Naštvaná Scarlett Johanssonová zvažuje žalobu proti OpenAI

Scarlett Johanssonová zvažuje žalobu proti OpenAI kvôli hlasu ChatGPT, ktorý jej je príliš podobný

Herečka Scarlett Johanssonová zvažuje žalobu proti spoločnosti OpenAI za vytvorenie hlasovej asistentky Sky, ktorá znie ako jej hlas vo filme Ona z roku 2013

Johanssonová tvrdí, že OpenAI ju oslovila s ponukou nahovoriť hlas asistentky pre ChatGPT, a keď odmietla, spoločnosť pokračovala vo vývoji podobného hlasu. Netají sa tým, že keď daný hlas počula, nahnevalo ju to.

Právni experti sa domnievajú, že Johanssonová má jasný nárok obrátiť sa na súd, ak sa rozhodne firmu žalovať. Poukazujú na množstvo minulých prípadov, napríklad speváčky Bette Midlerovej, ktorá vyhrala žalobu proti spoločnosti Ford za reklamu imitujúcu jej hlas. Situácia s Johanssonovou a OpenAI sa nápadne podobá na tento predchádzajúci prípad.


Hoď očkom aj sem: Sheldon bude spokojný. Vedci vyvinuli detektor sarkazmu


OpenAI tvrdí, že nepoužila skutočný hlas Johanssonovej, ale hlas inej herečky. To by mohlo stačiť na odvrátenie nároku na porušenie autorských práv, no nie na ochranu pred zákonom o práve na publicitu, ktorý zakazuje neoprávnené použitie hlasu osoby na komerčné účely.

Johanssonová zrejme robí narážky aj na veľkosť výbavy Sama Altmana (Ale nie naozaj! Aby nežaloval niekto aj nás…)

Sam Altman, generálny riaditeľ OpenAI, reagoval na vyhlásenie Johanssonovej tvrdením, že spoločnosť obsadila hlasovú herečku pre hlas Sky pred akýmkoľvek kontaktovaním Johanssonovej, a ospravedlnil sa za nedostatočnú komunikáciu. Altman tiež poprel, že by hlas Sky bol imitáciou hlasu Johanssonovej.


Súvisiaci článok: ChatGPT má nové jadro. GPT-4o zvládne text, reč aj video


Situácia s Johanssonovou je významným príkladom toho, čo sa môže pokaziť v ére deepfake a AI, ktorú žijeme. Existujúce zákony môžu chrániť imidž alebo dokonca hlas osoby, ale nemusia sa vzťahovať na niektoré úkony, ktoré je možné vykonávať s AI.

Niektorí zákonodarcovia v USA pracujú na návrhoch na riešenie tohto problému, ale skupiny na ochranu digitálnych práv a akademici varovali, že legislatíva nie je ani zďaleka dokonalá.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár