Sparky je robotický pes s umelou inteligenciou, ktorý má byť mäkký ako skutočný

Sparky je robotický pes s umelou inteligenciou, ktorý má byť mäkký ako skutočný

Robotický pes Sarky má softvér typu open-source, takže ho možno ľahko meniť a možno ho ovládať apkou v mobile

Čínska spoločnosť Hengbot odhalila svetu robota menom Sparky, ktorý by mal byť schopný veľmi verne napodobniť skutočné zviera. To hlavne vďaka muskuloskeletálnemu systému, o ktorom sa nám nepodarilo zistiť podrobnosti, no mal by napodobniť psa hlavne tým, že bude mäkký a teplý ako skutočný.

Ako presne to má v praxi vyzerať, nevieme, keďže na fotkách robot vyzerá ako výhradne kovový a nepôsobí vôbec mäkko. Zrejme ide hlavne o ukrytie káblov, motorov a ďalších súčiastok pod mäkký povrch, aby bol dotyk príjemný.

Čo Sparky dokáže?

Robotický pes Sparky zvládne skákať, behať a robiť triky, pričom jeho pohyb má byť nesmierne realistický a jemný. Vďaka zabudovanej umelej inteligencii dokáže poslúchať príkazy a jeho telo je modulárne. Takže nielen softvérová časť, ale aj tá fyzická sa môže v prípade potreby meniť či upgradovať.

Sparky je robotický pes s umelou inteligenciou, ktorý má byť mäkký ako skutočnýSamozrejmosťou je zabudovaná kamera a mikrofón, aby umelé zvieratko mohlo komunikovať so svojím okolím a majiteľom. Hengbot na svojom webe uvádza, že jednou z funkcií má byť emocionálna podpora rodiny, v ktorej bude umelý psík „žiť“.


Prečítaj si tiež: VIDEO: Motorola Rollable je telefón s vysúvacím displejom. Pozrite sa, ako môže vyzerať budúcnosť


Ako sme spomenuli už v úvode, robotický pes Sparky má open-source softvér, takže bude zrejme prístupný modifikáciám a jeho ovládanie je možné pomocou aplikácie v mobile.

Podľa výrobcu má Sparky zmazať rozdiely medzi technológiou a reálnym svetom. Robotický pes totiž nepotrebuje kŕmenie, venčenie ani veterinára. Na druhej strane však určite potrebuje časté nabíjanie, keďže jeho akumulátor mu údajne dáva energiu iba na 50 minút činnosti.

Takisto absencia potreby veterinára bude určite po čase nahradená potrebou servisného technika, takže aspoň, že to venčenie skutočne odpadáva…

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár