Creative Sound BlasterX Katana recenzia

Creative Sound BlasterX Katana recenzia titulka

Možno ste sa už zamýšľali nad tým, či si k počítaču zaobstarať soundbar namiesto klasických reproduktorov či slúchadiel. Sound BlasterX Katana je však ucelený zvukový systém, ktorý ide ďalej a nezastaví sa iba pri spolupráci s vaším počítačom.

Dizajn a konštrukcia

Katana nemá tvar meča, výrobca chcel názvom evokovať skôr pocit sofistikovaného špičkového produktu. Konštrukcia je hlavne z tmavého lešteného kovu a páči sa nám, ako jednoducho je vyriešené ovládanie. Päť jasne popísaných tlačidiel celkom stačí na zmenu vstupu, zvukového profilu či hlasitosti.

Creative Sound BlasterX Katana 01
Káblový manažment je pri pripojení cez USB a umiestnení pred monitor trochu problém …

Hlavnú jednotku si môžete umiestniť napríklad pred monitor či televízor a nechýba možnosť uchytenia na stenu. Okrem nej systém obsahuje aj subwoofer, ktorý má pomerne bežné rozmery a vďaka dostatočne dlhému káblu by nemal byť problém šupnúť ho napríklad pod stôl. Subwoofer je vyrobený z drevovláknitých dosiek, čo je dobre, keďže vo sfére zvuku rezonuje drevo suverénne najpríjemnejšie.

Creative Sound BlasterX Katana subwoofer
Subwoofer je vybavený predným basreflexom a neobsahuje žiadne ovládacie prvky.

V spodnej časti Katany nájdete 49 LEDiek, ktoré slúžia na plnofarebné ambientné osvetlenie smerujúce na stôl. Na fotkách to vyzerá trochu inak, v reále ich svetlo viac splýva, takže je efekt veľmi kompaktný.

Creative Sound BlasterX Katana 02

Prednú časť zariadenia pokrýva kovová mriežka, za ktorou je skrytý textový displej. Vyzerá celkom efektne a je nastavený tak, aby informoval napríklad o zmene zdroja zvuku či hlasitosti, ale po chvíľke zhasne a nenarúša tak zážitok z konzumácie obsahu.

Creative Sound BlasterX Katana displej

Konfigurácia a možnosti prepojenia

K basovému reproduktoru (133 mm) sa pridávajú dva stredové (63,5 mm) orientované smerom nahor a dva výškové (34 mm) reproduktory nasmerované k používateľovi. Každá skupina má pritom vlastný zosilňovač a celkový výkon Sound BlasterX Katana je 75 RMS, alebo 150W v špičke. To je dostatočný výkon na ozvučenie domáceho kina, aj gamerského brlohu. Nepochybne aj väčšej domácej párty. 🙂

Creative Sound BlasterX Katana 03

Na to, aby systém nebol iba pasívny, ale dokázal so zvukom pracovať, je vybavený viacjadrovým DSP, ktorý spracúva 24-bit/96 kHz audio. Nechýba ani certifikácia Dolby Digital na priestorový zvuk, takže napriek fyzickej konfigurácii, ktorá je vlastne 2.1, zvládne Sound BlasterX Katana aj 5.1 a 7.1. Práca s DSP aj využitie priestorového zvuku 7.1 má podmienku prepojenia s PC pomocou USB. To nepovažujeme za žiadnu prekážku, no asi na to treba upozorniť. Pokiaľ potrebujete zvuk v konfigurácii 5.1, napríklad k TV prijímaču, poslúži vám optický konektor.

Creative Sound BlasterX Katana 04

Okrem toho však systém umožňuje aj ďalšie spôsoby prepojenia so zdrojom zvuku. Je tu zabudovaný modul bluetooth, takže si v pohode prehráte aj svoje obľúbené songy z mobilu. Napokon je tu ešte linkový vstup cez 3,5 mm jack, výstup na slúchadlá, vstup na mikrofón, a dokonca aj vstup USB na prehrávanie skladieb z kľúča USB či externého disku.

Creative Sound BlasterX Katana LEDky a porty

Ovládanie a softvér

Okrem už spomenutých tlačidiel priamo na vrchnom paneli Katany výrobca pribalil aj malý diaľkový ovládač. Ten využijete nielen pri použití s TV prijímačom, ale aj pri PC, ak máte väčší monitor a často sledujete filmy či seriály (v čase vzniku tejto recenzie fičali MS v hokeji, čo je tiež jedna z možností využitia 🙂 ).

Ovládač obsahuje všetky potrebné prvky, takže sú tu tlačidlá na zmenu hlasitosti, preskakovanie skladieb, riadenie úrovne basov, ale aj zmenu zvukového profilu či typu vstupu. Svoje miesto na ľahkom ovládači našli aj tlačidlá na vypnutie či okamžité umlčanie celého systému.

Tu sme narazili na jeden drobný nedostatok. Diaľkový ovládač niekedy reaguje príliš citlivo a napríklad pri nastavovaní hlasitosti občas skočí o dva stupne namiesto jedného. Jeden stupeň pritom zodpovedá dvom percentám hlasitosti. Nie je to teda nič zásadné, no nemalo by sa to diať.

Takisto nastavovacie možnosti dosť rýchlo miznú. Napríklad pri nastavení úrovne basov ponuka veľmi rýchlo zmizne z displeja a vy si pridáte namiesto basov hlasitosť. To už trochu zamrzí.

Creative Sound Blaster Connect 01

Na to, aby ste mohli využiť potenciál Sound BlasterX Katana naplno, je vhodné, no nie nevyhnutné, nainštalovať si aj softvér Sound Blaster Connect. Ocenia ho najmä hráči. Obsahuje totiž 10-pásmový ekvalizér a systém profilov, ktoré sú rozdelené na dve skupiny. Nainštalované a tie, ktoré si môžete nainštalovať. Vďaka tomu si napríklad môžete stiahnuť obľúbený nastavovací profil konkrétneho hudobného nadšenca či herného vývojára. Nastavenia sú pritom naozaj podrobné a obsahujú aj parametre ako smart hlasitosť, kryštalizér, čistenie frekvencií zodpovedajúcich ľudskému hlasu a podobne.

Creative Sound Blaster Connect 02

Nájdete tu tiež profily na konkrétne hry. Takže si môžete nainštalovať napríklad nastavenia zodpovedajúce predstavám vývojárskeho týmu PUBG, DotA2, Overwatch, CoD a ďalších herných titulov. Pri použití v spolupráci s domácim kinom vám asi budú stačiť profily typu concert, cinema, neutral, gaming …

Napokon treba spomenúť, že sú tu aj nastavenia na prispôsobenie zvuku nočnej prevádzke, takže pokiaľ si nenapojíte slúchadlá, môžete zvuk zjemniť tak, aby vaši susedia a rodina v noci z postele až na strop, keď si pustíte napr. Links, Zwo, Drei, Vier od Rammsteinu. 🙂

Zvuková charakteristika a podsvietenie RGB

Výrobca neuvádza podrobné parametre zvuku, ako napríklad frekvenčný rozsah. Väčšinu používateľov to ani nebude zaujímať. Schopnosti reprodukcie basov, stredov aj výšok sú výborné a hlasitosť je mohutná. Maximum sme sa ani neodvážili vyskúšať. Pri maximálnom nastavení basovej zložky je celkom možné, že vám prasknú okenné výplne. Hlasitosť je skutočne impozantná a neukazuje sa žiadne skreslenie, takže si príde na svoje aj fajnšmeker.

Creative Sound BlasterX Katana recenzia 07

Pri testovaní hudobných schopností systému Sound BlasterX Katana sme mali takmer neustálu piloerekciu. Nie, nehľadajte za tým nič nemravné. To je iba odborný výraz pre vztýčenie chlpov na rukách, alias “husiu kožu”. 😉

Hudba s takýmto zariadením má svoje čaro, reprodukcia je čistá a parametre si môžete neustále prispôsobovať aktuálnej potrebe. To isté platí aj v hrách, kde sme pociťovali priestorovosť zvuku. Testovali sme v spolupráci s 28″ monitorom s pomerom strán 16:9, aj s 34″ ultrawide modelom a v oboch prípadoch vytvárala Katana dojem, že zvuk vychádza z miesta na obrazovke, z ktorého vychádzať má. Niekedy bol tento efekt trochu nevýrazný, no záleží aj na type hry, v ktorej sa pohybujete.

Creative Sound BlasterX Katana recenzia 08

Spomínané podsvietenie LEDkami ešte umocňuje zvukový zážitok o vizuálnu stránku. Síce sa efekty neprispôsobujú zvuku, no je tu množstvo prednastavených profilov, pri ktorých svetlo farebne pulzuje, vlní sa, konštantne svieti, alebo pomaly a nenápadne mení odtiene.

Creative Sound BlasterX Katana recenzia 09
Takto vyzerá podsvietenie vo večernom šere pri svite monitora.

Vlastne nielen pomaly, ešte aj to je nastaviteľné… Pokiaľ sa teda vyžívate v takýchto vychytávkach, tu si užijete naplno. Atmosféru tvorí Katana výborne.

Creative Sound BlasterX Katana recenzia 08

Verdikt – Creative Sound BlasterX Katana

Zvuk Sound BlasterX Katana nás nasekal na drobno. V tomto prípade musí sňať klobúk z hlavy aj náročný poslucháč. Výborná kombinácia plno nastaviteľného zvuku, plno nastaviteľného podsvietenia RGB a pripojiteľnosti k prakticky akémukoľvek zdroju zvuku robí z Katany perfektný univerzálny zvukový systém pre každého. Využije ju fanúšik filmov, hráč hier, maniak do smartfónov, aj zarytý audiofil. Menší problém sme objavili v príliš rýchlych reakciách na diaľkové ovládanie a chcelo by to aj nejaké kanáliky v konštrukcii na menej viditeľné vedenie káblov. Našťastie to nie je nič, čo by nás zásadne odradilo od odporúčania zariadenia. Creative Labs, palec hore!

Hodnotenie: 97%

TechGuru.sk ocenenie TOP Gadget

Ocenenie udeľujeme hlavne za špičkový zvuk a univerzálnosť v každom smere.

Výhody:

  • štýlový dizajn
  • nastaviteľné RGB podsvietenie Aurora Reactive
  • univerzálne možnosti pripojenia
  • diaľkový ovládač
  • priestorový zvuk
  • plno prispôsobiteľné parametre zvuku
  • priestorové konfigurácie 5.1 a 7.1
  • softvér Sound Blaster Connect

Nevýhody:

  • občas príliš citlivé reakcie na diaľkový ovládač
  • žiadne možnosti káblového manažmentu

Parametre: univerzálny audio systém – soundbar, subwoofer, 75RMS, 5 reproduktorov, trojcestný zosilňovač, fyzická konfigurácia 2.1, softvérová 5.1 a 7.1, bluetooth 4.2, A2DP, SBC, AAC, Aux-in, USB port, výstup na slúchadlá, vstup na mikrofón, optický port, USB audio, farba čierna, hmotnosť 1,5kg soundbar a 4kg subwoofer, rozmery: soundbar: 60.0 x 600.0 x 79.0 mm, subwoofer: 333 x 130 x 299 mm, diaľkové ovládanie infrared

Cena: 209

Produkt na recenziu poskytla spoločnosť Creative Labs.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár