TEST: HONOR Magic5 Lite vydrží 3 dni nabitý a zažil aj nechcený crashtest

Honor Magic5 lite

Na testovanie smartfónu HONOR Magic5 Lite sme sa mimoriadne tešili. Objavovali sa totiž klebety o tom, že vydrží dva a až štyri dni bez nabíjania, čo by bolo v dnešnom svete nevídané. Spoiler: Potvrdilo sa to!

Elegantný dizajn a edge displej

HONOR Magic5 Lite je telefón, ktorý vybočuje z radu viacerými spôsobmi. Už keď ho prvýkrát uchopíte, zistíte, že má 6,67″ OLED displej typu edge, takže je na bokoch jemne zaoblený a využíva svoju zobrazovaciu plochu na úplné maximum (93%).

Netreba sa toho báť.

Výrobca to zariadil tak, aby ste si po okrajoch omylom nestláčali ovládacie prvky na displeji, neodpálili jadrové rakety alebo – čo by bolo najhoršie – omylom nerolovali Facebook.

Nič také sa deje, stará sa o to umelá inteligencia, ktorá dotyky vyhodnocuje.

Model je nesmierne tenký (7,9 mm) a ľahký (príjemných 175 g). Je však dostatočne veľký, takže sa nedá povedať, že by sa pre také jemné a tenké telo ťažšie držal, skôr to je veľmi pohodlné a návykové.

Kruh s objektívmi fotoaparátu v zadnej časti trochu vystupuje nad konštrukciu telefónu. Niekomu sa tento kruhový dizajn môže páčiť, niekomu nie. My proti nemu nič nemáme a pekne sa snúbi s perleťovou smaragdovozelenou farbou, v ktorej sme ho testovali.

Ide o dizajn, pri ktorom sa vás pravdepodobne viacero ľudí spýta „Čo to máš?“.

Ovládanie gestami a parametre

Už sme použili slovo návykový a použijeme ho znova. Magic5 Lite nás totiž prekvapil aj na poli, na ktorom by sme to absolútne nečakali – v oblasti ovládania. Ovládanie bez klasických androiďáckych tlačidiel posúvaním prsta od ľavého, pravého či spodného okraja edge displeja je super. Okamžite sme si naň zvykli a po návrate k vlastnému telefónu sme ho zbytočne takto hladkali 🙂

Super je tiež to, že sa tento spôsob ovládania spája s rýchlymi reakciami procesora Snapdragon 695 a 120-hertzovým plynulým displejom. Vďaka tomu máte pripoužívaní pocit vysokej dynamiky a pohodlia zároveň.

O dostatok pamäte na prevádzkovanie apiek sa stará RAM s kapacitou 6 GB a úložisko je na úrovni 128 GB. Ide o rozumné minimum dnešnej doby a nemáme k tomu žiadne pripomienky. Keby sa niekomu RAMka málila (asi ťažko), je tu dnes už klasická možnosť využiť časť úložiska na zvýšenie jej kapacity.

Foťák je dobrý, ale…

Hlavný fotoaparát modelu HONOR Magic5 Lite má dva aspekty. V prvom rade treba povedať, že ak dostane šancu, dokáže vyrobiť veľmi pekné zábery hlavne vďaka umelej inteligencii, ktorá mení parametre snímania v reálnom čase.

Počas dňa sú snímky kvalitné a vďaka 64 MP rozlíšeniu sú aj detaily ostré.

Snímky vytvorené pomocou HONOR Magic5 Lite:

Druhý aspekt je potreba lepšieho presvetlenia scény. Pokiaľ ide o fotenie v šere alebo také, kde je silné protisvetlo, občas vám vyjdú nie celkom zaostrené snímky.

Takisto nás prekvapilo, že maximum nakrúcaného videa je rozlíšenie FullHD pri frekvencii 30 fps. To je na dnešnú dobu málo a aj keď ide o model Lite, minimálne 60 fps by malo byť v súčasnosti samozrejmosťou.

Nechcený crashtest

Počas testovania došlo aj k nehode, vďaka ktorej sme zistili, že ochranná fólia, s ktorou Magic5 Lite prichádza od výroby, je až neuveriteľné odolná. Pri skladaní herného kresla Endorfy (konkrétny model zatiaľ nesmieme menovať pre embargo, ešte nie je na trhu) došlo k nárazu kovovej časti operadla na ruky priamo do displeja nášho milého Honoru…

Tie bublinky vznikli, keď sme kontrolovali, či rana nepoškodila displej. Podstatný je “sekanec” v strede

Po prekonaní úvodného šoku, vzájomnom kriesení a odlepení ochrannej fólie sme zistili, že displej je absolútne nepoškodený aj po netlmenom, prudkom, plnom náraze ostrého kovu z asi 30- až 40-centimetrovej výšky.

Klobúk dole, Honor! Túto fóliu si dáme na auto!

Čo vás bude najviac zaujímať – 3 dni výdrže na 1 nabitie

Po všetkých týchto príjemných prekvapeniach prišlo to najlepšie. Asi nám dáte za pravdu, že dnešné telefóny prosto vydržia asi deň, v lepšom prípade deň a pol. HONOR Magic5 Lite nám vydržal na jedno nabitie neuveriteľných dva a pol dňa skutočne náročnej prevádzky.

Testovanie zahŕňalo prehliadanie sociálnych sietí, počúvanie hudby cez Spotify, hranie hier, fotografovanie a obligátne telefonovanie. Nič ho nezlomilo, ani automatické nastavovanie jasu a ukazovateľ percenta nabitia klesal pomaly ako slimák.

Je jasné, že keby sme používali šetriaci režim, znížili jas, telefón by sme natoľko nezaťažovali a snažili by sme sa o úsporu energie, nepochybne by vydržal aj tri dni a viac. Na internete sa šušká aj o štyroch dňoch a my veríme, že to môže byť reálne dosiahnuteľné, ale len v prípade, ak ho nebudete takmer vôbec zaťažovať.

My sme chceli vidieť, čo to dokáže jeho 5 100 mAh batéria, ak ho nebudeme šetriť, ale normálne používať ako vlastný.

Honor Magic5 lite

Čo sa týka nabíjania, odporúča sa 66 W nabíjačka, ktorá, žiaľ, nie je súčasťou balenia. My sme použili tú z modelu Magic4 Lite a telefón sa nabil približne za hodinu a 10 minút, čo nie je oslnivé, ale môže byť.

Verdikt HONOR Magic5 Lite

Aby sme popísali Magic5 Lite, použijeme tieto prídavné mená: tenký, ľahký, elegantný, odolný, svižný, energeticky mimoriadne úsporný a poriadne návykový. Vieme si ho predstaviť v ruke tínedžera, ktorý fičí na sociálnych sieťach, ale aj v rukách manažéra, ktorý sa nepotrebuje každú chvíľu stresovať nutnosťou nabíjať. HONOR odviedol vynikajúcu prácu a jediná slabina, ktorú sme odhalili, sú menej ostré fotky v šere a pri pohybujúcich sa objektoch. Pomer ceny a úžitku je tu úplne jednoznačne výborný a dávame palec hore.

Hodnotenie: 94%

Ocenenie TOP Produkt

Ocenenie udeľujeme hlavne za gigantickú výdrž batérie

Výhody:

  • elegantný dizajn a príťažlivé farebné vyhotovenia
  • svižný chod vďaka výkonu a ovládacím gestám
  • tenké a ľahké telo
  • dobrý foťák vďaka AI
  • neuveriteľná výdrž batérie
  • kvalitný 120 Hz OLED edge displej

Nevýhody:

  • fotky v šere a pri pohybe objektu nie sú vždy ostré
  • nutnosť dokúpiť nabíjačku
  • video iba FHD 30 fps

Cena: 399 € / 9 490

Smartfón HONOR Magic5 Lite na test poskytla spoločnosť HONOR.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár