NASA plánuje vybudovať na Mesiaci železnicu FLOAT

NASA plánuje vybudovať na Mesiaci železnicu FLOAT

Americká vesmírna agentúra NASA oznámila ambiciózny plán vybudovať na povrchu Mesiaca unikátny železničný systém FLOAT

Projekt s názvom FLOAT (Flexible Levitation on a Track) má zabezpečiť robotickú prepravu materiálu a nákladu a podporiť tak budúce aktivity astronautov a fungovanie lunárnej základne v 30. rokoch 21. storočia.

V prvej fáze bude FLOAT určený výhradne pre stroje. Magnetické roboty sa budú vznášať nad trojvrstvovou grafitovou fóliovou dráhou, aby sa minimalizovalo opotrebovanie spôsobené lunárnym prachom.

Grafitová vrstva umožní robotom pasívne sa vznášať nad dráhami pomocou diamagnetickej levitácie. Flexibilná vrstva bude generovať elektromagnetický ťah na ich riadený pohon pozdĺž trate. Voliteľná vrstva tenkovrstvových solárnych panelov bude generovať energiu pre základňu, keď bude vystavená slnečnému svetlu.


Kuk na toto: SpaceX vypustila prvú várku špionážnych satelitov pre americkú vládu


Na robotoch s nosnosťou vyše 30 kg na meter štvorcový budú umiestnené vozíky, ktoré budú prepravovať približne 100 ton materiálu denne do a z budúcej lunárnej základne rýchlosťou 1,8 kilometra za hodinu (0,5 m/s).

Hlavným účelom nového systému bude poskytovať prepravné služby v oblastiach, kde budú pôsobiť astronauti. To zahŕňa prepravu lunárnej pôdy a iných materiálov na rôzne miesta na mesačnom povrchu, ako aj prepravu väčších nákladov materiálu a vybavenia do a z oblastí, kde pristávajú vesmírne lode.


Prečítaj si aj toto: ICQ končí po 30 rokoch. Áno, ešte to existovalo


Systém FLOAT už vyvíjajú inžinieri v laboratóriu Jet Propulsion Laboratory v Kalifornii. NASA v súčasnosti vyvíja a testuje rôzne časti systému. FLOAT bude súčasťou programu Artemis, ktorého cieľom je návrat astronautov na Mesiac po viac ako polstoročí.

Program Artemis zahŕňa tiež vybudovanie základne na povrchu Mesiaca so stálou prítomnosťou ľudí a takisto vybudovanie orbitálnej základne.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár