďalší. Z pôvodných 34 členov sa časom stalo až 84.


Prečítaj si tiež: Zbohom, televízia, prichádzajú hologramy


Odborná verejnosť v tých časoch očakávala, že chce Google prísť s vlastným Google Phone (čo sa v podstate aj stalo, zariadenie sa volá Pixel, ale prišlo až v roku 2016). V skutočnosti však mala spoločnosť ambíciu vytvoriť silnú platformu, ktorá bude poháňať tisíce rôznych modelov telefónov.

Minulosť a budúcnosť OS Android
Prvý Google Pixel bežal na Androide 7.1 Nougat, no dokáže poňať až Android 10

Príchod verzie Android 1.0

Prvý Android ako verejná verzia beta 1.0 bol uvedený na trh 5. novembra 2007. Už obsahoval niektoré služby, ktoré poznáme dodnes, ako napríklad Mapy Google či YouTube a prehliadač bol vtedy ešte pôvodný, špecifický. Nebol to dnes taký obľúbený Chrome.

Apky bolo možné sťahovať z prvej verzie Android Marketu (dnes Google Play) a prvý telefón, ktorý prišiel s Androidom, bol HTC Dream, v Amerike predávaný ako T-Mobile G1. Ten nemal veľmi pozitívne recenzie. Vyčítali mu napríklad absenciu portu na konektor jack, no bola to tá povestná prvá lastovička.

HTC Dream s prvým Androidom mal fyzickú klávesnicu

Názvy, z ktorých dostanete cukrovku

Kódové označenia, od ktorých v Google ustúpili len relatívne nedávno (september 2019 – Android 10), začali až s verziou Android 1.5 Cupcake. Tá priniesla niekoľko zlepšení, ktoré dnes považujeme za samozrejmosť. Napríklad nahrávanie videí na YouTube, rotáciu zobrazenia na displeji podľa polohy zariadenia a podporu inštalácie klávesníc od iných výrobcov.


Možno ťa zaujme aj táto téma: Čo dokázal 2000 rokov starý počítač zvaný Antikythéra?


Za nápadom používať názvy sladkostí a dezertov stojí údajne Ryan Gibson, projektový manažér v Google. Či ho k tomu viedlo denné menu v neďalekej reštaurácii alebo osobná záľuba v sladkostiach, to zostáva záhadou.

Oficiálne vyjadrenie Google tvrdí, že:

Android je operačný systém, ktorý poháňa viac ako miliardu smartfónov a tabletov. Keďže nám všetkým osladzuje život, každá verzia Androidu je pomenovaná podľa dezertu.

My dodávame, že rozhodnutie opustiť tento model nám lahodí a celkom nám bude stačiť, ak firma zostane u číselného označovania.


V druhej časti článku si povieme o tom, čo zaujímavé priniesli ďalšie verzie Androidu a skúsime načrtnúť, čo nás čaká v budúcnosti.

Sledujte nás na Facebooku, Instagrame, Twitteri a YouTube.


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár