Sony Xperia XA2 recenzia

Sony Xperia XA2 recenzia 03

Spoločnosť Sony je na poli smartfónov povestná najmä prepracovanými fotoaparátmi a dá sa povedať, že aj dlhodobou tradíciou. Dnes sme sa pozreli na zúbok modelu Sony Xperia XA2, ktorý v zlato-ružovej farbe a s 5,2″ displejom osloví asi najmä dámy.

Dizajn a konštrukcia

Konštrukcia je robustná a s hrúbkou 9,7 mm patrí medzi mohutnejšie modely. Na robustnosti má svoj podiel aj hmotnosť 171g, takže ak hľadáte čosi tenké a ľahké, tu nepochodíte. Xperia XA2 však pôsobí veľmi elegantným dojmom a displej sa drží trendu zmenšovania rámikov. Zhora a zdola je to klasická Xperia s charakteristickými hrubými pásmi, no ľavý a pravý okraj displeja je úplne minimálny. Takmer žiadny.

Sony Xperia XA2 recenzia 01

V spodnej časti by vás okrem portu USB-C mohol zaujať aj reproduktor. Je umiestnený takmer v rohu, čo pri sledovaní obsahu vo vodorovnej polohe nemusí byť vždy ideálne. Môžete si ho prekryť rukou, čo sa nám pri testovaní aj stalo, no dá sa tomu prispôsobiť uchopenie.

Sony Xperia XA2 recenzia 02

Výrobca stavil na snímač odtlačkov prstov umiestnený vzadu pod fotoaparátom. To nikdy príliš nechválime, pretože snímač vpredu má jasné výhody v mnohých prípadoch. Napriek tomu je však dizajn konštrukcie ako celok veľmi príjemný a sebavedomý. Zadná strana je síce hladká, no absolútne sa nešmýka.

Sony Xperia XA2 recenzia 03
Všimnite si, že pod niektorými uhlami vyzerá ružový variant skôr ako zlatý.

Zoznam zaujímavostí z pohľadu konštrukcie sme však neukončili. Pri už spomínanej vodorovnej polohe využijete pri fotení spúšť fotoaparátu, ktorá dostala vlastné, praktické tlačidlo.

Sony Xperia XA2 recenzia 04

Na ľavej strane zasa nájdete zásuvku na karty SIM, ktorá si zaslúži náš obdiv. Na rozdiel od drvivej väčšiny konkurencie, tu nepotrebujete žiadnu ihličku na vysunutie zásuvky. Otvoríte ju krásne nechtom a v konfigurácii, ktorú sme testovali pojme jednu kartu micro SIM.

Sony Xperia XA2 recenzia 12

Je tam však dostatok miesta aj na verziu dual SIM. Zarazilo nás iba to, že po každom vysunutí sa telefón reštartuje, čo nie je celkom bežný úkaz.

Sony Xperia XA2 recenzia 05

Napokon ešte spomenieme aj port jack 3,5 mm na slúchadlá umiestnený na hornej hrane zariadenia. Na tom asi nie je veľmi čo hodnotiť, prosto tam je a to je dobre.

Sony Xperia XA2 recenzia 06

Parametre Sony Xperia XA2

Displej má uhlopriečku 5,2″ a rozlíšenie FHD, takže možno povedať, že ide o súčasný štandard. Nadštandardná je však jeho kvalita. Zaujalo nás, aké sýte farby a vysoký kontrast dokáže zobraziť. Proti poškriabaniu ho chráni Corning Gorilla Glass, výrobca pritom nešpecifikuje, v ktorej verzii.Sony Xperia XA2 recenzia 07

Ako hlavný pohon slúži Snapdragon 630, čo je výkonnostný nadpriemer a kapacita RAM je 3 GB. V konfigurácii možno zaujme bluetooth vo verzii 5.0 a prítomnosť modulu NFC. Takže keby ste chceli využívať napríklad smart náramky, hodinky či Google Pay, budete to mať jednoduché.

Sony Xperia XA2 recenzia 08
Smart príslušenstvo si ľahko pripojíte dotykom pomocou NFC.

Úložisko s kapacitou 32 GB považujeme za priemerný údaj. Asi by bolo fajn, keby sa už doba posunula a aj v tejto kategórii by výrobcovia prešli na 64 GB varianty. Našťastie je tu port na karty micro SDXC do 256 GB, takže komu by to nestačilo, napr. pri natáčaní 4K videa, môže si pomôcť pamäťovkou.

Fotoaparát

Ako asi tušíte, pri Xperia XA2 si fotoaparát zaslúži samostatnú kapitolu. Je totiž dosť “hustý”, ako sme pri Sony zvyknutí. Rozlíšenie 23 Mpix (pomer strán 4:3) je stále v konkurencii suverénne vysoko, no ani kvalita nezaostáva.

Snímanie je rýchle, napriek tomu, že spracovanie fotografií s vysokým rozlíšením si vyžaduje o dosť vyšší dátový tok.

Miernu rezervu sme objavili v zaostrovaní na blízko. Telefón síce automaticky deteguje, že chcete použiť režim makro, no často sa zameria na iné časti scény, ako by ste čakali. Preto si tento typ fotografií vychutnáte skôr v profesionálnom režime. V ňom si možno nastavovať parametre fotenia ručne.

Mladších používateľov a mamičky možno zaujme integrovaný systém rozšírenej reality. Je tu niekoľko predinštalovaných scén, ktoré vložia virtuálne prvky do reálneho sveta, takže vám napríklad nasadia masku, alebo vám po miestnosti budú pobehovať trpaslíci. S tým, že interagujú s reálnymi objektmi. Pre deti je to asi zábavné, pre dospelého veľmi nie. Keby vám nestačili zabudované AR efekty, môžete si stiahnuť aj ďalšie.

Zábery vytvorené pomocou Sony Xperia XA2:

Pri využití rozlíšenia 20 Mpix (16:9) sú výsledky naozaj veľkosťou aj kapacitou obrovské, ako môžete vidieť na vzorkách. Rozostrenie po okrajoch veľmi nepoteší a červené odtiene sú občas prehnane sýte, no na to, že ide o strednú triedu a nie vlajkovú loď je fotoaparát veľmi dobrý.

Fotky v šere zvláda vysoko nadpriemerne, citlivosť optiky je výborná a do záberov sa nedostáva príliš šumu. zariadeniu stačí aj minimum svetla a dokáže vytvoriť veľmi slušné večerné či nočné fotografie.

Sony Xperia XA2 recenzia 09

Video

Čo sa týka videa, môžete si užiť spomalené zábery pri frekvencii 120 snímok za sekundu. Je tu podpora nahrávania v 4K a pri kódovaní H.264.Pri nočnom natáčaní si môžete pomôcť aktivovaním baterky.

Isteže, nočné video vám kvalitou “neustrelí dekel”, ako sa vraví, ale v porovnaní s konkurenciou je Sony oveľa ďalej a z mimimálneho svetla vyťaží maximálny obraz.

Skúsenosti z testovania

Čo sa týka robustnosti konštrukcie, v mužskej ruke sa telefón usadí pohodlne, no dámam by mohla vadiť trochu vyššia hmotnosť. Na druhej strane farebné vyhotovenie – ružové so zlatým nádychom, a výborný foťák s kopou možností prudko zvyšujú pravdepodobnosť, že sa umiestni v mnohých kabelkách. Tí, ktorým farba nevyhovuje, si môžu XA2 zaobstarať v striebornej, čiernej alebo modrej.

Sony Xperia XA2 recenzia 11

Pri odomykaní zaváži umiestnenie snímača odtlačkov prstov v zadnej časti. Telefón musíte vždy zdvihnúť zo stola a snímač reaguje až na dlhší dotyk. Pri fotení využijete praktické tlačidlo spúšte. Oceňujeme naozaj kvalitný displej, na ktorom sa video pozerá príjemne a mnohých určite osloví aj spomínané zachovanie konektora jack na pripojenie slúchadiel.

Sony Xperia XA2 recenzia 10
Okrem nabíjacieho portu USB-C je v spodnej časti umiestnený aj reproduktor.

V oblasti výdrže batérie možno zhrnúť skúsenosti s Xperia XA2 do jednej vety – dva dni bežnej záťaže preň nie sú problém. Dĺžku nabíjania sme, žiaľ, nemohli zmerať, keďže nám firma poskytla vzorku telefónu bez príslušenstva. Zo strany softvéru si pri poklese úrovne nabitia môžete poslúžiť režimom Stamina, v ktorom sa šetrí energia. V extrémnych prípadoch, kedy nebudete mať prístup k nabíjačke, ale je veľmi dôležité, aby telefón fungoval, možno využiť ešte prísnejší režim Ultra Stamina.

Mimochodom, Xperia XA2 obsahuje už najnovší Android 8.0 Oreo, ktorý prináša niekoľko zásadných zmien k lepšiemu. Napríklad notifikácie na nové správy nájdete už priamo na ploche na ikonách daných aplikácií.

Verdikt – Sony Xperia XA2

Model Sony Xperia XA2 nás oslovil svojím elegantným dizajnom, robustnou konštrukciou, ktorá isto zvládne aj menej jemné zaobchádzanie a výborným fotoaparátom, schopným fotenia a 4K záznamu aj v tme. V ružovom variante osloví najmä ženy, no nemôžeme tvrdiť, že by šlo o vyslovene ženský model. Kvalitný displej s minimálnymi rámikmi po okrajoch je trendy a zväčšuje plochu na prehrávanie videí či hranie hier. Nepotešilo nás umiestnenie snímača odtlačkov v zadnej časti a vyššia hmotnosť telefónu. Spomenieme aj cenu, ktorá je celkom príjemná a konkurencieschopná, takže za svoje peniaze dostanete prepracovaný smartfón strednej triedy.

Hodnotenie: 87%

Výhody:

  • elegantný dizajn
  • robustná kovová konštrukcia
  • kvalitný fotoaparát
  • ružový variant pre dámy
  • fyzická spúšť fotoaparátu
  • skvelý displej s minimálnymi rámikmi
  • pohodlná manipulácia so zásuvkou na SIM
  • rozšírená realita poteší deti

Nevýhody:

  • čítačka odtlačkov vzadu
  • vyššia hmotnosť aj hrúbka

Parametre: Qualcomm Snapdragon 630, 3GB RAM, 32 GB úložisko, single SIM (existuje aj dual SIM), displej 5,2″ FHD Gorilla Glass, 142 x 70 x 9.7mm, 171 g, zadný foťák 23 Mpix – Exmor RS, hybrid autofocus, ISO 12800, 84°, f/2.0, 5x zoom, SteadyShot, 4K video, 120fps slow-motion video, predný – 8 Mpix, 120°, Exmor R, ISO 3200, SteadyShot, 4G LTE, WiFi MIracast, bluetooth 5.0, Google Cast, NFC, USB-C, snímač odtlačkov, FM rádio, podpora AR efektov, microSDXC do 256 GB, batéria 3300 mAh Quick Charging, Android 8.0 Oreo

Cena: 277

Smartfón na recenziu poskytla spoločnosť Sony.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár