Samsung ohlásil pamäte GDDR6 a nový čip pre Galaxy S9

Samsung GDDR6

Oznámenie vopred je súčasť marketingového plánu pred výstavou CES 2018, ktorá prebehne 9. až 12. januára v Las Vegas. Samsung poteší fanúšikov hier a grafických kariet, keďže GDDR6 sú určené hlavne do tejto sféry.

Pamäte majú dosahovať rýchlosť prenosu 16Gb/s pri napájaní 1,35 V. Štandard GDDR6 budú podporovať všetci traja významní výrobcovia DRAM, čiže okrem Samsungu aj Micron a SK Hynix. Oznámenie pred uvedením do distribúcie je tak trochu prekvapivé, keďže Samsung zvykne o svojich plánoch skôr mlčať.

Podrobností je zatiaľ málo. Je otázne, ktorú technológiu Samsung použije na výrobu. Mohol by to byť 18 nm výrobný proces, no táto informácia nie je potvrdená. Podobne, ako možnosť, že kapacity pamätí budú až 16GB, čo by bol výrazný nárast oproti súčasným kapacitám. Nikto však nevie, či nejde iba o preklep v tlačovej správe a zámenu 16Gb (gigabit) za 16GB (gigabyte).

Doteraz oznámené parametre GDDR6 od spomínaných troch výrobcov si môžete porovnať v tejto tabuľke:

tabuľka výrobcov GDDR6
Oficiálne oznámené plány GDDR6 od významných výrobcov

Okrem GDDR6 aj nový “pohon” pre smartfóny Galaxy

Spolu s týmto oznámením sme sa tiež dozvedeli, že Samsung pripravuje nový SoC do smartfónov rodiny Galaxy. Podľa tradície predpokladáme, že pôjde o vlajkový model Samsung Galaxy S9 a čip Exynos 9 Series 9810 je ako prvý vyrábaný 10 nm výrobným procesom FinFET. Zaujímavá je napríklad podpora mobilných dátových prenosov až do rýchlosti 1 Gbit/s a zvýšený má byť aj grafický výkon GPU.

Samsung Exynos 9 9810

Peter Vnuk

Zdroj: anandtech.com, extremetech.com, gadgets.ndtv.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár