Batéria v mobile: 4 tipy na výdrž a životnosť

Huawei Mate 30 Pro

Éra mobilov, ktorých batéria nám vydržala bez nabíjania aj týždeň, je dávno preč. S kvalitou akumulátorov stúpajú priamo úmerne aj nároky na energiu.

Dnes sa teda počíta každé percento, preto pre vás máme niekoľko tipov na zamedzenie zbytočnému opotrebovaniu a udržiavanie čo najdlhšej životnosti batérie.

Najzákladnejšie pravidlo: originálna nabíjačka

Najdôležitejšie je vlastniť kábel priamo od výrobcu. Síce nie je farebný ani extravagantný, ale je najkompatibilnejší. Každá originálna nabíjačka má definovaný nabíjací profil podľa vlastností
konkrétnej batérie. Použitie nesprávneho kábla či adaptéra vedie k veľmi rýchlej degradácii, batéria sa môže začať poškodzovať aj po jednom použití.

batéria Huawei nabíjačka

Pravidlo 20/80

Batériu smartfónu najviac zaťažujú krajné hodnoty. Jedná sa o nabíjanie do plnej kapacity (100%), alebo úplné vybitie. Ak to nutne nepotrebujete, nenabíjajte telefón úplne doplna.
Optimálnou hodnotou by malo byť 80% na zaručenie čo najdlhšej životnosti batérie. Taktiež, aj pri úplnom vybití sa batéria opotrebováva omnoho rýchlejšie. Lítium, ktoré je v batérii sa zbytočne
opotrebováva, a to vie naozaj ovplyvniť jej životnosť. Optimálne je začať nabíjať po poklese pod 20%.

Dobrá správa je, že všetky mobilné zariadenia Huawei – smartfóny všetkých cenových kategórií, ako aj tablety a hodinky – na túto zásadu myslia za vás. Pri 80 % nabití batérie sa nabíjací cyklus softvérovo spomalí a tak chráni kapacitu a životnosť batérie. Nabíjanie v intervale 80 až 100% preto trvá o niečo dlhšie. Nabíjačky SuperCharge od Huawei navyše nabijú smartfón do nadpolovičnej kapacity batérie (50-75%, v závislosti od konkrétneho modelu) iba za 30 minút. Práve vtedy je vhodné nabíjačku odpojiť.

Batéria trpí pri extrémnych teplotách

Smartfóny sa v mraze oveľa rýchlejšie vybíjajú. Je vhodné vziať si so sebou nabitú powerbanku. Existuje však ešte jeden trik, a to nosiť elektronické prístroje čo najbližšie pri tele a
udržiavať ich tak v teple. Najlepšie by bolo držať batériu vždy nad 15°C, inak pri dlhodobom vystavovaní chladným teplotám stráca kvalitu a životnosť.

To isté platí pri veľmi vysokých teplotách. Našťastie, novodobé smartfóny vás už rovno upozornia, či je teplota veľmi vysoká, alebo nízka.

Huawei P20 Pro vychytávky 03

Mať mobil nonstop v rukách nesvedčí ani Vám, ani zariadeniu

Pri neustálom používaní si smartfón dostatočne neoddýchne. Všeobecne platí, že by počas nabíjania mal zostať v pokoji. Zbytočná záťaž počas nabíjania škodí batérii zásadne. Tá sa totiž prehrieva, aj preto, že sa vybíja a nabíja zároveň. Skúste preto nehrať hry a nepozerať videá počas nabíjania.

Zdroj: TS

O autorovi

Sára Noe
Sára Noe
Profesionálne sa venuje brušným tancom už 11 rokov. Rada sleduje najnovšie vychytávky a jej záľubou je herné príslušentsvo a hry. Okrem lásky k nim sa tiež venuje amatérskemu cosplayingu a miluje analógové fotoaparáty.

Pridaj komentár