Tesla vypustená do vesmíru sa môže zraziť so Zemou

Tesla vypustená do vesmíru sa môže v budúcnosti zraziť so Zemou

Tesla Roadster, ktorú spoločnosť SpaceX v roku 2018 vypustila do vesmíru, by sa mohla v budúcnosti zraziť so Zemou

Podľa štúdie z roku 2018 existuje 22 % pravdepodobnosť, že sa Tesla v priebehu nasledujúcich 15 miliónov rokov zrazí so Zemou. Najbližšie k našej planéte sa v bližšej budúcnosti priblíži v roku 2047.

Objekt by mal zhorieť v atmosfére bez toho, aby spôsobil väčšie škody, alebo budeme mať lepšie prostriedky na jeho odklonenie.
Tesla Roadster momentálne obieha okolo Slnka na obežnej dráhe, ktorá križuje dráhu Marsu. Neočakáva sa, že by vykonala ďalšie korekcie kurzu.


Ďalšia zaujímavá správa: NASA plánuje vybudovať na Mesiaci železnicu FLOAT


Vozidlo, ktoré predtým patrilo samotnému Elonovi Muskovi, bolo použité ako hmotnostný simulátor pre raketu Falcon Heavy a nemalo na palube žiadne vedecké prístroje okrem troch kamier, ktoré po štarte niekoľko hodín vysielali živé video späť na Zem.

Panák, ktorý bude v Tesle sedieť pravdepodobne milióny rokov, dostal meno Starman

Vedci však upozorňujú, že obežná dráha Roadsteru je chaotická a ťažko predvídateľná, najmä v dlhodobom horizonte.


Hoď očkom aj na toto: Naštvaná Scarlett Johanssonová zvažuje žalobu proti OpenAI


Podľa štúdie má Tesla Roadster veľa podobností s asteroidmi blízkymi Zemi (NEA), ktoré sa chaoticky pohybujú vnútornou slnečnou sústavou prostredníctvom opakovaných blízkych stretnutí s terestriálnymi planétami.

Kde sa práve teraz Tesla Roadster a v nej sediaci panák Starman nachádzajú, si môžete pozrieť na stránke whereisroadster.com.

V čase vypustenia Roadsteru do vesmíru sa žartovalo, že Starman možno nie je iba obyčajný panák, ale zamestnanec Elona Muska, ktorý ho naštval, tak ho takto potrestal. Ide, pochopiteľne, o vtip 🙂

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár