ROG Zephyrus G14: Herný notebook s Ryzen 9 a RTX 3060 – recenzia

ROG Zephyrus G14 spredu

Hľadáte herný notebook, čo sa nezľakne ani náročnejších hier? ROG Zephyrus G14 od spoločnosti Asus skrýva pod “kapotou” Ryzen 9, RTX 3060 a 16 GB RAM.

Upresníme, že na recenziu sme dostali inžiniersky model, ktorý sa nemusí celkom zhodovať s tým, ktorý bude dostupný v predajnej sieti.


V našom videu sa vám notebook predvedie v plnej kráse:


Vyhotovenie, konštrukcia a dizajn

Hneď na prvý pohľad určite zaujme vyhotovením, ktoré sa v našom prípade ladilo do bielej farby so striebornými prvkami. Notebook je veľmi robustný a solídny. Nájdete na ňom len málo plastových častí, keďže pozostáva najmä z kovu.

Zephyrus G14 je vyšperkovaný rôznymi dizajnovými prvkami, čo prispieva k jeho prémiovému vzhľadu. Ide napríklad o logo ROG na kryte notebooku či rámčeku displeja, ventilačné prieduchy na zadnej strane alebo dierkovaný kryt.

Dizajnovo oceňujeme aj väčší medzerník, ktorého spodná polovica vyčnieva von. Nielen, že pekne dopĺňa vzhľad, no umožňuje pohodlné stláčanie naslepo počas hrania.

ROG Zephyrus G14 medzernik

Rozmerovo je tento model od Asus prijateľný. Vojde sa vám do akejkoľvek bežnej tašky a ani pri prenášaní vám jeho hmotnosť 1,7 kg nebude veľmi prekážať. Je síce trochu hrubší a ťažší ako bežný notebook, no vynahradí vám to výkonom.

Klávesnica, touchpad a senzor odtlačku prsta

Klávesnica pôsobí veľmi príjemne a nemáme jej čo vytknúť. Jej súčasťou je aj biele podsvietenie. Jeho ovládanie nám ale trošku poplietlo hlavu. Na notebooku sa totiž nachádzajú tlačidlá F2 a F3 s ikonami, ktoré pôsobia, že ovládajú jas podsvietenia. Reálne sa však správali ako multimediálne tlačidlá a ani v kombinácii s tlačidlom FN podsvietenie neovládali.

Riešenie na tento problém sme našli až v manuáli. Tam sme sa dočítali, že jas podsvietenia sa ovláda tlačidlom FN v kombinácii s hornou alebo dolnou šípkou. Obdobný problém, kde tlačidlo spĺňa úplné inú funkciu, ako tvrdí jeho ikona, je v prípade tlačidla AURA. AURA je technológia na ovládanie RGB podsvietenia a jeho synchronizáciu s iným hardvérom, reflektuje napríklad teplotu komponentov alebo pustenú hudbu. ROG Zephyrus G14 ale tou technológiou nedisponuje, podsvietenie klávesnice je biele.

ROG Zephyrus G14 horne tlacidla na pridavanie a uberanie hlasitosti, tlmenie mikrofonu a zapnutie Armoury Crate

Okrem spomínaných tlačidiel na ňom nájdete aj iné na ovládanie hlasitosti, stlmenie mikrofónu či kontrolovanie jasu displeja.

Touchpad dokáže všetko to, čo by ste od neho čakali. Dá sa s ním skrolovať vertikálne, horizontálne či vrátiť sa na predošlú stránku alebo nazoomovať na nejakú časť obrazovky. Zdal sa nám ale relatívne malý v porovnaní s inými a to najmä čo sa týka jeho výšky. Po čase sme si naň zvykli.

Vpravo nad klávesnicou nájdete tlačidlo na zapnutie notebooku, ktoré zároveň slúži ako senzor odtlačku prsta. Funguje pekne, aj keď je z tých pomalších a citlivejších. Stačí jemne navlhčený prst a do svojho G14 sa nedostanete inak, ako PIN kódom či podobnou cestou.

Displej a výkon

14″ IPS FHD displej má pestré farby a prijateľne hrubý rámček. Súbjektívne skonštatujeme, že keby bol displej o čosi väčší, spríjemnil by hranie. Rovnako by mohol byť tiež jasnejší. Ak naň zasvieti slnko z okna, ani na najvyššej úrovni jasu to nezvláda najlepšie.

Pod “kapotou” skrýva Ryzen 9 5900HS s architektúrou Zen 3 od AMD, mobilnú RTX 3060 od NVIDIA so 6 GB GDDR6 SDRAM a 16 GB DDR4 pamäte. Trojicu týchto komponentov dopĺňa rýchly NVMe 4.0 SSD s kapacitou 1 TB. Vďaka týmto komponentom sa ROG Zephyrus G14 nebojí ani náročnejších hier a spoločne so 120 Hz displejom ponúka veľmi príjemný zážitok počas hrania. 1 TB SSD zas okrem rýchlosti ponúka aj dostatok miesta na všetky vaše hry.

ROG Zephyrus G14 hranie PUBG

Bez pretaktovania sme pri PUBG na Full HD rozlišení a najvyšších Ultra nastaveniach, s vypnutým VSync a motion blurom, namerali hodnoty v rozsahu 100 až 120 fps.

Zaujímavosťou je, že ak nehráte alebo obdobne nezaťažujete notebook, nevyužíva sa RTX, no integrovaná grafika Radeon na procesore. Ak zapnete hru či začnete stroj zaťažovať, spustí sa 3060ka.

Armoury Crate a chladenie

Na ROG Zephyrus G14 je užitočné stiahnuť softvér Armoury Crate, cez ktorý možno meniť charakteristiku notebooku. Ak viete čo robíte, ponúka viaceré možnosti pretaktovania a následné ukladanie nastavení do rôznych profilov, ktoré si môžete ľahko prepnúť. Softvér na domovskej obrazovke zobrazuje informácie ako frekvenciu CPU, GPU či pamäte, ich využitie, teplotu a podobne.

ROG Zephyrus G14 Armoury Crate

Pomocou Armoury Crate môžete ovládať aj chladenie a ventilátory. Nájdete v ňom 3 vstavané režimy – tichý Silent, stredný Performance a hlučný Turbo, ktorý, pochopiteľne, dodáva najvyššie chladenie. Ventilátory možno ovládať aj manuálne. Prepínanie medzi režimami je umožnené buď softvérovo alebo tlačidlom s ikonou ventilátora na notebooku. Zephyrus zvládne prepínanie aj sám, ak zapnete hru alebo ho obdobne zaťažíte.

Notebook dokáže byť výrazne hlučný, najmä v režime Turbo. Potrebu takého silného chladenia sme ale nezaznamenali ani pri hraní hier. Úplne postačil vstavaný režim Performance, ktorý ponúka dostatočné chladenie. K dobrému prúdeniu vzduchu prispieva aj vyvýšenie notebooku v otvorenej polohe.

Ako zvyčajne sme sa pozreli aj na teploty. Namerali sme počiatočné hodnoty, G14 na hodinu zaťažili a následne sme namerali hodnoty po záťaži. Zároveň sme malý celý čas zapnutý režim Performance a nehrali sme sa s pretaktovaním. CPU malo v pokoji okolo 52 stupňov Celsia a po záťaži to stúplo len o necelých 10 stupňov. Podobne sa správala aj grafika RTX s počiatočnými teplotami okolo 54 stupňov Celsia a 66 stupňami po záťaži.

ROG Zephyrus G14 teploty CPU
Teploty CPU po hodinovej záťaži
ROG Zephyrus G14 teploty RTX
Teploty RTX po hodinovej záťaži

Problémy testovacieho kusa

Komponenty notebooku sa nezahrievali, no kovová konštrukcia a klávesnica áno. Po hodine záťaže teploty hliníka v okolí klávesnice dosahovali hodnoty až 54 stupňov Celsia (40 – 54). Ak sme niekde z týchto častí položili prst, dlho sme nevydržali kým to začalo poriadne páliť. Klávesnica a konkrétne tlačidlá AWSD, CTRL alebo medzerník boli najmenej horúce, 35 – 40 stupňov, no aj tak to dokázalo rušiť pri hraní.

ROG Zephyrus G14 pisanie na klavesnici

Inžiniersky kus má na svedomí aj tiché pískanie, či bzučanie, známe ako “coil whine”. Ide o veľmi tichý, no piskľavý zvuk, ktorý produkujú komponenty pod klávesnicou.

Konektivita a vstavané priestorové reproduktory

Pri konektivite sa Asus riadil minimalizmom. Nájdete tu HDMI 2.0b, 2x USB 3.2 porty typu A a 2x USB 3.2 porty typu C, ako aj kombinovaný 3,5 mm jack. Jeden z USB portov typu C má podporu DisplayPort, napájania a G-SYNC.

Príjemne prekvapili vstavané priestorové reproduktory s technológiou Smart Amp. Dolby Atmos tu výrazne prispieva k celkovému zážitku, či už pri hraní hier alebo sledovaní videí. Dva reproduktory nájdete v hornej časti pri touchpade a dva v spodnej časti notebooku pri nožičkách.

Nabíjanie a výdrž batérie

Stav nabitia batérie vám oznámia príslušné LED hneď nad klávesnicou. Výrobca sľubuje 10 hodín výdrže pri pozeraní videí a bežnej práci, o čosi menej pri hraní hier. Toto číslo potvrdzujeme v prípade bežnej práce, no pri hraní sme mali pocit, že notebook nabíjame pomerne často.

ROG Zephyrus G14 LED kontrolky

Verdikt ROG Zephyrus G14

Tento herný notebook ponúka skvelý výkon, prémiový vzhľad a robustnú konštrukciu. Medzi jeho silné stránky patria práve komponenty, vrátane dostatočne veľkého a rýchleho 1 TB SSD, 120 Hz displej, vstavané priestorové reproduktory s Dolby Atmos či softvér na hlbšie prispôsobenie a zmeny jeho charakteristiky. Napriek tomu, že je herný, všetky tieto vlastnosti tvoria slušný základ aj na prácu. Vzhľadom na to, že ide o inžiniersky kus, nepovažujeme spomínané chyby za vážne a predpokladáme, že dané problémy budú v produkčnej verzii vychytané.

Hodnotenie: 92%

Ocenenie TOP Produkt od TechGuru

Výhody:

  • Výkonné komponenty, ktoré zvládnu aj náročnejšie hry
  • Robustná kovová konštrukcia
  • Prémiový vzhľad a rôzne dizajnové prvky
  • Praktické rozmery
  • Príjemná klávesnica s bielym podsvietením
  • Pestrý 120 Hz displej
  • Rýchle 1 TB NVMe SSD
  • Softvér Armoury Crate na hlbšie prispôsobenie charakteristiky notebooku
  • Účinné chladenie komponentov
  • Vstavané priestorové reproduktory s Dolby Atmos

Nevýhody:

  • Tlačidlá, ktoré plnia inú funkciu, ako tvrdia ikony na nich
  • Citlivejší senzor odtlačku prsta
  • Horúca klávesnica a jej okolie pri hraní
  • Tiché bzučanie známe ako “coil whine”, ktoré produkujú komponenty

Parametre: AMD Ryzen 9 5900HS, 16 GB DDR4 RAM, NVIDIA GeForce RTX 3060 6 GB, 14″ IPS Full HD displej s frekvenciou 120 Hz, 1 TB NVMe 4.0 SSD, čítačka odtlačku prstov, podsvietená klávesnica, HDMI 2.0b, 2x USB 3.2 porty typu A, 2x USB 3.2 porty typu C (1x podpora DisplayPort, napájania a G-SYNC), kombinovaný 3,5 mm jack, Windows 10, 324 x 17,9 x 220 (mm), 1,7 kg

Cena: 1 750 € / 44 400

Notebook na recenziu poskytla spoločnosť Asus.

O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár