Humanoidní roboti Fourier GR-1 a GR-II majú schopnosti ChatGPT

Humanoidní roboti Fourier GR-1 a GR-II majú schopnosti ChatGPT

Singapurská spoločnosť Fourier Intelligence, známa svojimi exoskeletonmi a rehabilitačnými zariadeniami, predstavila svetu dva humanoidné roboty – GR-1 a jeho vylepšeného nástupcu GR-II

Humanoidný robot GR-1, prvý univerzálny dvojnohý robot spoločnosti, bol predstavený v polovici roku 2023 s primárnym cieľom pomáhať starším ľuďom pri rôznych činnostiach. Tento 1,65 metra vysoký a 55 kilogramov vážiaci humanoid dokáže chodiť rýchlosťou až 5 km/h, niesť náklad do 50 kilogramov a dokonca pomáhať pacientom s presunom z postele na invalidný vozík.

Prvý z robotov od Fourier je vybavený hĺbkovými kamerami, vizuálnymi algoritmami a multimodálnym jazykovým modelom porovnateľným s ChatGPT. Vďaka tomu dokáže rozpoznávať objekty a ľudí, vyhýbať sa prekážkam, vykonávať zadané úlohy a komunikovať s ľuďmi prirodzeným spôsobom. Jeho robotické ruky s 11 stupňami voľnosti mu umožňujú bezpečne uchopiť a manipulovať s rôznymi predmetmi.


Súvisiaci článok: Čínski roboti sú čoraz lacnejší, ale kvalita je otázna


Fourier Intelligence vidí potenciál GR-1 v rôznych oblastiach, ako sú výskum a vzdelávanie, pomocné služby v domácnosti, zábava, priemyselná výroba, logistika, zdravotníctvo, rehabilitácia, bezpečnostné inšpekcie a spoločnosť. Firma už má vybudovaný predajný tím a partnerskú sieť pre svoje rehabilitačné produkty a očakáva, že trh s humanoidnými robotmi dosiahne do roku 2030 hodnotu 36,1 miliardy dolárov.

V júni (červen) 2024 spoločnosť oznámila integráciu systému pokročilého videnia založeného na kamerách do robota GR-1. Tento systém využíva šesť RGB kamier, ktoré poskytujú 360-stupňový pohľad na okolie, čo umožňuje vytvárať presné 3D mapy prostredia a sledovať objekty v reálnom čase. Vďaka tomuto systému dokáže GR-1 identifikovať vo vonkajšom prostredí autá a chodcov.

Fourier Intelligence aktuálne predstavuje nový model GR-II, ktorý má priniesť výrazný pokrok v robotických schopnostiach a slúžiť širšiemu okruhu zákazníkov. Očakáva sa, že GR-II bude mať ešte sofistikovanejšie komunikačné a interakčné schopnosti a bude vybavený vylepšeniami, ako sú obratnejšie ruky, schopnosť vykonávať rôzne úlohy, ovládanie pomocou virtuálnej reality a analýza pohybu.


Nech ti neunikne: BLOG: Bude to ako v „Ja, robot“? Do roku 2040 má po svete chodiť miliarda humanoidných robotov


Hoci cena robotov GR-1 ani GR-II nebola doteraz zverejnená, príchod oboch modelov na trh predstavuje ďalší krok vo vývoji humanoidnej robotiky a jej potenciálnom využití v rôznych odvetviach. Fourier Intelligence sa tak pripája k ďalším spoločnostiam, ako sú Apptronik, Boston Dynamics, Figure AI, Sanctuary AI, Tesla a Unitree, ktoré v poslednom roku dosiahli významný pokrok vo vývoji humanoidných robotov.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár