Genesis Cobalt 300 recenzia – kompletná výbava pre hráča

Genesis Cobalt 300 celá sada

Čo si budeme hovoriť. Výbava hráča vie byť veľmi drahá záležitosť. Ak neinvestujete veľa, nedostanete dobrú kvalitu. Nemôže to byť aj inak? Spoločnosť Genesis nám sadou Cobalt 300 ukázala, že to vôbec nemusí byť pravda.

V balení sa nachádza kombinácia klávesnice, myši, podložky a headsetu. Takže sa hodí hlavne ak vybavujete nové PC, alebo plánujete kompletnú výmenu starších periférií.

Klávesnica

Keď sa pozriete na klávesnicu zo sady, zrejme skonštatujete, že patrí k väčším kúskom a pôsobí drahším dojmom, než v skutočnosti je. Mimochodom, čosi podobné možno povedať aj o ostatných zariadeniach zo sady Cobalt 300. Konkrétne dizajn klávesnice je čosi medzi serióznosťou a dynamikou. Ladí so slúchadlami a myšou matnou protišmykovou povrchovou úpravou. Na prvý pohľad tiež poteší priestor na podopretie zápästí.

Genesis Cobalt 300 klávesnica podložka

Čo sa týka možností a funkcií, nenájdete tu nič nadbytočné. Prepínanie funkcií na horných klávesoch sa uskutočňuje pomocou klávesu Fn.

Týka sa to napríklad systémovej hlasitosti či spúšťania webového prehliadača a mailového klienta. Nechýba ani blokovanie klávesu Windows, no najviac asi poteší podsvietenie. Je trojfarebné s nastaviteľnou intenzitou.

Môžete si ho teda prispôsobiť momentálnej potrebe, ktorá môže závisieť napríklad na type spustenej hry a množstve svetla v miestnosti. Oceňujeme slovenské popisy klávesov a relatívne tichý chod (ide o membránový typ). Na druhej strane nás trošku sklamalo, že treba na klávesy vyvíjať o čosi silnejší tlak, ako je bežné. Na to sa však dá rýchlo zvyknúť. Keby ste hľadali anti-ghosting, nájdete ho. Síce nie celoplošný, ale týka sa najčastejšie používaných devätnástich klávesov.

Veľmi dobre sú na tom protišmykové podložky. Klávesnica aj pri silnejšom zatlačení pevne drží svoju pozíciu na stole a nepohne sa. Konštrukcii nechýbajú odtokové kanály na odvedenie tekutiny, ktorou by ste ju mohli nechtiac poliať, a to je rozhodne výhoda.

Myš s podložkou

V sade nájdete myš, ktorá je ladená do tmavosivej až čiernej farby a jej povrch je pogumovaný. Nie je veľmi drsný, no v ruke sa nešmýka. Klzáky sú tri, sú pomerne rozmerné a mohli by byť o malú kvapku viac hladké. Podložka ich trochu brzdí, aj keď celkovo si rozumejú v podstate dobre. Jej hrúbka je akurátna, použitý motív pôsobí seriózne a obšívka okrajov by mala zabezpečiť dlhšiu životnosť. Pri podložkách sú totiž okraje najzraniteľnejšie.

Za kolieskom, ktoré je príjemne tiché sa nachádza tlačidlo na zmenu rozlíšenia senzora. Má päť stupňov a pracuje do 3200 dpi. To vám bude stačiť aj na monitory slušných rozmerov. Pri teste sme napríklad skúšali tretí stupeň (2500 dpi) a 27“ FHD monitor. Nenastal žiadny problém a vyššie stupne by určite postačili aj na väčšie uhlopriečky a rozlíšenia. Musíme pochváliť praktickú funkciu podsvieteného loga v zadnej časti myši, ktorú nemajú všetky herné myši. Pri zmene rozlíšenia senzora mení logo farby, takže budete vedieť, akú citlivosť máte aktuálne zvolenú. Síce sa to zobrazuje aj na monitore, no takto to funguje aj bez softvéru. Ak si zapamätáte, ktorá farba vám v ktorej hre vyhovuje, značne to uľahčuje proces nastavovania.

Na ľavej strane myši sú dve programovateľné tlačidlá, ktorých stláčanie výrobca prisúdil palcu pravej ruky. Ak ste ľavoruký hráč, symetrické tvarovanie myši vám síce bude vyhovovať, no poloha tlačidiel bude sedieť k polohe vášho malíčka. Kábel je dostatočne dlhý a nechýba mu ochranné opletenie, takže by mal mať dlhú životnosť. Tlačidlá myši sú pomerne hlučné, no koliesko je zas naopak relatívne tiché.

Zo stránky výrobcu si možno stiahnuť šikovný softvér, ktorý by ste čakali skôr od drahších modelov. Umožňuje meniť významy tlačidiel, zmeny parametrov snímača, rýchlosť scrollovania a niekoľko ďalších parametrov. Okrem toho umožňuje vytvoriť až päť konfiguračných profilov, makrá a môžete si tiež ľubovoľne nastavovať spomínané RGB podsvietenie. Za tento softvér výrobcovi tlieskame.

Headset

Slúchadlá, ktoré sú súčasťou Cobalt 300 majú plastovú konštrukciu. Bezprostredná nevýhoda to nie je, no pokiaľ mostík nie je spevnený kovom, potenciál životnosti zariadenia je o čosi znížený. Na druhej strane je vďaka tomu nízka aj celková hmotnosť. Dizajn pôsobí dynamicky a oživujú ho podsvietené motívy, ktoré plynulo menia farbu.

Výplň mostíka, ktorá sa bude dotýkať vašej hlavy je príjemne mäkká. O náušníkoch však nemôžeme tvrdiť to isté. Výplň pod koženkou nie je veľmi mäkká a celkový komfort headsetu je vďaka tomu iba priemerný. Poteší mikrofón, ktorý síce nie je odnímateľný, no aspoň sa vám nestratí (hej, stáva sa to) a je dobre ohýbateľný.

Na zadnej strane ľavého náušníka nájdete koliesko na nastavovanie hlasitosti, ktoré funguje dobre. Kábel je dostatočne dlhý, chráni ho opletenie a zaujímavé je, že koncovky headsetu sú dvojaké. Okrem koncoviek jack 3,5 mm tu nájdete tiež USB. Koncovky slúchadiel a mikrofónu sú pritom oddelené, takže sa pripojíte aj k zariadeniam, ktoré majú rovnako rozdelené porty.

Genesis Cobalt 300 headset 07

Zvuková charakteristika je asi najväčšia výhoda slúchadiel. Majú nečakane kvalitný zvuk a dobré vykreslenie frekvenčných pásiem. Basová časť zvukového spektra je trochu tvrdá a zvýraznená. Pri hernom headsete je to však v poriadku a je to častý jav. Páči sa nám, že sme tu našli dostatočne ostré výšky a reprodukcia je čistá. Ani pri pomerne vysokej hlasitosti sa netreba obávať skreslenia zvuku. Slúchadlá si poradia dobre.

Genesis Cobalt 300 headset 08

Verdikt Genesis Cobalt 300

Možno by ste čakali, že ide o sadu pre nenáročného hráča. To by ste sa však veľmi kruto pomýlili. Genesis Cobalt 300 je výborná kombinácia výbavy, ktorá uspokojí aj náročnejších jednotlivcov. Dizajn periférií vôbec nepôsobí lacno a poteší protišmyková povrchová úprava. Klávesnica má výhodu v nastaviteľnom viacfarebnom podsvietení, myš si obľúbite pre šikovný softvér, slúchadlá vás oslovia až prekvapivo kvalitným zvukom a podložka by vám mala vydržať dlhý čas. Nevýhody vidíme v nutnosti silnejšie stláčať klávesy, headset má rezervy v oblasti komfortu a myš má trochu hlučnejšie tlačidlá. Ak ste to ešte neurobil, teraz sa pozrite na cenu celej sady. Hej, ani my sme neverili vlastným očiam. Je skutočne až taká lacná …

Hodnotenie: 88%

Výhody:

  • nastaviteľné podsvietenie klávesnice
  • kvalitný zvuk slúchadiel
  • vysoko prispôsobiteľná myš so softvérom
  • obšívaná podložka
  • kompletné „kombo“ periférií
  • skvelý pomer ceny a úžitku

Nevýhody:

  • klávesnica si vyžaduje silnejší tlak na klávesy
  • konštrukcia slúchadiel je málo komfortná

Cena: 42 eur

Parametre:

  • Klávesnica: membránová, 104 klávesov, 12 funkčných, vysoký zdvih, kábel 170cm, konektor USB, zónový anti-ghosting, 3 farby podsvietenia, každá má 3 stupne, 460 x 180 x 35 mm
  • Myš: káblová, senzor AVAGO 5050, 3200 dpi, max. framerate 4500, akcelerácia do 8G, 6 tlačidiel, kábel 170 cm, nastavovací softvér, 125 x 68 x 38 mm
  • Headset: 40 mm meniče, rozsah 20 Hz – 20 kHz, impedancia 32 Ohmov, 2x jack 3,5 mm + USB 2.0, podsvietenie

Sadu na recenziu poskytla spoločnosť Natec/Genesis.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Komentárov: 2

  1. štefan miko hovorí: Odpovedať

    Set som práve zakúpil.trochu škoda,že neviem nastaviť aby slúchadlá zostali na jednej farbe a taktiež že svietidlá Lockov majú iba červenú farbu (im blue,da ba dee xD ).Na druhej strane,to že do kláves treba “trieskať” mi vyhovuje nakolko,hoci som aj hráč,mám však zo stavieb ťažšiu ruku.

    1. Peter Vnuk hovorí: Odpovedať

      hej no, tá zmena farby len tak prednastavene pulzuje, ale zas pri tej cene by som ani nečakal nastaviteľné RGB funkcie 🙂 tá klávesnica je asi vec zvyku, a čo povieš na komfort slúchadiel? môže byť? 🙂

      Inak diky, teraz mi v hlave hrá “I’m blue dabadee…” 😀

Pridaj komentár