Oculus láme rekordy. Ktoré VR headsety stoja za kúpu?

Platforma virtuálnej reality od Facebooku sa predáva lepšie ako sa čakalo. Mark Zuckeberg, CEO Facebooku, potvrdil, že najsilnejší pre standalone headset Oculus Quest bol práve štvrtý kvartál roka 2019 a najmä jeho posledné týždne.

“Kým rozšírená realita (AR – pozn. red.) je ešte stále vzdialená niekoľko rokov, s Questom sme dosiahli míľnik pre virtuálnu realitu,” povedal zakladateľ Facebooku.

Dokazujú to nielen predaje headsetov od Oculusu, ale aj predaje hier a aplikácií v Oculus Store. Na Štedrý deň sa celkové nákupy používateľov v Oculus Store vyšplhali na 5 miliónov dolárov.

Facebook to s virtuálnou realitou myslí vážne

Ekosystém Oculus Quest sa javí ako dobrý krok od Facebooku, ktorý virtuálnu realitu sprístupnil širšiemu publiku. Koncom roka 2019 pritom ukázal ďalšie nové možnosti tohto headsetu bez nutnosti vlastniť výkonný herný počítač. V beta verzii sme sa dočkali tzv. handtrackingu, ktorý umožnil odložiť na chvíľu ovládače a nechať kamery VRka mapovať ruky používateľa a preniesť ich do virtuálneho sveta.

To sa donedávna pôsobilo ako sci-fi a pri Queste to nečakal azda nikto. Stále ide o novinku, takže vyskúšať si handtracking sa nateraz dá iba v základnom menu, pri webovom prehliadači alebo pri prezeraní videí. Hry alebo ďalšie aplikácie naň zatiaľ nie sú prispôsobené. Je to však novinka, ktorá v plnom rozsahu manifestuje, čoho je dnes virtuálna realita schopná. Interakcie s nereálnymi objektmi bez ovládačov v ruke sú ohromným posunom vpred.

Oculus láme rekordy

Dva headsety za cenu jedného

Druhou (staršou) novinkou je tzv. Oculus Link. Nejde pritom o ďalší nový headset vedľa spomínaného Questu, Rift S a Go. Link je akýmsi ďalším evolučným krokom pre VR, ktorý kombinuje samostatný headset Quest a Rift S. Hovorí sa dokonca, že Linkom si Facebook pochoval Rift S.

Oculus láme rekordy Oculus Rift

Link je v jednoduchosti iba USB kábel na vysokorýchlostný prenos dát, ktorým svoj Quest prepojíte s výkonným počítačom a získate prakticky rovnaký headset, akým je vlajková loď Oculusu – Rift S. Quest môžete teda používať nielen ako samostatné zariadenie bez potreby pripájania ku konzole alebo PC a bez akýchkoľvek káblov, ktoré by zavadzali pri hraní, ale môžete ho aj prepojiť a vlastne celú predchádzajúcu vetu negovať.

Praktický význam tkvie v tom, že sa už nemusíte rozhodovať medzi Questom a Riftom S. Môžete začať bez káblov a PC, ale stále máte možnosť upgradu, ak sa situácia zmení a budete si chcieť zahrať hry pre Rift S, ktoré Quest bez PC len tak nezvládne.

Má to však háčik. Oculus predáva oficiálny Link kábel za približne 79$. Navyše je pre naše končiny nedostupný. Samozrejme, môžete si kúpiť akýkoľvek iný kábel, ktorý spĺňa požiadavky na dĺžku, typ a podobne, ale riskujete, že kompatibilita nebude ideálna. Navyše stále potrebujete PC, ktoré zvládne Link rozbehnúť. Oculus Quest má v balení USB kábel, ten však nepostačuje na rýchly prenos dát, takže slúži výhradne na nabíjanie headsetu a teda Link pomocou neho nezískate.

Oculus Quest opúšťa sklady rýchlo

Oculus láme rekordy Oculus Quest

Štedrý deň nebol jediným dňom, kedy sa Oculusu darilo. Celý rok 2019 priniesol spoločnosti zisk 100 miliónov dolárov len na nákupoch v Oculus Store. Je pochopiteľné, že Facebook tieto peniaze spätne vráža do vývoja nových možností, akými sú handtracking alebo Link.

Jediným limitom Questu je teraz iba menej hier (porty z Rift S sa však postupne objavujú), potreba headset nabíjať a dať si pauzu, o čosi menšie detaily a kvalita obrazu v porovnaní napríklad s Riftom S. Ak však pozeráme na Quest ako na prvý z headsetov bez pripojenia k inému hardvéru od Facebooku, budúce verzie by mohli tieto rozdiely úplne zmazať.


Pozri si aj tento článok: Bude rok 2020 rokom VR?


Milióny hráčov mesačne používajú VR

Oculus nie je jediný systém, ktorý zaznamenal rastúcu popularitu VR. December minulého roka bol prvým mesiacom, v ktorom sa počet VR používateľov na Steam VR zastavil na takmer 1,4 milióna, pričom ide o počet pripojených headsetov. Steam uvádza, že je to nárast o 75 % v porovnaní s decembrom 2018.

Oculus láme rekordy Oculus game

Oculus aktuálne pracuje na sociálnom VR svete Horizon (niečo ako virtuálny Facebook), v ktorom sa používatelia budú môcť stretávať a vytvárať rôzne svety. Už teraz sa môžete prihlásiť do uzavretého beta testu, ktorý má prebehnúť v prvej polovici roka 2020.

Facebook sa so svojimi VR setmi stáva plnohodnotným hráčom na poli virtuálnej reality. Neustály vývoj, novinky a unikátny obsah v Oculus Store vytvárajú z tejto platformy veľmi slušnú domácu zábavu, ktorá dokáže nahradiť hernú konzolu. Nevieme presne určiť, akým smerom sa bude ďalší vývoj uberať alebo čo nové Oculus prinesie, ale je jasné, že budúcnosť VR znie už (finančne) zaujímavo aj pre vývojárov a nie iba pre používateľov.

Zdroj: videogameschronicle.com

O autorovi

Pavol Kušnír
Pavol Kušnír
Kreatívny nadšenec a profesionálny tvorca nápadov s obrovským nadšením pre všetko herné, filmové, virtuálne a digitálne. Maniak do médií, technológií a komiksu s profi prístupom geeka. Svoj voľný čas trávi kdekoľvek, kde je zábava a priateľský challenge v zbieraní bodov či zachraňovaní princeznej.

Pridaj komentár