Čo je to GDDR?

Čo je to GDDR?


TechGuru Wiki


Čo je to GDDR?

GDDR (Graphics Double Data Rate) je typ synchrónnej dynamickej pamäte s náhodným prístupom (SDRAM), ktorá je špeciálne navrhnutá pre použitie v grafických kartách. GDDR pamäť je optimalizovaná pre vysokú šírku pásma a rýchly prenos dát, čo je nevyhnutné pre plynulé zobrazovanie grafiky, najmä pri vysokých rozlíšeniach a s náročnými grafickými efektmi.

Kľúčové vlastnosti:

  • Vysoká šírka pásma: GDDR pamäť dosahuje vysokú šírku pásma vďaka prenosu dát na oboch hranách taktovacieho signálu (odtiaľ názov “Double Data Rate”).
  • Rýchly prenos dát: Je navrhnutá pre rýchly prenos dát medzi grafickým procesorom (GPU) a pamäťou, čo je kľúčové pre plynulé vykresľovanie grafiky.
  • Nízka latencia: Má nízku latenciu, čo znamená, že GPU môže rýchlo pristupovať k údajom uloženým v pamäti.
  • Viaceré generácie: Neustále sa vyvíja, pričom každá nová generácia prináša vyššiu rýchlosť a šírku pásma. Aktuálne najnovšou generáciou je GDDR7.

Využitie:

  • Grafické karty: GDDR pamäť je primárne určená pre grafické karty v počítačoch a herných konzolách.
  • Ďalšie aplikácie: Môže sa využívať aj v iných zariadeniach, ktoré vyžadujú vysokú šírku pásma a rýchly prenos dát, ako sú napríklad výkonné pracovné stanice alebo servery.

Význam:

GDDR pamäť zohráva kľúčovú úlohu vo výkone grafických kariet. Vyššia rýchlosť a šírka pásma GDDR pamäte umožňuje grafickým kartám spracovávať a zobrazovať zložitejšiu grafiku, čo vedie k lepšiemu vizuálnemu zážitku pri hraní hier, práci s grafikou alebo iných aplikáciách náročných na grafiku.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube