22. apríl je Deň Zeme. Upgraduj svoj notebook!

Počuli ste už o dôležitom sviatku, ktorý sa každoročne koná 22. apríla na celom svete, aby upozornil na potrebu chrániť našu planétu pred znečistením, klimatickou zmenou a stratou biodiverzity? Deň Zeme je najväčším environmentálnym podujatím, do ktorého sa každoročne zapojí viac ako miliarda ľudí

Deň Zeme má dlhú a bohatú históriu. Prvýkrát bol oslávený pred viac ako päťdesiatimi rokmi v Spojených štátoch. Jeho iniciátorom bol v roku 1970 environmentálny aktivista a americký senátor z Wisconsinu Gaylord Nelson, s výraznou podporou amerických študentov.

V tom istom roku si začala pripomínať Deň zeme aj Organizácia Spojených národov (OSN), ktorá zvolila ako dátum 21. marca – deň jarnej rovnodennosti. Pôvodne šlo o reakciu na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia spôsobené priemyselnou revolúciou, vojnou vo Vietname a nezodpovednou spotrebou a až do roku 1990 bol tento sviatok vnímaný prevažne ako „americký“.

Až v roku 1990 došlo vďaka OSN k zjednoteniu rôznych iniciatív po celom svete a Deň Zeme sa presunul na 22. apríla. Sviatok sa stal skutočne medzinárodným a každý rok sa do akcií zapájalo viac a viac ľudí po celom svete.


Prečítaj si tiež: Výbuch Muskovej Starship pri teste bol úmyselný


Dnes je to globálna udalosť, ktorá si kladie za cieľ zvyšovať povedomie o klimatických zmenách, globalizácii, ochrane prírody a zdravej životospráve. V tento deň sa konajú akcie a podujatia, ktoré majú za cieľ ochranu prírody a zlepšenie životného prostredia, ako sú napr. ekologické čistenie miest, zveľaďovanie zelene, organizovanie procesov zameraných na recykláciu a podobne.

Téma pre rok 2023: „Investujme do našej planéty“

Táto téma nás vyzýva k väčšej zodpovednosti za stav našej planéty. Musíme ešte viac investovať do obnoviteľných zdrojov, recyklácie odpadu, ochrany biodiverzity, znižovania emisií skleníkových plynov a podpory environmentálnej výchovy a osvety.

Deň Zeme

Do programu sa môžete zapojiť rôznymi spôsobmi. Prispieť k ochrane Zeme môžete prostredníctvom rôznych dobrovoľníckych aktivít, ktoré sa konajú na celom území, no môžete si zorganizovať aj svoju vlastnú akciu s rodinou alebo priateľmi. Môžete poupratovať okolie svojho domu, alebo si urobiť výlet do prírody a zoberať so sebou vrece, do ktorého pozbierate drobný odpad, ktorý nájdete cestou a podobne.


Bude ťa zaujímať: 29-ročný muž pobodal 11-ročného chlapca, ktorý ho nazval NPC


V aktivitách, ktoré si pripomenieme 22. apríla by sme však mali pokračovať počas celého roka, pretože ide o naše životné prostredie, náš vzduch, ktorý dýchame, našu vodu, ktorú pijeme a prostredie, ktoré udržuje v rovnováhe prírodu a tým aj život na zemi.

Upgrade – cesta k zdravšej ekonomike

Udržateľnosť je kľúčovým pojmom súčasnosti vo svete, ktorý čelí rastúcim environmentálnym problémom. Je to dlhodobá stratégia, ktorá sa snaží udržiavať ekologickú, ekonomickú a sociálnu rovnováhu. Jednou z oblastí, v ktorej môžeme dosiahnuť udržateľnosť, je správa elektronických zariadení.

Áno, pomôcť planéte môžete napríklad aj tým, že nebudete zbytočne investovať do novej techniky, keď je tá stará ešte vyhovujúca. Napríklad také mobily alebo notebooky. Pred tromi rokmi počas pandémie veľa firiem nakúpilo zamestnancom nové počítače, aby mohli pracovať z domu. Ich životný cyklus sú obvykle 3 roky a ako dôvod na výmenu sa uvádza nedostatočná výdrž batérie, alebo slabý výkon.

Tieto problémy je pritom možné riešiť jednoduchou výmenou niekoľkých komponentov a za nepatrný zlomok ceny môžete notebook používať ďalšie 2-3 roky, kým bude naozaj technicky zastaraný, aby jeho výmena dávala väčší zmysel. Stačí dokúpiť novú batériu za niekoľko desiatok eur, aby mal trojročný notebook výdrž ako nový. Stačí upgradovať pamäť, príp. vymeniť disk za väčší, často výkonnejší, aby ste získali výkon, ktorý potrebujete.


Zaujímavé: TEST: Lenovo Yoga Slim 7i Pro X. Jeden a pol kilový notebook s RTX 3050


A aktuálne je na to ten najvhodnejší čas, pretože tieto komponenty sú cenovo naozaj veľmi nízko (napr. dvojica DDR4 modulov pre notebooky Kingston Fury s kapacitou 16 GB stojí menej ako 40€ a za jeden z najvýkonnejších terabajtových NVMe diskov Kingston KC3000  zaplatíte menej ako 80€ v koncových cenách s DPH).

Žiaľ nie každý notebook je možné upgradovať, pretože niektorí výrobcovia integrovali kľúčové komponenty priamo fyzicky na základnú dosku bez možnosti ich výmeny, ale vo všeobecnosti môžeme povedať, že aj staršie počítače majú väčšinou stále dostačujúci výkon pre dnešné aplikácie.

Výnimkou sú možno len grafické stanice alebo hráčske počítače, kde však môžete upgradovať okrem výkonnejších a väčších RAM a SSD diskov aj grafickú kartu alebo procesor a dodať im tak potrebný výkon pre náročné grafické aplikácie.

Deň Zeme upozorňuje na EKO riešenie

Upgrade nie je len zodpovedným správaním sa voči životnému prostrediu, ale aj ekonomicky výhodným krokom. Upgrade má zmysel aj u serverov, kde je možné opäť výmenou niekoľkých komponentov za zlomok ceny nových zvýšiť výkon, či kapacitu tých aktuálnych. Tým, že predĺžite technike životnosť o pár rokov ušetríte nemalé finančné prostriedky.


V tomto článku sa dozvieš o upgrade staršieho notebooku viac: Výmena HDD za SSD: Ako zrýchliť notebook – TechGuru radí


Upgrade je skrátka EKOnomický, ale najmä EKOlogický. Je to jedna z ciest ako môžete priamo a pritom veľmi jednoducho pomôcť našej planéte.

#KingstonIsWithYou

Zdroj: TS

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár