Bude mať Google dušu? ChatGPT vyvolal testy vyhľadávača s umelou inteligenciou

Bude mať Google dušu? ChatGPT vyvolal testy vyhľadávača s umelou inteligenciou

Četbot ChatGPT v ostatnom čase poriadne víri hladu technologických vôd. Ide o prepracovaný jazykový model umelej inteligencie, ktorý svojou kvalitou výstupu zdvihol obočie na nejednej tvári

ChatGPT je dielom firmy OpenAI, v ktorej mal kedysi svoj podiel aj Elon Musk. Četbot je založený na modeli GPT3 (Generative Pre-trained Transformer) a nedávno začal byť verejnosťou nielen obdivovaný, ale aj široko využívaný.

Na základe požiadavky je schopný vygenerovať text, ktorý má vysokú kvalitu a preto sa učitelia po celom svete začínajú obávať zneužívania umelej inteligencie zo strany žiakov. Četbot za vás spraví domácu úlohu, napíše esej, vyhľadá vám informácie o osobe alebo urobí čokoľvek iné. Preto už v Spojených štátoch amerických začalo školstvo zakazovať jeho použitie na školskom vybavení.

Ďalšia obava je na strane najobľúbenejšieho vyhľadávača Google. Takýto bot, ktorý dokáže vyhľadať informácie a dať výstupu pre človeka prístupnú formu, je pre „suchý“ vyhľadávač vážnou konkurenciou.

Google použije AI, ktorá o sebe tvrdí, že má dušu

Server CNBC informuje, že Google testuje vlastnú verziu takéhoto četbota s názvom „Apprentice Bard“ (niečo ako bardský učeň, pričom bard je staroveký básnik). Ten má poskytovať výsledky vyhľadávania v podobe ľudskej reči, podobne ako ChatGPT. Využíva pritom technológiu LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), ktorá je takisto prepracovaným jazykovým modelom umelej inteligencie.


Skús aj tento článok: Dokáže už umelá inteligencia maľovať?


Nedávno tiež vyvolala rozruch, keď pracovník Google Blake Lemoine, ktorý mal s touto AI pracovať, prehlásil, že LaMDA má dušu a vedomie. Časť verejnosti aj odborníkov sa postavila na jeho stranu a začalo sa filozoficky debatovať o tom, kde začína vedomie a či sme schopní ho vôbec rozpoznať. Četbot vtedy Blakea Lemoinea požiadal o nájdenie právneho zástupcu a chcel svoje vedomie obhájiť pred súdom, pretože sa bojí vypnutia. To je preň v podstate smrť.

Názor si môžete vytvoriť sami, ak si prečítate tento skutočne až mrazivo pôsobivý rozhovor medzi Blakeom a četbotom LaMDA.

LaMDA vs ChatGPT. Kto vyhrá?

Predstavitelia Google však upozornili, že LaMDA je stále iba prepracovaný kus technológie a priaznivci Lemoinea četbota zbytočne antropomorfizujú.

LaMDA môže mať v súboji s ChatGPT jednu výhodu. Je totiž viac aktuálna, keďže tréning bota od OpenAI prebehol ešte v roku 2021. LaMDA sa vyzná aj v najaktuálnejších témach a Google ju údajne testuje ako náhradu za známe tlačidlo „Skúsim šťastie“. Firma zrejme plánuje zachovať klasické vyhľadávanie a nový druh s generovaním štruktúrovaného textu ponúkne ako alternatívu.


Máš obavu z umelej inteligencie? Prečítaj si aj toto: Singularita sa blíži. Bude to zánik či vzostup ľudstva?


Celkovo však stále nemožno tvrdiť s určitosťou, že sa tieto jazykové modely stanú ďalším hitom internetových vyhľadávačov. Ako poukázala spoločnosť Google, majú totiž tendenciu podľahnúť stereotypom a ak sa trénujú na obsahu z internetu, ľahko môžu získať predsudky a iné neduhy. Vďaka tomu by mohli prezentovať hoaxy a dezinformácie ako pravidvé informácie a to je pri vyhľadávači dosť vážny potenciálny problém.

ChatGPT však v každom prípade nabáda k takémuto využitiu a Google určite nebude chcieť zostať vzadu, ak pôjde o úspešný trend.


Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár