Prečo gramofóny a vinylové platne prišli znova do módy?

Prečo gramofóny a vinylové platne znova prišli do módy?

Možno ste si všimli, že napriek moderným technológiám sa spoločnosť plynulo vracia k podpore zdanlivo zastaranej technológie. Gramofóny a vinylové platne sú späť. Čo za tým je?

Nedeje sa to iba v USA, no ako spoľahlivý ukazovateľ rastúcej popularity môže poslúžiť informácia, že v roku 2022 v Spojených štátoch amerických narástol predaj vinylových platní medziročne o 20%. Podľa serveru Fortune ide o predaje v objeme 1,2 miliardy dolárov a prvýkrát od roku 1988 tak platne prevýšili predaje CD.

Čo však za tým stojí? Nedalo by sa očakávať, že v súčasnosti už budeme dáta chcieť ukladať na miniatúrne pamäťové kryštály či do cloudov? Isteže, je tu však niekoľko dôvodov, pre ktoré sa spoločnosť oblúkom vracia k staršej technológii.

Kvalitnejší zvuk

Hudobným fajnšmekrom asi netreba pripomínať, že najlepšiu kvalitu zvuku dosahujú elektrónkové zariadenia, ktoré sú síce archaické, ale špičkový zvuk im prosto nemožno uprieť.

Tranzistory a integrované obvody si svoje miesto v popredných profi nahrávacích štúdiách akosi nechcú nájsť a podobne sú na tom aj gramofóny.

Ak nejde o nejaký šmejd z tržnice za pár eur, gramofón dokáže vylúdiť skutočne vysokokvalitný zvukový prejav.


Prečítaj si tiež: Výbuch Muskovej Starship pri teste bol úmyselný


Digitálne systémy trpia stratovosťou kvality záznamu v prospech úložných kapacít zariadení a šírky prenosového pásma streamovacích služieb ako je Spotify či iTunes. To pri analógovom zápise na platne nehrozí a tak nad digitálom vedie. Aj keď určite možno polemizovať nad tým, že bezstratové formáty existujú tiež v digitálnom svete.

Prečo gramofóny a vinylové platne znova prišli do módy?

Vinylové platne majú štýl a hodnotu

Podľa štatistík si vinylové platne kupujú v súčasnosti hlavne mileniáli, čo sa môže zdať prekvapivé, keďže LP (long play, čiže dlhohrajúce) platne už počas ich detstva dokonávali a nastupovala skôr éra digitálnych kompaktných diskov a MP3 prehrávačov.

Ide však o  – pravdepodobne od rodičov – prenesený pocit čohosi hodnotného, čo prežije desaťročia a má svoj unikátny štýl. Nejde len o akýsi hipsterský efekt. Vinylové platne skutočne vedia poskytnúť kvalitu zvuku, zberateľskú hodnotu a dlhodobú životnosť.


Toto sa ťažko komentuje: 29-ročný muž pobodal 11-ročného chlapca, ktorý ho nazval NPC


Tá sa pri nástupe CD na scénu odhadovala veľmi štedro, niektoré odhady predpovedali až 100 rokov. No čas ukázal, že kompaktné disky nemajú ani zďaleka takú životnosť, ako sa očakávalo. Najmä tie napálené, ktorých je dnes nezanedbateľné množstvo. Sú náročné na kvalitu skladovania a dĺžka ich „prežitia“ výrazne závisí od použitých výrobných materiálov.

Vyššia odolnosť

V neposlednom rade je tu malá zraniteľnosť. Vinylové platne síce možno poškriabať, no je to ťažšie, ako poškriabať CD. V tomto prípade je to ale tak trochu remíza, keďže opravné algoritmy si dokážu jednotky a nuly v poškriabanom mieste na CD „domyslieť“.

Ak ste niekedy boli svedkami toho, čo to urobí, keď je poškriabaná vinylová platňa, asi viete, že prehrávacia ihla gramofónu začne preskakovať a brutálna hitovka Roba Kazíka či inej hollywoodskej hviezdy začne opakovať jeden moment dokola.

Takže platňu je o čosi ťažšie poškriabať, ale ak už sa to stane, následky sú horšie.

LP platne sú však pomerne slušne odolné voči mechanickému ohýbaniu. Do určitej miery sa pružne zohnú (CD nie sú také pružné) a vrátia sa späť do svojho tvaru. Ak to preženiete, zlomia sa, takže to netreba skúšať, no všeobecná odolnosť určite patrí medzi ich výhody.


Nech ti neunikne: Smart okuliare rizzGPT založené na GPT-4 vám našepkajú čo povedať na rande


Podpora zo strany interpretov

Rastúcej popularity gramofónov a vinylových platní sa chytili aj najpopulárnejší svetoví interpreti. Takže si môžete kúpiť platňu nielen od Pink Floyd či Rolling Stones, ale hoci aj od Taylor Swift.

Ak si spočítate všetky plusy a pridáte k tomu ten slovami neopísateľný pocit, keď v obchode objavíte platňu, ktorú dlho hľadáte a po kúpe ju fyzicky vlastníte, výsledok je jasný. Iste, rovnaký pocit vám dokáže poskytnúť aj hudobné CD, no vinylové platne „to robia“ akosi inak, možno vďaka svojmu retro štýlu. Streamovacie služby v tomto smere jasne ťahajú za kratší koniec. Playlist si nechytíte do ruky.

Zdá sa, že ani vysoká cena špičkových gramofónov, ktorá sa môže vyšplhať až na úroveň niekoľkých desiatok tisíc eur, ľudí nezastaví a vinylové platne budú milovať navždy.

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár