Ako rok pandémie ovplyvnil našu fyzickú aktivitu?

Ako rok pandémie ovplyvnil našu fyzickú aktivitu?

To, že rok pandémie významne ovplyvnil mnohé aspekty nášho života, vrátane fyzickej kondície, sme pocítili pravdepodobne všetci. Odpoveď na otázku, do akej miery mal pobyt doma za následok nadbytok našej telesnej hmotnosti, zisťovala spoločnosť Huawei, ktorá v spolupráci s agentúrou Ipsos o tejto téme uskutočnila európsky prieskum.

Výsledky ukázali, že hoci nám práca v pohodlí domova po viacerých stránkach vyhovuje, negatívny dopad mala nielen na naše celkové zdravie a psychickú pohodu, ale má na svedomí aj tých “pár kíl navyše”. Zhoršená fyzická kondícia obyvateľov bola jasným ukazovateľom vo všetkých desiatich skúmaných krajinách – Poľsku, Bulharsku, Česku, Rakúsku, Grécku, Chorvátsku, Maďarsku, Rumunsku, Srbsku a Turecku. Ako to dopadlo?

  • 38% respondentov pribralo na hmotnosti, v priemere to bol prírastok 7 kilogramov, 31% opýtaných sa začalo prejedať
  • 46% respondentov má v pláne schudnúť a 35% z nich si chce kúpiť zariadenie, ktoré im to uľahčí (napríklad smart hodinky)
  • 33% ľudí verí, že smart hodinky im pomôžu pri chudnutí či získaní kondície

Ako rok pandémie ovplyvnil našu fyzickú aktivitu?

Problém s nadváhou

Podľa výsledkov prieskumu Ipsos mali ľudia v posledných mesiacoch problém zostať fit. Dôvodov môže byť veľa, väčšina z nich je však viazaná na častejší pobyt doma a s tým spojenú nižšiu fyzickú aktivitu. Napríklad 57% respondentov trávilo viac času pri televízii, 30% muselo z dôvodu zavretých fitness centier prestať cvičiť a 31% sa začalo prejedať. Aj to môžu byť dôvody prečo v priemere 38% ľudí uviedlo, že sa ich hmotnosť zvýšila v priemere približne o 7 kg.


Prečítaj si tiež: Huawei Servis Festival: Predĺžená záruka a nová batéria pre váš smartfón


Ďalšími sprievodnými javmi, ktoré môžu mať veľký vplyv aj na kondíciu a hmotnosť ľudí, sú poruchy spánku a vysoká úroveň stresu. Podľa prieskumu pandemické obdobie najviac ovplyvnilo telesnú hmotnosť a kondíciu ľudí medzi 25 a 34 rokmi, pričom ešte väčší dopad mal na ženy v tejto vekovej kategórii.

Ako rok pandémie ovplyvnil našu fyzickú aktivitu?Priberanie na hmotnosti však nie je iba problémom vzhľadu, ale predovšetkým zdravia. Nadváha môže byť totiž zdrojom potenciálnych zdravotných problémov a vplyv má aj na duševnú stránku či naše sebavedomie.

Zo získaných dát vyplýva, že pandémia mala zásadné dopady aj na psychické zdravie. Až 43% opýtaných uviedlo, že počas pandémie pocítili zvýšenú hladinu stresu a tretine sa zhoršilo psychické zdravie. Medzi ďalšie negatívne vplyvy môžeme zaradiť únavu – jej zvýšenie pocítilo až 51% respondentov.

Ako rok pandémie ovplyvnil našu fyzickú aktivitu?

Ako teda schudnúť? 

Štúdia tiež ukázala, čo majú respondenti v pláne urobiť pre zlepšenie svojho fyzického zdravia. Z výsledkov prieskumu vyplynulo, že 63% respondentov z 10 krajín cítia, že potrebujú zlepšiť svoje fyzické zdravie, 46% má v pláne schudnúť a 35% z nich má v pláne si kúpiť zariadenie, ktoré im to uľahčí (napríklad smartfón či smart hodinky).


Nech ti neunikne: Huawei MatePad 11 je parádna náhrada notebooku – recenzia


Tretina ľudí verí, že smart hodinky alebo fitness náramky im budú nápomocné pri dosahovaní týchto cieľov. S výberom z viac než 100 tréningových režimov v hodinkách Huawei Watch 3 objavíte nové obľúbené cviky a tréningy, ktoré sú nielen zábavné, ale aj účinné. Chcete vyskúšať špeciálne disciplíny ako Kendo, brušný tanec alebo sepak takraw? S hodinkami Huawei to nie je žiadny problém, z dlhého zoznamu podporovaných športov a aktivít si vyberie naozaj každý. Všetky zdravotné údaje, ako napríklad srdcová frekvencia, spálené kalórie a ďalšie štatistiky o vašom tréningu môžete pritom jednoducho sledovať v prepojenej aplikácii Huawei Health.

So smart hodinkami od Huawei navyše získate kontrolu nad zdravotnými ukazovateľmi, ktoré majú vplyv na dlhodobé zdravie – napríklad poruchy spánku či zvýšená hladina stresu. Huawei Watch 3 ponúkajú inovatívne funkcie, ako je monitorovanie spánkového cyklu a sledovanie hladiny stresu, ktoré vám umožní ľahko a jednoducho mať pod kontrolou všetko, čo potrebujete.

Na produkty Huawei se môžete spoľahnúť

Za posledných pár mesiacov sa podľa prieskumu toho veľa zmenilo. Naše zdravie – či už fyzické alebo psychické – dostalo zabrať, zaslúži si teda našu zvýšenú pozornosť. Jedna vec však ostáva rovnaká – a pri monitorovaní zdravotného stavu ju rozhodne oceníte: výdrž batérie produktov od Huawei. Nezáleží na tom, či potrebujete smart hodinky, náramok alebo smartfón, na výbornú výdrž batérie Huawei sa môžete vždy spoľahnúť.

Aktuálnu ponuku smart hodiniek a fitness náramkov Huawei nájdete tu.

Zdroj: TS


Kam teraz? Skús si prečítať toto: Huawei Watch 3: veľký displej, množstvo funkcií a elegantný dizajn – recenzia


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár