Tesla predstavila samoriadiaci taxík Cybercab, autobus Robovan a robota Optimus

Tesla predstavila Cybercab: autonómne taxi za menej ako 30 000 dolárov

Spoločnosť Tesla na podujatí We, Robot odhalila svoj dlho očakávaný Cybercab, ktorý sa trochu podobá na dvojmiestny Cybertruck. Okrem toho sa prezentácie dočkal aj samoriadiaci autobus Robovan a verejnosti už známy robot Optimus

Elon Musk, generálny riaditeľ spoločnosti Tesla, potešil svojich fanúšikov predstavením 20 prototypov tohto autonómneho vozidla. Miliardár zopakoval svoje predchádzajúce tvrdenia, že cena autonómnej dopravy bude taká nízka, že sa bude podobať na individuálnu a hromadnú dopravu. Verí, že priemerné prevádzkové náklady Cybercabu budú časom okolo 0,20 dolára na míľu (zhruba 0,12 eura na kilometer, teda 3 Kč/km).

Známy vizionár tiež oznámil, že Tesla plánuje spustiť v Texase a Kalifornii v budúcom roku samojazdný systém Full Self-Driving (FSD) pre modely 3 a Y. Uvedomuje si, že je často príliš optimistický, pokiaľ ide o časové harmonogramy, no očakáva, že výroba Cybercabu sa začne do roku 2026 alebo najneskôr do roku 2027. Fanúšikovia na podujatí We, Robot mali možnosť vyskúšať si Cybercaby na vlastnej koži. Na pozemku štúdia Warner Bros. Discovery jazdilo 20 vozidiel úplne bez dozoru.

Tesla predstavila Cybercab: autonómne taxi za menej ako 30 000 dolárov
V areáli jazdilo 20 samoriadiacich taxíkov Tesla Cybercab.

Mrkni sa aj na toto: Zaujímavý objav: Bežný liek by mohol byť elixír mladosti


Robotaxi nemá klasickú nabíjaciu zásuvku, ale využíva indukčné nabíjanie, čo je druh bezdrôtového nabíjania. Spoločnosť Tesla na podujatí prekvapila aj predstavením Robovanu, elegantne vyzerajúceho autonómneho autobusu, ktorý môže prepraviť až 20 ľudí alebo náklad. Pre toto vozidlo však nebol stanovený žiadny časový harmonogram.


Zaujímavé: Intel prišiel o miliardy, PlayStation 6 bude mať čip AMD


Samoriadiaci Tesla Robovan pojme 20 pasažierov.

Musk predstavil aj približne tucet humanoidných robotov Optimus a podelil sa o svoju víziu budúcnosti, v ktorej budú roboty slúžiť ako priatelia a pomocníci za cenu okolo 20 000 až 30 000 dolárov.

Roboti Tesla Optimus sa predviedli tancom.

Tesla pôvodne plánovala predstaviť robotaxi Cybercab už v auguste (srpen), ale odhalenie odložila po tom, čo Musk požiadal o dôležitú zmenu dizajnu prednej časti. Predstavenie robotaxi je súčasťou snahy automobilky o maximálne využitie autonómneho riadenia.

Muskova vízia budúcnosti samojazdiacich vozidiel je však v hre už roky a je jedným z hlavných dôvodov, prečo investori nevnímajú akcie spoločnosti Tesla ako akcie automobilky, ale ako akcie technologickej spoločnosti.

Tesla predstavila Cybercab: autonómne taxi za menej ako 30 000 dolárov
Na CyberCabe sa odviezol aj samotný Elon Musk.

Cybercab predstavuje jednu polovicu podnikateľského konceptu, ktorý Musk predstavil už v roku 2019.


Prečítaj si tiež: Slovenská hra Sociopat pripomína Postal


Automobilka chce prevádzkovať vlastnú flotilu robotaxi v rámci aplikácie Tesla, ktorej existenciu naznačila počas konferenčného hovoru s investormi v prvom štvrťroku. Druhá polovica stratégie sa podobá na Uber alebo Airbnb, kde by majitelia vozidiel Tesla mohli pridať svoje vozidlá do aplikácie Tesla a zarábať peniaze, keď svoje autá nepoužívajú. Tesla by si z príjmu brala 25 % až 30 %.

Celú prezentáciu si môžete pozrieť vo videu:

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár